Το Ισραήλ αναχαίτισε πύραυλο που ερρίφθη από τον Λίβανο: Η Χαμάς διαμηνύει στην Μόσχα ότι «ψάχνει» 8 Ρωσοϊσραηλινούς ομήρους…

epa10944370 Smoke rises from the northern part of the Gaza Strip as a result of an Israeli airstrike, at an undisclosed location near the border with Gaza, in Israel, 28 October 2023. EPA, HANNIBAL HANSCHKE




Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο αέρος-εδάφους που ερρίφθη από τον Λίβανο προς την κατεύθυνση ενός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του και ότι απαντά πλήττοντας το σημείο από το οποίο εκτοξεύτηκε.

“Οι IDF (σ.σ.: οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) αναχαίτισαν πύραυλο αέρος-εδάφους που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των IDF. Σε απάντηση, οι IDF πλήττουν το σημείο εκτόξευσης του πυραύλου”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, οι αρχές του Λιβάνου εξέδωσαν σήμερα προληπτική οδηγία για εκκένωση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού και των γύρω εγκαταστάσεών του, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι εντάσεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ αυξάνονται.

Η οδηγία για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού Ραφίκ Χαρίρι, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της πρωτεύουσας, δεν αναφέρει οποιαδήποτε άμεση κλιμάκωση στα σύνορα.

Καθημερινές και σχετικά περιορισμένες ανταλλαγές πυρών σημειώνονται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη βαριά οπλισμένη ένοπλη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Το μήνυμα αυτό έρχεται καθώς ο στρατός του Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας.

Το 2006 οι διάδρομοι προσαπογείωσης του αεροδρομίου επλήγησαν από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, στο πλαίσιο αντιποίνων για τη σύλληψη από τη Χεζμπολάχ δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

Παράλληλα, η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας ανέφερε ότι εκατοντάδες κτίρια “καταστράφηκαν ολοσχερώς” στη Λωρίδα της Γάζας κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας.

“Εκατοντάδες κτίρια και σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και χιλιάδες άλλα καταλύματα υπέστησαν ζημιές”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα, παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας “άλλαξαν το τοπίο στη Γάζα και στα κυβερνεία του βορρά”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που κατάφερε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδροί νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις ζώνες γύρω από δύο νοσοκομεία, το αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και το λεγόμενο “ινδονησιακό” νοσοκομείο, που αποκαλείται έτσι επειδή κατασκευάστηκε με δωρεές από την Ινδονησία, στον τομέα Τζαμπαλίγια, βορειότερα.

Οι επιδρομές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και άνοιξαν τεράστιους κρατήρες σε πλήρως διαλυμένους δρόμους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Χαμάς αναζητεί οκτώ Ρωσοϊσραηλινούς ομήρους για να τους απελευθερώσει

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, που επισκέπτεται τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα πως η παλαιστινιακή οργάνωση προσπαθεί να εντοπίσει οκτώ ομήρους που έχουν διπλή, ρωσική και ισραηλινή, υπηκοότητα, ώστε να τους αφήσει ελεύθερους.

“Αναζητούμε τώρα τα άτομα που μας υπέδειξε η ρωσική πλευρά. Είναι δύσκολο, αλλά τους ψάχνουμε. Και όταν τους βρούμε, θα τους απελευθερώσουμε”, δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Είπε πως έλαβε εκ μέρους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατάλογο με οκτώ ονόματα Ρωσοϊσραηλινών που μπορεί να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

“Είμαστε πολύ επιμελείς με αυτόν τον κατάλογο και θα τον μεταχειριστούμε με φροντίδα επειδή βλέπουμε τη Ρωσία σαν μια πολύ στενή μας φίλη”, είπε ακόμη ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς έφθασε προχθές, Πέμπτη, στη Μόσχα για συζητήσεις, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης με το Ισραήλ πριν από τρεις εβδομάδες.

Οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως την απελευθέρωση ομήρων και την απομάκρυνση Ρώσων πολιτών.

Την Τρίτη, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει πως δεν είχε σημειωθεί καμία πρόοδος για την απελευθέρωση των Ρώσων ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς, παραδέχθηκε μάλιστα ότι δεν γνώριζε πόσοι είναι.

Εκατοντάδες Ρώσοι υπήκοοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, που τίθεται στο στόχαστρο των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Η Ρωσία, αντίθετα με τις ΗΠΑ, δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και εξακολουθεί να διατηρεί σχέσεις με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Αν και η Μόσχα καταδίκασε τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον Ισραηλινών αμάχων, επιμένει στην ανάγκη ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους προκειμένου να τεθεί τέλος στη σύγκρουση και προειδοποίησε το Ισραήλ για τις συνέπειες μιας τυφλής και φονικής ανταπάντησης.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας το κεντρικό αρχηγείο της Χαμάς, λέει ο στρατός του Ισραήλ: «Ανθρώπινες ασπίδες» 5.500 άτομα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: