The Telegraph: Ο Putin σχηματίζει τον «άξονα του τρόμου» καθώς καλωσορίζει τη Χαμάς και το Ιράν στη Μόσχα

epa10939871 Russian President Vladimir Putin (C) holds a meeting with heads of the main religious denominations of Russia in the Catherine Hall of the Moscow Kremlin, in Moscow, Russia, late 25 October 2023 (issued 26 October 2023). Vladimir Putin stated the need to stop the bloodshed in the Middle East and prevent the conflict from escalating. EPA/SERGEY GUNEEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ο Vladimir Putin προσπάθησε να παρέμβει στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή την Πέμπτη προσκαλώντας ανώτερους ηγέτες της Χαμάς και του Ιράν στη Μόσχα και σχηματίζοντας έναν «άξονα του τρόμου», γράφει η Telegraph.

Στην ανάλυση με τίτλο Putin ‘forming axis of terror’ as he welcomes Hamas and Iran to Moscow που υπογράφει ο Tony Diver σημειώνεται επίσης

Σε μια κίνηση που το Ισραήλ καταδίκασε ως «ανήθικο βήμα που «υποστηρίζει την τρομοκρατία», Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με την τρομοκρατική ομάδα που τους επαίνεσε για τον «ενεργό» τους ρόλο στον πόλεμο. Ο Ali Bagheri Kani, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, βρέθηκε επίσης στη Μόσχα για συνομιλίες, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στη Δύση ότι η Ρωσία έχει σχηματίσει έναν «άξονα τρόμου» με τη Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Ιράν. Η Χαμάς επαίνεσε προσωπικά τον Putin για τη «στάση» του στη σύγκρουση και «αναγνώρισε τον ενεργό ρόλο της ρωσικής διπλωματίας» στις συνομιλίες για «την πρόσφατη ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας και τις στρατηγικές ανάσχεσης των ισραηλινών εγκλημάτων».

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε η Χαμάς δείχνει τον επικεφαλής των διεθνών σχέσεών της Bassem Naeem και το ανώτερο μέλος του πολιτικού γραφείου της Mousa Abu Marzouk, σε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Putin στη Μέση Ανατολή Mikhail Bogdanov .

Δυτικοί παρατηρητές δήλωσαν ότι οι συναντήσεις υποδηλώνουν ότι ο Putin είχε εγκαταλείψει τη μακροχρόνια συμμαχία του με το Ισραήλ για να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με το Ιράν και τους ισλαμιστές συμμάχους του, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και ενίσχυσαν μια εκστρατεία βομβαρδισμών εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο Lioir Hiat, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το Ισραήλ «βλέπει την πρόσκληση ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς στη Μόσχα ως ανήθικο βήμα που υποστηρίζει την τρομοκρατία και νομιμοποιεί τις φρικαλεότητες των τρομοκρατών της Χαμάς».

Σημειώνεται ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν σταματήσει να καταδικάζουν τη Χαμάς και έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι θα επιτρέψει στη Χαμάς να ξεκουραστεί και να ανασυνταχθεί για μια δεύτερη επίθεση. Την Πέμπτη, η Maya Yaron, η de facto πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ταϊβάν, επανέλαβε την απογοήτευση της κυβέρνησής της με την Κίνα που δεν καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον αμάχων

Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ένας αναδυόμενος άξονας μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή και να επεκταθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ισραήλ και τους δυτικούς υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Kasra Aarabi, διευθυντής της έρευνας του IRGC στο United Against Nuclear Iran, υποστήριξε ότι η Ρωσία και το Ιράν ενώνονται από «εχθρότητα προς τη Δύση και τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και τις φιλελεύθερες αξίες» και εκτίμησε ότι «ένας νέος και διαφαινόμενος άξονας τρόμου κατά της Δύσης που επικεντρώνεται γύρω από το το ιρανικό καθεστώς και η Ρωσία του Putin μπορεί κάλλιστα να είναι στον ορίζοντα». «Τα νέα ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική ομάδα Χαμάς είναι ευπρόσδεκτη στη Μόσχα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για τη Δύση», είπε.

Με τη σειρά του, ο Jonathan Harounoff, διευθυντής επικοινωνίας στο Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής, είπε ότι οι συναντήσεις «θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα για τη νέα συμμαχία που δημιουργείται και την διευρυνόμενη παγκόσμια ρήξη μεταξύ Ανατολής και Δύσης». «Θα μπορούσαν επίσης να σηματοδοτούν την ετοιμότητα της Μόσχας να εγκαταλείψει τους μακροχρόνιους δεσμούς της με το Ισραήλ προκειμένου να επεκταθεί και να επωφεληθεί από το χάος και τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Όμως η Μόσχα φαίνεται να αναζητά βραχυπρόθεσμα οφέλη, ενώ ο αραβικός κόσμος είναι εξοργισμένος από την έλλειψη δυτικής απάντησης στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, δήλωσε ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο.

«Το κύριο μήνυμα εδώ είναι να δείξει η παγκόσμια μουσουλμανική κοινότητα στους Παλαιστινίους ότι βρίσκεται στο πλευρό τους», είπε. «Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι θα κερδίσουν πόντους αναδεικνύοντας πόσο υποκριτική είναι η Δύση αυτή τη στιγμή σε σύγκριση με το πώς ενήργησε σε σχέση με την Ουκρανία. Δεν σκέφτονται ακόμη τη ζημιά που θα προκληθεί στους δεσμούς με το Ισραήλ», πρόσθεσε σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο ηγέτης της Τουρκίας εκδικείται το Ισραήλ, υπερασπίζεται τη Χαμάς: Δοκιμάζονται πλέον πραγματικά οι σχέσεις του Ερντογάν με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: