Το κατάλαβαν τελικά και οι Γερμανοί: Ο Ερντογάν τα πιστεύει βαθιά αυτά που λέει – Δεν είναι απλώς λαϊκισμός

FILE PHOTO: Turkish President Recep Tayyip Erdogan. EPA/NECATI SAVAS




Σε ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του στις 25 Οκτωβρίου ο πρόεδρος Ερντογάν επιτέθηκε κατά του Ισραήλ για τις θηριωδίες, όπως είπε, που έχει διαπράξει κατά των Παλαιστινίων.

Η στάση του Τούρκου προέδρου στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής μπορεί πάντως «να προκαλέσει προβλήματα για τον Ερντογάν στο διεθνές στερέωμα», σχολιάζει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

Η πρόθεση του Ερντογάν να διατηρήσει μία μετρημένη θέση «γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς η εσωτερική πολιτική πίεση αυξάνεται», τη στιγμή που «άλλα κόμματα του συνασπισμού, όπως το ριζοσπαστικό ισλαμικό Hüda-Par, […] απαιτούν τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ».

Η διάθεση του Ερντογάν να διατηρήσει μία πιο ουδέτερη θέση οφείλεται στο ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις Η.Π.Α. – ώστε να συνάψει μία συμφωνία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16. Κατά το RND αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που «απ’ όλες τις στιγμές ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε τώρα το πράσινο φως στο τουρκικό κοινοβούλιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, πάντως, η tageszeitung επικρίνει τον Ερντογάν πως τελικά «ανήκει στο στρατόπεδο αυτών που […] δικαιολογούν εμμέσως την τρομοκρατία της Χαμάς». «Ο Ερντογάν έχει τοποθετήσει εαυτόν σαφώς απέναντι από τη δυτική συμμαχία» και δη σε έναν πόλεμο που «πιθανώς θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου, περισσότερο απ’ όσο το έκανε ο πόλεμος στην Ουκρανία». Μία στάση που ο Ερντογάν δεν την υιοθετεί εξαιτίας των εγχώριων πιέσεων, «αλλά από βαθύτατη πεποίθηση».

Με πληροφορίες από dw.com
Ελλάδα Αθήνα 

«Στοχευμένες επιχειρήσεις» του Ισραηλινού στρατού τη νύχτα στη Γάζα: «Η μεγαλύτερη διείσδυση» στον Παλαιστινιακό θύλακα μέχρι στιγμής [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: