Συναγερμός στη Βαλτική: Υποψίες δολιοφθοράς σε υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών που συνδέουν τη Φινλανδία με την Εσθονία

Τερματικός σταθμός LNG στην Εσθονία που συνδέεται με τον αγωγό Balticconnector.EPA/TOMS KALNINS




Ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει υποβρυχίως τη Φινλανδία και την Εσθονία μέσω της Βαλτικής Θάλασσα υπέστησαν ζημιές σε μια ενέργεια που μπορεί να θεωρηθεί σκόπιμη, ανακοίνωσε την Τρίτη η φινλανδική κυβέρνηση.

Η Φινλανδία δήλωσε ότι ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία είχε υποστεί ζημιές και ότι είχε επίσης εντοπιστεί βλάβη σε ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector έκλεισε νωρίς την Κυριακή λόγω ανησυχιών ότι υπήρχε διαρροή αερίου από μια τρύπα στον αγωγό μήκους 77 χιλιομέτρων. Η φινλανδική εταιρεία Gasgrid είπε ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επισκευαστεί.

«Είναι πιθανό ότι η ζημιά τόσο στον αγωγό φυσικού αερίου όσο και στο καλώδιο επικοινωνίας είναι αποτέλεσμα εξωτερικής δραστηριότητας. Η αιτία της ζημιάς δεν είναι ακόμη σαφής, η έρευνα συνεχίζεται σε συνεργασία μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο (Sauli Niinisto).

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός θα δώσει αργότερα συνέντευξη Τύπου στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε το γραφείο του την Τρίτη.

«Η πτώση της πίεσης στον αγωγό ήταν αρκετά γρήγορη, κάτι που δείχνει ότι δεν πρόκειται για μια μικρή παραβίαση. Όμως η αιτία παραμένει ασαφής», δήλωσε αξιωματούχος της ενέργειας της Βαλτικής με γνώση της κατάστασης, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στην πρώτη του αντίδραση, το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι μοιράζεται τις πληροφορίες του σχετικά με τις ζημιές σε υποθαλάσσιες υποδομές μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας και είναι έτοιμο να συνδράμει τους συγκεκριμένους συμμάχους, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Είδηση σε εξέλιξη

Μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή πιέζουν Μακρόν-Σολτς να συσφίξουν τις σχέσεις: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, κίνδυνος για σπιράλ βίας στην ευρύτερη περιοχή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: