Το ΔΝΤ ανησυχεί για οικονομική επιβράδυνση από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή: «Αρνητική» η προοπτική του αξιόχρεου του Ισραήλ και από τον S&P Global

FILE PHOTO: International Monetary Fund (IMF) Managing Director Kristalina Georgieva delivers opening remarks at the ‘Lessons from Anthropology for the Modern Economist’ session during the 2023 Spring Meetings of the IMF and the World Bank Group (WBG), in Washington, DC, USA, 10 April 2023. EPA/SHAWN THEW




Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global υποβάθμισε σε «αρνητική» –από «σταθερή»– την προοπτική του αξιόχρεου που αποδίδει στο κράτος του Ισραήλ (AA-/A-1+) χθες Τρίτη,

Ο S&P Global επικαλείται τον κίνδυνο του να εξαπλωθεί ο πόλεμος που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός εναντίον της Χαμάς και να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην οικονομία και στην κατάσταση ασφαλείας της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s και Fitch έθεσαν επίσης υπό επανεξέταση την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του Ισραήλ (A1), ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισής του, εξαιτίας του πολέμου και του κινδύνου κλιμάκωσης και εξάπλωσής του.

Σε ανακοίνωσή του, ο S&P Global σημείωσε πως «επί του παρόντος, εκτιμάμε ότι η σύρραξη θα παραμείνει επικεντρωμένη στη Γάζα και δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις ως έξι μήνες».

Συμπλήρωσε πως ενδέχεται να επαναφέρει την προοπτική του αξιόχρεου στο επίπεδο «σταθερή» αν υπάρξει επίλυση της σύγκρουσης και κατά συνέπεια «μείωση των περιφερειακών και εγχώριων κινδύνων ασφαλείας, χωρίς υλικές μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ισραηλινή οικονομία και στα δημόσια οικονομικά».

Πρόσθεσε ότι η διεθνής υποστήριξη θα μπορούσε να αμβλύνει κάποιες από τις αρνητικές μακροοικονομικές επιπτώσεις για το Ισραήλ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκφράζει την ανησυχία του για την τραγική απώλεια ζωών στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και για την καταστροφή και τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε διάσκεψη επενδυτών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

«Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, συμβαίνει σε μια περίοδο που η ανάπτυξη είναι βραδεία και τα επιτόκια είναι υψηλά και το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους έχει αυξηθεί εξαιτίας της Covid και του πολέμου», δήλωσε.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς πλήττει ήδη τις οικονομίες των γειτονικών χωρών, επισήμανε επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Δείτε τις γειτονικές χώρες: την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Ιορδανία, όπου οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τζόζεφ Στίγκλιτς – Ευάγγελος Μυτιληναίος στο συνέδριο του Economist: Η κρίση στη Μέση Ανατολή, η πιθανότητα γενικότερης ανάφλεξης, το ενεργειακό, οι κρίσιμες Αμερικανικές εκλογές, η δυσλειτουργική ΕΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: