Αντιδρά στη συμφωνία με τη Χαμάς ακροδεξιός υπουργός του Νετανιάχου: «Δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο που αλλάζει την εξίσωση»

FILE PHOTO: Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο Σεπτέβριο EPA/OHAD ZWIGENBERG / POOL




Την πλήρη αντίθεσή του στη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τρίτη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, διατύπωσε εκ νέου την Τετάρτη ο ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

«Η Χαμάς ήθελε αυτή τη διακοπή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», έγραψε σήμερα στο X ο Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος ήταν μεταξύ των υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης που ψήφισαν κατά της συμφωνίας εκεχειρίας στο υπουργικό συμβούλιο χθες βράδυ.

Σε μια μακροσκελή ανάρτησή του, ο ακροδεξιός υπουργός τόνισε ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά που κρατά ομήρους επειδή η κατάστασή τους προκαλεί μεγάλες «διεθνείς πιέσεις» στην ισλαμιστική οργάνωση.

Η Χαμάς ήθελε επίσης να λάβει «σε αντάλλαγμα καύσιμα, απελευθέρωση τρομοκρατών, παύση (στρατιωτικών) επιχειρήσεων και ακόμη και απαγόρευση πτήσεων. Όλα αυτά τα πέτυχαν», έγραψε.

Η κατάπαυση του πυρός θα δώσει στη Χαμάς χρόνο να ανεφοδιαστεί, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος.

«Το περίγραμμα είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που αλλάζει την εξίσωση και μπορεί να φέρει περισσότερα γεγονότα», συνέχισε.

Ο Μπεν-Γκριβ αναφέρθηκε σε μια συμφωνία του 2011 που παραμένει μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενη στο Ισραήλ. Τότε, περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ- αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατείτο όμηρος από τη Χαμάς για πέντε χρόνια.

Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφάλειας έχει αποκλειστεί μέχρι σήμερα από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εκτός νόμου αποφάσισε να θέσει την τρομοκρατική Χαμάς η κυβέρνηση της Ελβετίας: Αίτημα των εβραϊκών κοινοτήτων της χώρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: