Ανοικτό το πέρασμα της Ράφα: Πέρασε στην Αίγυπτο μια πρώτη ομάδα ξένων και Παλαιστινίων διπλής υπηκοότητας [video]

Medics carry an injured evacuee to a hospital after passing the Rafah border crossing between the Gaza Strip and Egypt, in Rafah, Egypt, 01 November 2023. EPA/KHALED ELFIQI




Μια πρώτη ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, ξένων ή Παλαιστίνιων διπλής υπηκοότητας, έφθασε στην Αίγυπτο βγαίνοντας από την Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τον ισραηλινό στρατό, ανακοίνωσε αιγύπτιος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε.

Τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων να βγαίνουν από λεωφορεία, ορισμένοι στηριζόμενοι σε δεκανίκια, στην αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα, της μοναδικής διόδου της Λωρίδας της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, ξένοι ή Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα, έλαβαν την άδεια να εισέλθουν τον σταθμό της Ράφα νωρίς το πρωί, αφού ανακοινώθηκε ότι ο σταθμός θα ανοίξει για να περάσουν περί τους 90 παλαιστίνιοι τραυματίες και 545 ξένοι και διπλής υπηκοότητας Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με ξένες κυβερνήσεις, υπήκοοι 44 χωρών, ανάμεσά τους εργαζόμενοι 28 υπηρεσιών, οργανισμών ή μη κυβερνητικών οργανώσεων βρίσκονται στην Λωρίδα της Γάζας όπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τις βόμβες, χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικές επικοινωνίες, Ιντερνετ και σχεδόν χωρίς τρόφιμα εξαιτίας της «καθολικής πολιορκίας» που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ έπειτα από 16χρονο αποκλεισμό.

Πριν από αυτούς, περί τους 90 τραυματίες, ανάμεσά τους 40 παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, μεταφέρθηκαν με παλαιστινιακά ασθενοφόρα και παραδόθηκαν στις φροντίδες αιγυπτιακών υπηρεσιών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Ασράφ αλ-Κούντρα, δήλωσε στο AFP ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου υπέβαλαν στην Αίγυπτο κατάλογο 4.000 τραυματιών που έχουν ανάγκη περίθαλψης που δεν μπορεί να παρασχεθεί στην Λωρίδα της Γάζας.

Εκτός λειτουργίας το αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας

Ο Σούμπχι Σκάικ, διευθυντής του Νοσοκομείου Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας της Λωρίδας της Γάζας, που νοσηλεύει κυρίως ασθενείς με καρκίνο, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που μεταδόθηκε από το δίκτυο Al-Jazeera, ότι το νοσοκομείο διέκοψε την λειτουργία του ελλείψει καυσίμων.

Η παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα επιβεβαίωσε την διακοπή της λειτουργίας του νοσοκομείου και πρόσθεσε ότι πλέον 16 από τα 35 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας. «Η ζωή 70 καρκινοπαθών εντός του νοσοκομείου αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο», είπε.

«Ο αριθμός των καρκινοπαθών στην Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε περίπου 2.000 που ζουν υπό καταστροφικές συνθήκες ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επίθεσης κατά της Λωρίδας και του εκτοπισμού μεγάλου αριθμού» κατοίκων, είπε η Μάι αλ-Κάιλα.

Με πληροφορίες από AΠΕ – ΜΠΕ μέσω AFP
Κάιρο, Αίγυπτος

Οι σιίτες Χούθι της Υεμένης μπήκαν στον πόλεμο κατά του Ισραήλ * Το «μακρύ χέρι» του Ιράν και τα όρια υπομονής της Σαουδικής Αραβίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: