Στέγαστρο ΟΑΚΑ: Υπάρχει κίνδυνος για σημαντικές βλάβες και μερική κατάρρευση λέει ο καθηγητής Σπυράκος του ΕΜΠ* Κοντονής: Είχε χαθεί ακόμη και ο φάκελος του έργου

Το Ολυμπιακό Στάδιο ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΑΙΠΕΔ/STR




Ο επανέλεγχος του στεγάστρου Καλατράβα συνιστά ευκαιρία και για ευρύτερο επανέλεγχο του Ολυμπιακού Σταδίου δηλώνει ο Κώστας Σπυράκος, καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ που κάνει λόγο για αυξημένη επικινδυνότητα.

«Τώρα, με τις φορτίσεις που ορίζει ο κανονισμός, προφανώς για να υπάρχει επικινδυνότητα, υπάρχει ένα τέτοιο αυξημένο ενδεχόμενο»  ανέφερε ο κ. Σπυράκος ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο κατάρρευσης στο στάδιο του ΟΑΚΑ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και περιγράφοντας τις επικινδυνότητες αυτές, ο κ. Σπυράκος ανέφερε:

«Υπάρχει ένα ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις, όταν δράσουν οι φορτίσεις, τις οποίες δεν μπορεί να αναλάβει το στάδιο. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος να έχουμε σημαντικές βλάβες, μερική κατάρρευση, μερικές πτώσεις» προσέθεσε, ενώ συμπλήρωσε «τώρα που κοιτάζουμε το στέγαστρο, καλό είναι να κοιτάξουμε και τις εξέδρες και τα υπόλοιπα και να τα διορθώσουμε» ο κ. Σπυράκος.

Ο κ. Σπυράκος εξήγησε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που προέκυψε ξαφνικά: «Τα κτίρια αυτά, οι σύνθετες κατασκευές και μάλιστα κατασκευές μεταλλικές σε μεγάλο μέρος τους, πρέπει να εξετάζονται. Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας τους, αυτομάτως υπάρχει διαδικασία ή ετοιμάζεται η διαδικασία, κάτι το οποίο εφαρμόζεται διεθνώς, ώστε τα κτίρια αυτά να ελέγχονται συνεχώς. Εδώ να πω, ότι το 2006 ήμουν μέρος της επιτροπής ομάδας επιστημόνων η οποία συνέταξε ένα τέτοιο εγχειρίδιο και το εγχειρίδιο αυτό προφανώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί για να ελέγχεται το στάδιο. Το εγχειρίδιο αυτό έχει όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για να μπορεί κανείς να εντοπίζει έγκαιρα και σε συγκεκριμένα σημεία πού εμφανίζονται τα προβλήματα, ώστε να φροντίζει για την επισκευή όπου αυτή είναι αναγκαία και έτσι να μην οδηγήσει σιγά σιγά σε μεγαλύτερα προβλήματα. Τα κτίρια αυτά, αν και φαίνονται σύνθετα και είναι όντως σύνθετα, έχουν ορισμένα στοιχεία, όπως τα καλώδια, τα οποία εύκολα μπορούν να ελεγχθούν και μπορεί από αυτά και μόνο, από αυτές τις μετρήσεις να οδηγηθείς σε ορισμένα συμπεράσματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά. Οι μετρήσεις αυτές δεν είναι δύσκολες, πέραν των οπτικών ελέγχων, οι οποίοι πάλι μπορούν να πραγματοποιηθούν. Τώρα όσον αφορά, αν έχουν γίνει επισκευές ή όχι, υπάρχει η Τεχνική υπηρεσία, πιστεύω ότι έχει προβεί σε κάποιες παρεμβάσεις, αλλά προφανώς αυτές οι παρεμβάσεις δεν ήταν αρκετές ώστε να αποφύγουμε να οδηγηθούμε σήμερα σε αυτά τα συμπεράσματα.




Αν ήταν ικανές για να αποτρέψουν τους να φτάσουν στο σημερινό επίπεδο, αν ήταν αποτελεσματικές, σωστές, τότε δεν θα μιλάγαμε σήμερα γι’ αυτό που μιλάμε» εκτίμησε ο κ. Σπυράκος.

«Έχουν εντοπιστεί προβλήματα, σοβαρά προβλήματα και μάλιστα για να προσθέσω σε αυτό, εγώ δεν είμαι αισιόδοξος ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα τεθεί πάλι το στάδιο σε χρήση, τα δύο αυτά, ενδεχομένως το ποδηλατοδρόμιο λίγο νωρίτερα, αλλά όχι όμως άμεσα σε χρήση. Απαιτούνται πιο ενδελεχείς μελέτες» υποστήριξε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

«Αν το κράτος κινηθεί γρήγορα και σωστά δεν θα περάσουν χρόνια. Είναι θέμα ταχύτητας για την υλοποίηση όλων αυτών των σταδίων που απαιτούνται για τις κατάλληλες επεμβάσεις που θα χρειαστεί να παρέμβουμε. (…) Δεν θα είναι όμως ένας, δύο, τρεις μήνες. Θα είναι κάτι παραπάνω σίγουρα. Το πόσο παραπάνω εξαρτάται από την ταχύτητα που θα ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες και αν υπάρχει θέληση και οπωσδήποτε και το κατάλληλο budget, που νομίζω ότι τα κατάλληλα χρήματα θα βρεθούν λόγω της σημασίας αυτών των δύο κτιρίων, πιστεύω ότι εφόσον αυτά τα πράγματα γίνουν, τότε θα έχουμε στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα την επισκευή του κι την παράδοσή του πάλι στο κοινό» συμπλήρωσε ο κ. Σπυράκος.

Επιπλέον, επισήμανε πως, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος σημαντικών κατασκευών με κυρώσεις και στις κατασκευές αυτές περιλαμβάνονται και γέφυρες αλλά και διάφορες άλλες κατασκευές με μεγάλη συνάθροιση κοινού. «Σε άλλες χώρες αυτό γίνεται, με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα» τόνισε ο κ. Σπυράκος.

Κοντονής: Είχε χαθεί ο φάκελος του έργου, τον ζητήσαμε από τον Καλατράβα

Στο γεγονός ότι ένα θηριώδες έργο όπως τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ έχει βασιστεί σε μία άδεια πέργκολας, αλλά και στην περιδίνηση των μνημονίων που μπήκε η χώρα μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες και τους περιορισμούς που υπήρχαν στη διάθεση χρημάτων απέδωσε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ενσκήψει όσον αφορά στη στατικότητά τους.




Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: «Το 2015 δεν βρισκόταν ούτε ο φάκελος του Ολυμπιακού σταδίου. Αποδόθηκε στο ελληνικό κράτος το 2018» είπε χαρακτηριστικά

«Αυτό που αντιμετώπισα το πρώτο τριήμερο που ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2015 ήταν ότι το προπονητήριο των αθλητών του στίβου που είναι στο χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων έμπαζε νερά» ανέφερε. Ενώ είχε γίνει παρέμβαση απο το ΣΕΓΑΣ για επιδιορθώσεις δεν είχε γίνει τίποτε και με μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και με ανακατανομή μπορέσαμε και το φτιάξαμε»

Όπως σημείωσε «Τότε κατάλαβα πως εάν το προπονητήριο μπάζει νερά θα πρέπει να δούμε τι γίνεται και με τα άλλα ακίνητα, κυρίως με το Ολυμπιακό στάδιο»

«Πέσαμε σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατείας και αβλεψιών. Δεν βρισκόταν ούτε ο φάκελος του έργου. Τελικά αποδόθηκε στο ελληνικό κράτος το 2018, που είχα αποχωρήσει από το υπουργείο αθλητισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε τον φάκελο του έργου από το γραφείο του Καλατράβα στην Ισπανία»

Για τα 8,5 εκατομμύρια για έργα συντήρησης του έργου, που είχαν εξασφαλιστεί σύμφωνα με τον επί σειρά ετών Πρόεδρο του ΟΑΚΑ ολυμπιονίκη Πέτρο Γαλακτόπουλο που από το 2011-2012 ήταν Πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5 χρόνια, ήταν κατηγορηματικός «Αυτά τα χρήματα ουδέποτε έφτασαν στο υπουργείο Αθλητισμού. Μάλιστα εγώ είχα να διαχειριστώ έναν προϋπολογισμό το 2015 της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν ένας προϋπολογισμός λιτότητας. Μετά βίας έβγαινε η μισθοδοσία».

« Δεν υπήρχαν χρήματα για το έργο της συντήρησης στο ΟΑΚΑ. To έργο είχε εγκαταλειφθεί από το 2004-2014 στο έλεος του Θεού» τόνισε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Αρχίζει άμεσα η εισαγγελική έρευνα για τη στατικότητα του ΟΑΚΑ: Μοναδικό στο είδος του το στέγαστρο Καλατράβα, δεν υπήρχε μεγάλη εμπειρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: