Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο: Εκτός τραπέζης ο… μέγας ειρηνοποιός Ερντογάν* Δείτε τη λίστα των συμμετοχών

A billboard shows pictures of Israelis who were kidnapped by Hamas during a rally in support of Israel in Times Square, New York, New York, USA, 19 October 2023. Thousands of Israelis and Palestinians have died since the militant group Hamas launched an unprecedented attack on Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, leading to Israeli retaliation strikes on the Palestinian enclave. At least 199 people are being held captive by Hamas, according to Israel. EPA/JUSTIN LANE




Στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που θα διεξαχθεί αύριο, Σάββατο, στο Κάιρο ανακοινώθηκε πως θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με πηγή του Ρόιτερς, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στο ANSA και το Ρόιτερς, η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, ωστόσο το Ρόιτερς επισημαίνει επικαλούμενο διπλωματικές πηγές πως εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να συμμετάσχει στη σύνοδο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

  • Από τη λίστα των συμμετεχόντων απουσιάζει το όνομα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που εφόσον οριστικοποιηθεί θα πρέπει να θεωρείται μεγάλη διπλωματική νίκη της Κυπριακής  Δημοκρατίας, η μη αναγνώριση της οποίας από τον ισλαμιστή ηγέτη, του κλείνει ουσιαστικά την πόρτα στην διάσκεψη.

Αργά το βράδυ, η Τουρκία γνωστοποίησε με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πως στην Σύνοδο κορυφής θα μετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Επίσης, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ σεΐχης Μεσάλ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ, σύμφωνα με το κουβεϊτιανό πρακτορείο ειδήσεων KUNA, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν και ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το ποιος ενδέχεται να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στη σύνοδο αυτή και παρέπεμψε την ερώτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Κυπριακή Προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης, συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντησή του την Πέμπτη με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε εξάλλου ότι θα μεταβεί το Σάββατο, στο Κάιρο στην πολυμερή διάσκεψη, την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το Παλαιστινιακό ζήτημα, για να μεταφέρει και εκεί τις απόψεις της Ελλάδος.

Αναλυτικά η λίστα μέχρι στιγμής των ηγετών που αναμένεται να παρευρεθούν είναι:

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Hamad bin Isa Al Khalifa

Ο διάδοχος του Κουβέιτ, σεΐχης Μισάλ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολόνα

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι

Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ

Με πληροφορίες από KΥΠΕ, Reuters

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κάιρο μετά από πρόσκληση του αλ Σίσι: Στο «κόκκινο» η διπλωματία, κρίσιμη διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: