Ανοίγει το ισοζύγιο με την Τουρκία με νέα όπλα για τα F-16, τους πυραύλους και τα 36 αναβαθμισμένα μαχητικά

Ο πύραυλος Rampage του Ισραήλ, των 150+ χλμ εμβέλειας θεωρείται και το anti-S-400 όπλο που μπορεί να βάλει εναντίον του ρωσικού αντιαεροπορικού εκτός της εμβέλειάς του. Πηγή εικόνας: www.iai.co.il/p/rampage




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Αμέσως μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο ΚΥΣΕΑ, όλα ήταν έτοιμα και σύμφωνα με τον Ισραηλινό Τύπο η προμήθεια που είχε λάβει κι αυτή μορφή «θρίλερ», έλαβε τέλος με τις υπογραφές ανάμεσα στην Ελληνική και την Ισραηλινή πλευρά.

Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται η σύμβαση που αφορά τους πυραύλους Rampage και τις συλλογές Spice, με τις οποίες οι βόμβες ελεύθερης πτώσης μετατρέπονται σε όπλα υψηλής ακρίβειας.

Η αδήριτη ανάγκη εξοπλισμού της ραχοκοκαλιάς του εναέριου στόλου των F-16 με σύγχρονα όπλα κρούσης αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα της πολεμικής αεροπορίας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας, η οποία σαφώς δεν είχε αντιρρήσεις και πολλές φορές επικοινώνησε αυτές τις ανάγκες.

Παράλληλα αυτά τα όπλα περνούν μέσα και από τον διπλωματικό διάλογο, πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα γραφεία, στα οποία οι διαπραγματεύσεις καθώς και η άσκηση πίεσης δεν σταματούν ποτέ.

Το γεγονός βέβαια ότι τα μαχητικά F-16 της πολεμικής αεροπορίας δεν έχουν στους φορείς των πτερύγων τους πυραύλους μακράς εμβέλειας και χαμηλής διατομής ραντάρ JASSM, αλλά οι επιτελείς έδειξαν και προώθησαν την λύση του Ισραηλινού Rampage, απαντά κάθε ερωτηματικό που μπορεί να χει ο καθένας για το τι είδους πιέσεις έχουν ασκηθεί προς την ελληνική πλευρά, την στιγμή μάλιστα που οι προαναφερθέντες πύραυλοι αποδεσμεύτηκαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Πολωνία που διαθέτει F-16 M, σαν αυτά της 116 Πτέρυγας Μάχης στον Άραξο.

Το φρένο σε όπλα που σαφώς ανοίγουν την βεντάλια του ισοζυγίου αεροπορικών δυνάμεων πάντοτε έμεναν στον πάτο της διαπραγματευτικής ατζέντας, ουδέποτε όμως με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

36 τα μαχητικά 4,5 γενιάς εντός του 2023…

Στο θετικό της υπόθεσης που αφορά την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο Viper, μπορούμε να κρατήσουμε ότι ως το τέλος του 2023, σύμφωνα με απάντηση που έχει δώσει ο κος. Δένδιας σε ερώτηση στη Βουλή, αυτά θα φτάσουν τα 18.

Δηλαδή μέσα σε αυτή τη χρονιά η πολεμική αεροπορία θα διαθέτει 36 αεροσκάφη 4,5 γενιάς!

Πάντως όπως επισημαίνουν πηγές από την πολεμική αεροπορία οι πύραυλοι Rampage και οι συλλογές Spice δεν απευθύνονται μόνο στον τύπο του F-16 Viper καθώς δύναται να τοποθετηθούν και σε προγενέστερους που δεν έχουν περάσει στο επίπεδο της αναβάθμισης.

Και στο σημείο αυτό επιγραμματικά μπορούμε να επαναφέρουμε σκέψεις- προτάσεις που είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν εντός της πολεμικής αεροπορίας.

Τα F-16 Block 30 να γίνουν με μικρές παρεμβάσεις τα σημερινά «Α-7 Corsair» του στόλου καθώς όσο τα χρόνια περνούν, υστερούν όλο και περισσότερο στον τομέα της αναχαίτησης.

Ο υπερηχητικός anti-S-400 πύραυλος

Το γεγονός ότι η Ελλάδα μετά τον Scalp EG που μπορούν να φέρουν τ’ αεροσκάφη της «γαλλικής σχολής», Mirage 2000-5 & Rafale F3R, είναι έτοιμη ν’ αποκτήσει τον πύραυλο κρούσης μεγάλου βεληνεκούς Rampage, αναβαθμίζει πολύ περισσότερο τις δυνατότητες διότι ο συγκεκριμένος αποτελεί ένα όπλο game changer και κατά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Ο Rampage που πολλές φορές έχουμε γράψει γι’ αυτόν, αποτελεί ένα όπλο που ξεπερνά σε αποστάσεις, επισήμως, τα 150 χλμ και βάλλει τον στόχο του με χειρουργική ακρίβεια.

Επιπλέον το Ισραηλινό stand off όπλο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο ν’ αναχαιτιστεί από την αεράμυνα που πιθανά το εντοπίσει.

Η βιβλιογραφία θέλει τον Rampage να ξεκίνησε ως όπλο πυροβολικού αλλά η έρευνα, η τεχνογνωσία και η υψηλού επιπέδου αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ τον εξέλιξε σ’ ένα μοναδικό εργαλείο αποτρεπτικής ισχύος στο οποίο προσάρμοσαν GPS που οδηγεί τον πύραυλο και ταυτόχρονα σύστημα πλοήγησης ικανό ν’ αντιμετωπίζει παρεμβολές.

Σ’ ότι έχει να κάνει με τις συλλογές Spice, πηγές από την πολεμική αεροπορία μπορεί και ν’ αναφωνούν «επιτέλους»!

Διότι οι βόμβες ελεύθερης πτώσης των 1000 και 2000 λιβρών θα είναι εντός του 2024 «έξυπνα» όπλα.

Είτε με ηλεκτροπτικό αισθητήρα, είτε με GPS το πάλαι ποτέ «σκέτο σίδερο» θα μπορεί να ταξιδέψει σε αποστάσεις έως και 60 χλμ, πλήττοντας τον στόχο τους με ιδιαίτερη ακρίβεια.

Πολύ σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι οι συλλογές Spice μπορούν να πιστοποιηθούν για όλες τις εκδόσεις του F-16, αρκεί αυτό να το θέλει η ίδια η πολεμική αεροπορία.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΈΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΏ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ 

Στη Γαλλία την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας για την τελετή καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: