Βράζουν τα νερά του Αμαζόνιου και σκοτώνουν τα δελφίνια: Πάνω από 100 πέθαναν από θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών Κελσίου [photos, video]

H υψηλές θερμοκρασίες στον Αμαζόνιο – τον μεγαλύτερο υδάτινο διάδρομο του κόσμου – έχει άμεση επίπτωση στην επιβίωση των δελφινιών. Photo via pixabay.com@adege




Περισσότερα από εκατό δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιστορικών διαστάσεων ξηρασία και πρωτοφανής άνοδος της θερμοκρασίας του νερού που κατά τόπους ξεπέρασσε τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Τα νεκρά δελφίνια βρέθηκαν όλα στη λίμνη Τεφέ τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Mamirauá, μια ερευνητική οργάνωση που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας.

Το ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ένας τόσο υψηλός αριθμός θανάτων είναι ασυνήθιστος και υποστήριξε πως οι θερμοκρασίες ρεκόρ στις λίμνες και η ιστορική ξηρασία στον Αμαζόνιο μπορεί να είναι η αιτία.

  •  Η είδηση ​​αυτή προσθέσει επί πλέον ανησυχίες στους επιστήμονες που μελετούν το κλίμα σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στην περιοχή η ανθρώπινη δραστηριότητα και η ακραία ξηρασία .

«Είναι ακόμη νωρίς να προσδιοριστεί η αιτία αυτού του ακραίου γεγονότος, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς μας, σίγουρα συνδέεται με την περίοδο ξηρασίας και τις υψηλές θερμοκρασίες στη λίμνη Τεφέ, στην οποία ορισμένα σημεία ξεπερνούν τους 39 βαθμούς Κελσίου αναφέρει το ινστιτούτο.

  • Ο ποταμός Αμαζόνιος, η μεγαλύτερη υδάτινη οδός στον κόσμο, βρίσκεται επί του παρόντος σε περίοδο ξηρασίας και πολλά δείγματα της πανίδας των ποταμών υποφέρουν επίσης από θερμοκρασίες ρεκόρ.

Ερευνητές και ακτιβιστές προσπαθούν να σώσουν τα επιζώντα δελφίνια μεταφέροντάς τα από λιμνοθάλασσες και λίμνες  στο κύριο τμήμα του ποταμού όπου το νερό είναι πιο δροσερό, ανέφερε το CNN Brasil, αλλά η επιχείρηση αυτή δεν είναι εύκολη λόγω των τεράστιων αποστάσεων.

  • «Η μεταφορά των δελφινιών του ποταμού σε άλλα ποτάμια δεν είναι τόσο ασφαλής γιατί είναι σημαντικό να επαληθεύσουμε εάν υπάρχουν τοξίνες ή ιοί [πριν απελευθερωθούν τα ζώα στη φύση]», δήλωσε στο CNN Brasil ο André Coelho, ερευνητής στο Ινστιτούτο Mamiraua.

 

Mε πληροφορίες από CNN

 

Sycamore Gap: Μπορεί το «δέντρο του Ρομπέν των Δασών» να ανθίσει ξανά; Απαισιόδοξοι οι ειδικοί, συγκίνηση στην Αγγλία για ένα ορόσημο 300 ετών που πριονίστηκε σε μισή ώρα [Photos, videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: