Απελπισμένος ο Σούνακ: Έκανε υπουργό Εξωτερικών τον «πρωθυπουργό του Brexit», εξοβελισμένο από την πολιτική ζωή Ντέιβιντ Κάμερον

epa10973016 New British Foreign Secretary David Cameron departs 10 Downing Street in London, Britain, 13 November 2023. Former British Prime Minister David Cameron was appointed new British Foreign Secretary after the sacking of Home Secretary Suella Braverman. Former Foreign Secretary James Cleverly was appointed Home Secretary. EPA/ANDY RAIN




Σε αναζήτηση μιας νέας πνοής μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έφερε σήμερα στην κυβέρνηση τον προκάτοχό του Ντέιβιντ Κάμερον ως υπουργό Εξωτερικών, κάτι που αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη του ανασχηματισμού που προκλήθηκε από την παύση της αμφιλεγόμενης υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν.

  • Ενώ αναμενόταν εδώ και μήνες, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης κατέστη αναπόφευκτος με την απομάκρυνση σήμερα της άρκως δεξιάς Μπράβερμαν, οι επικρίσεις της οποίας σε βάρος της αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ωστόσο ουδείς ανέμενε την επιστροφή στο προσκήνιο, στα 57 του, του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα του Brexit υποστηρίζοντας ο ίδιος την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην πλατφόρμα X, ο πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2010 ως το 2016 δήλωσε πως θέλει να θέσει την πείρα του στην υπηρεσία των τρεχουσών «ζωτικής σημασίας προκλήσεων», αναφέροντας «τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή».

«Αν και μπορεί να μην συμφωνούσα με ορισμένες μεμονωμένες αποφάσεις, είναι σαφές σ’ εμένα ότι ο Ρίσι Σούνακ είναι ένας ισχυρός και ικανός πρωθυπουργός, ο οποίος ασκεί υποδειγματική ηγεσία σε μια δύσκολη στιγμή», διαβεβαίωσε.

Ο Ρίσι Σούνακ, ένας 43χρονος πρώην τραπεζίτης που βρίσκεται εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο στην Ντάουνινγκ Στριτ, είχε ανάγκη μια νέα ώθηση.

Οι βουλευτικές εκλογές, που προβλέπεται να διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά -ή το αργότερο τον Ιανουάριο 2025-, πλησιάζουν και το κόμμα του, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία εδώ και σχεδόν 14 χρόνια, υπολείπεται σημαντικά των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η Σουέλα Μπράβερμαν επέκρινε την αστυνομία του Λονδίνου σε άρθρο της στους Times, κατηγορώντας την ότι έδωσε την άδεια για τη διεξαγωγή μιας φιλο-παλαιστινιακής πορείας, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, και για μεροληψία.

  • Το άρθρο δεν είχε λάβει το πράσινο φως της Ντάουνινγκ Στριτ, αντίθετα προς τους συνήθεις κανόνες.

Εκτός από το πλήγμα στην ηγεσία του Ρίσι Σούνακ, το άρθρο της Μπράβερμαν θεωρήθηκε επίθεση στην επιχειρησιακή ανεξαρτησία της αστυνομίας.

Οι αμφιλεγόμενες αυτές δηλώσεις ήρθαν να προστεθούν τους τελευταίους μήνες σε μια σειρά από πολεμικές: είχε χαρακτηρίσει τις αφίξεις προσφύγων «εισβολή» και είχε προειδοποιήσει για ένα μεταναστευτικό «κυκλώνα», ενώ πιο πρόσφατα είχε υποστηρίξει πως οι άστεγοι έχουν «επιλέξει ένα τρόπο ζωής» και γι’ αυτό ζουν στο δρόμο.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, η Μπράβερμαν αντικαταστάθηκε από τον μέχρι τώρα υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος έδωσε με τη σειρά του τη θέση του στον Ντέιβιντ Κάμερον.

Διχασμένη πολιτική τάξη

Η απομάκρυνση από την κυβέρνηση της Σουέλα Μπράβερμαν, προσωπικότητας της δεξιάς πτέρυγας της πλειοψηφίας και επιρρεπούς σε πολιτιστικούς «πολέμους», υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει αναταράξεις στους κόλπους των συντηρητικών και να ενισχύσει τις εσωτερικές διαιρέσεις, καθώς μερικοί βουλευτές που την υποστηρίζουν έχουν απειλήσει να παραιτηθούν, αν φύγει από την κυβέρνηση.

Είχε ήδη απομακρυνθεί από τη θέση της υπουργού Εσωτερικών τον Οκτώβριο του 2022 από την τότε πρωθυπουργό Λιζ Τρας, αφού είχε χρησιμοποιήσει το προσωπικό email της για να στείλει επίσημα έγγραφα. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είχαν επίσης αναφερθεί σε ασυμφωνίες στη μεταναστευτική πολιτική, καθώς η Σουέλα Μπράβερμαν υποστήριζε μια πιο σκληρή πολιτική απ’ ό,τι η πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Ρίσι Σούνακ την τοποθέτησε και πάλι στο ίδιο υπουργείο όταν διαδέχθηκε την Λιζ Τρας, θέλοντας έτσι να διατηρήσει υπό έλεγχο τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, καθώς και την ίδια την Μπράβερμαν, η οποία δεν έκρυβε τις φιλοδοξίες της.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισράηλ και τη Χαμάς διχάζει την πολιτική τάξη στη Βρετανία. Στους κόλπους της αντιπολίτευσης των Εργατικών, ορισμένοι βουλευτές επικρίνουν έτσι τη θέση που υιοθετήθηκε από τον αρχηγό του κόμματος Κιρ Στάρμερ, την οποία θεωρούν υπερβολικά φιλοϊσραηλινή.

Παρά την αντίθεση της κυβέρνησης, η φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση του Σαββάτου συγκέντρωσε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και πραγματοποιήθηκε εν γένει χωρίς επεισόδια.

Όμως ο Ρίσι Σούνακ καταδίκασε την παρουσία συμπαθούντων τη Χαμάς, όπως και εκείνη εθνικιστών αντιδιαδηλωτών.

Σε ένα νέο απολογισμό χθες, Κυριακή, η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε πως συνέλαβε 145 άτομα από τις τάξεις των αντιδιαδηλωτών και μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Ευρύτερος ανασχηματισμός στη τελική ευθεία των εκλογών

Η απόλυση της Braverman αποτελεί το έναυσμα για έναν σημαντικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου από τον Rishi Sunak, προκειμένου να αναδιαμορφώσει την κορυφαία ομάδα του ενόψει της φθινοπωρινής δήλωσης της επόμενης εβδομάδας. Στα υπόλοιπα ονόματα που αναμένεται να περιλαμβάνει ο ανασχηματισμός, κατά την ώρα γραφής του παρόντος, ακούγονται προς αποχώρηση αυτά της Thérèse Coffey, υπουργού Περιβάλλοντος, και του Steve Barclay, υπουργού Υγείας, ενώ μεταξύ εκείνων που αναμένεται να προαχθούν βρίσκονται η Laura Trott, Υφυπουργός συντάξεων, και ο Richard Holden, Υφυπουργός μεταφορών.

Η επιστροφή του Cameron στο πολιτικό προσκήνιο, χαρακτηρίζεται, από τους FT ως δραματική ανατροπή, καθώς έχει παίξει ελάχιστο ρόλο στην πολιτική από τότε που παραιτήθηκε μετά την αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Ο Cameron, πρωθυπουργός των Τόρις από το 2010-16, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου λόμπι στη Βρετανία εδώ και δεκαετίες, όταν οι FT αποκάλυψαν ότι είχε ασκήσει μυστικά πιέσεις σε πρώην συναδέλφους του στην κυβέρνηση για λογαριασμό του εργοδότη του Greensill Capital.

Σχετικά με τον πολιτικό και εσωκομματικό αντίκτυπο των αλλαγών, η ίδια ε/φ σχολιάζει πως η απόλυση της Braverman αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένους δεξιούς βουλευτές των Τόρις, αλλά οι σύμμαχοι του Sunak πιστεύουν ότι οι πολιτικές επιπτώσεις μπορούν να περιοριστούν. “Δεν έχει έναν ολόκληρο στρατό πίσω της”, δήλωσε ένας σύμμαχος του πρωθυπουργού.

Οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο του Sunak είναι πιθανό να είναι η τελευταία ευκαιρία του Βρετανού πρωθυπουργού να εδραιώσει την εξουσία του στην ηγετική ομάδα του Συντηρητικού κόμματος ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται το επόμενο έτος. Οι οξυμμένες συνθήκες της αποχώρησής της υποδηλώνουν ότι η Braverman ενδέχεται τώρα να οργανώσει μια εκστρατεία για μια μελλοντική υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις από τα πίσω έδρανα, υποστηριζόμενη από μέλη της δεξιάς ομάδας βουλευτών των Τόρις, του Common Sense Group.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί την Τετάρτη σχετικά με το σχέδιό της να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα. Εάν κριθεί παράνομο, η Braverman πιθανότατα θα ανανεώσει τις εκκλήσεις της για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Ο Rishi Sunak ζήτησε από τη Suella Braverman να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και εκείνη αποδέχθηκε”, δήλωσε η Downing Street το πρωί της Δευτέρας, καθώς ο Sunak ξεκίνησε το έργο του ανασχηματισμού της κυβέρνησής του. Η Braverman δήλωσε: “Ήταν το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου να υπηρετήσω ως υπουργός Εσωτερικών. Θα έχω περισσότερα να πω εν ευθέτω χρόνω”. Ο Sunak θα παρουσιάσει τις κινήσεις αυτές ως μια ευκαιρία να προωθήσει νεότερους υπουργούς και να απομακρύνει ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν αποδίδουν επαρκώς ενόψει των εκλογών που αναμένονται κοντά στο έτος, σχολιάζεται.

Έργα και Ημέρες του Ντέιβιντ Κάμερον

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, 57 ετών, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά την περίοδο 2010-2016. Παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο ο ίδιος είχε προκηρύξει και οδήγησε στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

*Πρώην στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, έγινε ο νεότερος ηγέτης της Βρετανίας σε διάστημα δύο αιώνων μετά τις εκλογές του 2010, οπότε ετέθη επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού του Ηνωμένου βασιλείου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

* Απόγονος του βασιλιά Ουίλιαμ 15ου, απόφοιτος του Κολλεγίου Ιτον και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατηγορήθηκε ότι ήταν εκτός πραγματικότητας όταν η κυβέρνησή του εφάρμοσε σειρά μέτρων λιτότητας μετά την έκρηξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

*Το 2013, η κυβέρνησή του νομιμοποίησε τον γάμο των ομοφύλων, τον οποίο ο Κάμερον υποστήριξε με μεγάλη αποφασιστικότητα: «Δεν υποστηρίζω τον γάμο των ομοφύλων παρά το γεγονός ότι είμαι Συντηρητικός. Υποστηρίζω τον γάμο των ομοφύλων επειδή είμαι Συντηρητικός».

* Ως πρωθυπουργός, ο Κάμερον διέταξε την στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη, όταν η Βρετανία και οι σύμμαχοί της συνέβαλαν στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Το 2016, έκθεση βρετανών βουλευτών επέκρινε την απόφαση εκείνη ως προβληματική διότι συνέβαλε στην πολιτική και οικονομική κατάρρευση της χώρας.

*Ο Κάμερον συμφώνησε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας του 2014 και έκανε επιτυχημένη καμπάνια κατά της απόσχισης. Η Σκωτία ψήφισε με 55%-45%% να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

*Με την πεποίθηση , προφανώς, ότι μπορεί να επαναλάβει αυτήν την επιτυχία, ο Κάμερον προκήρυξε δημοψήφισμα για την συμμετοχή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούνιο 2016. Νόμισε ότι θα επέλυε έτσι την από δεκαετίες διαμάχη στις τάξεις των Τόρις για το θέμα. Αλλά, η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit! Και ο Κάμερον παραιτήθηκε την επόμενη ημέρα.

* Το 2021, αποκαλύφθηκε ότι ο Κάμερον είχε επανειλημμένως έρθει σε επαφή με κορυφαίους υπουργούς το 2020 κάνοντας λόμπινγκ για την πτωχευμένη πλέον εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Greensill Capital δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το αν πρώην ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιούν την θέση τους για να επηρεάζουν την κυβερνητική πολιτική.

Με πληροφορίες από AFP/Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, United Kingdom

Σύγχυση, σκάνδαλα, επικείμενες προφυλακίσεις: Η Πορτογαλία οδεύει προς ταραγμένες πρόωρες εκλογές μετά την αιφνίδια παραίτηση του Αντόνιο Κόστα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: