Ξεκίνησαν σφοδρές συγκρούσεις μέσα στις σήραγγες της Χαμάς: Ο IDF ψάχνει για ομήρους – Αρνείται να σταματήσει ο Νετανιάχου [videos]

FILE PHOTO: A view of destroyed buildings as smoke billows from the northern part of the Gaza Strip as a result of Israeli shelling, as seen from Sderot, southern Israel, 31 October 2023. EPA/HANNIBAL HANSCHKE




Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις του επιτέθηκαν σε ένοπλους της Χαμάς μέσα στο τεράστιο δίκτυο σηράγγων των ισλαμιστών κάτω από τη Γάζα.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις για διακοπή των μαχών για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι σήραγγες αποτελούν βασικό στόχο για το Ισραήλ, καθώς επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις εντός της Γάζας για να εξαφανίσει το κυβερνών κίνημα της Χαμάς.

«Την τελευταία ημέρα, οι συνδυασμένες μάχιμες δυνάμεις του IDF (Ισραηλινός Στρατός) έπληξαν περίπου 300 στόχους, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών κάτω από φρεάτια, καθώς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσα σε υπόγειες σήραγγες που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφερε σε δήλωσή του ο IDF.

Οι μαχητές απάντησαν με αντιαρματικούς πυραύλους και πολυβόλα, πρόσθεσε.

«Οι στρατιώτες σκότωσαν τρομοκράτες και κατεύθυναν τις αεροπορικές δυνάμεις σε χτυπήματα σε πραγματικό χρόνο σε στόχους και τρομοκρατικές υποδομές», ανέφερε το IDF.

Μάρτυρες είπαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν τον κύριο δρόμο βορρά-νότου της Γάζας τη Δευτέρα και επιτέθηκαν στην πόλη της Γάζας από δύο κατευθύνσεις. Το Ισραήλ είπε ότι τα στρατεύματά του απελευθέρωσαν έναν στρατιώτη από την αιχμαλωσία της Χαμάς .

Η Χαμάς, μια ένοπλη ισλαμιστική ομάδα που κυβερνά τη Γάζα, έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής τέσσερις αμάχους από τους 239 ομήρους που το Ισραήλ λέει ότι συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου. Πολλοί από τους ομήρους πιστεύεται ότι κρατούνται στο δίκτυο σήραγγας της Χαμάς.

Οι ταξιαρχίες al-Qassam, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν ότι μαχητές συγκρούστηκαν νωρίς την Τρίτη με ισραηλινές δυνάμεις που «εισέβαλαν στον νότιο άξονα της Γάζας, (συμπεριλαμβανομένων) με πολυβόλα, και στόχευσαν τέσσερα οχήματα με πυραύλους al-Yassin 105», αναφερόμενοι σε τοπικά παραγόμενα αντιαρματικών πυραύλων.

Οι «μαχητές» στόχευσαν επίσης δύο ισραηλινά τανκς και μπουλντόζες στη βορειοδυτική Γάζα με τους πυραύλους, είπε ο al-Qassam.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές για συγκρούσεις. Ο στρατός του Ισραήλ δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο.

Ο απολογισμός των νεκρών

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας λένε ότι 8.306 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 3.457 ανήλικοι, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι πάνω από 1,4 εκατομμύρια από τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, περίπου 2,3 εκατομμυρίων, έχουν μείνει άστεγοι.

Ο αυξανόμενος απολογισμός των νεκρών έχει προσελκύσει εκκλήσεις από τις ΗΠΑ, τον κορυφαίο σύμμαχο του Ισραήλ, άλλες χώρες και τον ΟΗΕ για παύση των μαχών ώστε να επιτραπεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον θύλακα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών με τη Χαμάς στη Γάζα και ότι θα συνεχίσει τα σχέδιά του για την εξάλειψη της οργάνωσης.

«Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς, να παραδοθεί στην τρομοκρατία, να παραδοθεί στη βαρβαρότητα. Αυτό δεν θα συμβεί», είπε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικά σχόλια.

Στρατιωτικοί ειδικοί είπαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν αργά στην χερσαία τους επίθεση, εν μέρει για να κρατήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι «μαχητές» της Χαμάς να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση των ομήρων.

Η σχετική προσοχή με την οποία τα ισραηλινά στρατεύματα έλαβαν και εξασφάλισαν κομμάτια εδάφους τις πρώτες ημέρες των συνεχών χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα έρχεται σε αντίθεση με τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αδιάκοπων αεροπορικών επιδρομών στον μεσογειακό θύλακα, καθώς και με τις προηγούμενες χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ εκεί.

Καταστροφή στην καταστροφή

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε περισσότερους από 600 στόχους μαχητών τις τελευταίες ημέρες στη Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν απόλυτη ανάγκη από καύσιμα, τρόφιμα και καθαρό νερό.

Το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε ότι η παροχή νερού μέσω αγωγού από το Ισραήλ προς τη νότια Γάζα διακόπηκε τη Δευτέρα «για άγνωστους λόγους» και ότι δεν πραγματοποιήθηκε ανακοινωμένη επισκευή άλλου αγωγού προς την κεντρική Γάζα.

«Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν παρέχεται νερό στη Γάζα από το Ισραήλ», ανέφερε η OCHA στον ιστότοπό της.

Σημαντικά λιγότερα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν φτάσει στον πολιορκημένο θύλακα από όσα απαιτούνται, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, και η πολιτική τάξη έχει καταρρεύσει με τους ανθρώπους να εισβάλλουν στις αποθήκες του ΟΗΕ αναζητώντας τροφή.

Αυτό έθεσε εκτός λειτουργίας τέσσερα κέντρα διανομής βοήθειας του ΟΗΕ και μια εγκατάσταση αποθήκευσης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Είναι μια καταστροφή πάνω από μια καταστροφή. Οι ανάγκες υγείας εκτινάσσονται στα ύψη και η ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις ανάγκες μειώνεται γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής περιφερειακών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ρικ Μπρέναν, επαναλαμβάνοντας διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός για να καταστεί δυνατή μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση.

Φορτηγά βοήθειας εισρέουν στη Γάζα από την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα μέσω της Ράφα, της κύριας διέλευσης που δεν συνορεύει με το Ισραήλ. Έχει γίνει το κύριο σημείο παράδοσης βοήθειας από τότε που το Ισραήλ επέβαλε «ολική πολιορκία» της Γάζας μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι εργάζεται για να φέρει περισσότερα φορτηγά βοήθειας στη Γάζα.

Τουλάχιστον οι μισοί άμαχοι έχουν φύγει

Περισσότεροι από τους μισούς 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους της επικράτειας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν καταφύγει σε γεμάτα σχολεία υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ-μετατράπηκαν σε καταφύγια ή σε νοσοκομεία μαζί με χιλιάδες τραυματίες ασθενείς. Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν χτυπήσει πιο κοντά σε πολλά νοσοκομεία του βορρά τις τελευταίες ημέρες, ανησυχώντας τους γιατρούς.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, γνωστή ως UNRWA, λέει ότι σχεδόν 672.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται καταφύγιο στα σχολεία και σε άλλες εγκαταστάσεις της – τετραπλάσιο της χωρητικότητάς τους. Χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν στις αποθήκες της βοήθειας το Σαββατοκύριακο για να πάρουν τρόφιμα, καθώς οι προμήθειες βασικών αγαθών έχουν μειωθεί.

Δεν υπάρχει κεντρική ηλεκτρική ενέργεια στη Γάζα εδώ και εβδομάδες και το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο των καυσίμων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των γεννητριών έκτακτης ανάγκης για νοσοκομεία και σπίτια.

Ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, κατηγόρησε το Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων και ότι εξαναγκάζει τον εκτοπισμό τους από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια, όπου ακόμα δεν είναι ασφαλείς.

Επιθέσεις και από άλλα μέτωπα

Ο πόλεμος απείλησε να πυροδοτήσει και άλλα μέτωπα. Το Ισραήλ και η μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανταλλάσσουν πυρά σε καθημερινή βάση κατά μήκος των συνόρων και το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν πλήξει στόχους στη Συρία που συνδέονται με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες στην περιοχή.

Ο στρατός είπε ότι κατέρριψε ένα drone έξω από τον ισραηλινό εναέριο χώρο την Τρίτη κοντά στην πόλη Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα αντιτορπιλικό του αμερικανικού ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, αναχαίτισε τρεις πυραύλους κρουζ και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ από αντάρτες Χούτι στην Υεμένη που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η ισραηλινοπαλαιστινιακή βία έχει επίσης αυξηθεί , ο στρατός κατεδάφισε το σπίτι της οικογένειας του Saleh al-Arouri, ενός ανώτερου στελέχους της Χαμάς που εξορίστηκε πριν από μια δεκαετία. Ο Ali Kaseeb, επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου στο χωριό Aroura, είπε ότι το σπίτι ήταν άδειο εδώ και 15 χρόνια.

Ο Τζόναθαν Κονρίκους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είπε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα επικεντρώνονται στο βορρά, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, η οποία, όπως είπε, ήταν το «κέντρο βάρους της Χαμάς».

«Αλλά συνεχίζουμε να χτυπάμε και σε άλλα μέρη της Γάζας. Κυνηγάμε τους διοικητές τους, επιτιθέμεθα στις υποδομές τους και όποτε υπάρχει ένας σημαντικός στόχος που σχετίζεται με τη Χαμάς, τον χτυπάμε», είπε.

Μεγαλύτερες χερσαίες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τόσο βόρεια όσο και ανατολικά της πόλης της Γάζας, η οποία πριν από τον πόλεμο φιλοξενούσε πάνω από 650.000 ανθρώπους, πληθυσμό συγκρίσιμο με αυτόν της Ουάσιγκτον, DC

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον στρατό δείχνει στρατιώτες να περπατούν σε μια ανοιχτή περιοχή καθώς οι σφοδροί πυροβολισμοί αντηχούν στο βάθος και να στήνουν μια θέση στα ερείπια ενός κτιρίου που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο Κόνρικους είπε ότι περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν ακούσει τις εντολές του ισραηλινού στρατού να φύγουν από το βόρειο τμήμα της λωρίδας προς τα νότια. Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν μέσα και γύρω από την πόλη της Γάζας, και οι απώλειες αναμένεται να αυξηθούν και στις δύο πλευρές, καθώς η μάχη εξελίσσεται σε πυκνές, κατοικημένες γειτονιές .

Το παράθυρο για περισσότερους ανθρώπους να διαφύγουν νότια μπορεί να κλείνει, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν στον κύριο αυτοκινητόδρομο βορρά-νότου της Γάζας αυτή την εβδομάδα. Το βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα έδειχνε ένα τανκ να ανοίγει πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου που είχε πλησιάσει σε μια άμμο αλλά γύριζε. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Με πληροφορίες από reuters και ap

Από βορρά, νότο και θάλασσα το Τελ Αβίβ επιδιώκει να «τελειώσει» το στρατηγείο της Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: