Σχέδια μαζικής εκκένωσης ετοιμάζει η ιταλική κυβέρνηση στα Φλεγραία Πεδία: Ο τρόμος του βραδυσεισμού στο υπερ-ηφαίστειο που απειλεί τη Νάπολη

A panoramic view of Miseno Cape which is located in the Campi Flegrei area, Naples, Italy, 30 November 2021. EPA/CESARE ABBATE




Η Ιταλία σχεδιάζει μαζική εκκένωση καθώς οι σεισμοί συνεχίζονται γύρω από το υπερηφαίστειο στην περιοχή Κάμπι Φλεγρέι (Campi Flegrei) κοντά στη Νάπολη όπου μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.100 σεισμοί.

Η πιθαή μαζική εκκένωση θα αφορά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, η ιταλική κυβέρνηση προχωρά σε ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχου της αντοχής των κτιρίων στην περιοχή καθώς οι σεισμοί συνεχίζονται επί μήνες.

Τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Το Φλεγραία Πεδία είναι μια μεγάλη καλντέρα διαμέτρου 13 χιλιομέτρων κοντά στη Νάπολη. Το ψηλότερο σημείο της βρίσκεται 458 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Βρίσκονται δυτικά της Νάπολης και είναι διάσπαρτα από πόλεις και χωριά, με συνολικό πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων.

Τα Φλεγραία Πεδία όπως αποτυπώνονται στο Google Maps

Η καλντέρα έχει συνολικά 24 κρατήρες. Πρόκειται για ένα πολύ μεγαλύτερο ηφαίστειο από τον (κοντινό) Βεζούβιο, ο οποίος κατέστρεψε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας το 79 μ.Χ.

Οπως προείπαμε, η περιοχή έχει χτυπηθεί από 1.100 σεισμούς μόνο τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 4,0 Ρίχτερ τη Δευτέρα και ενός ακόμη 4,2 Ρίχτερ την περασμένη εβδομάδα.

Ηταν ο ισχυρότερος στην περιοχή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Οι ειδικοί λένε ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα πιθανότατα συνδέεται με ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως βραδυσεισμός.

Τι σημαίνει αυτό; Η γη ανεβοκατεβαίει ανάλογα με το γέμισμα ή το άδειασμα των υπόγειων θαλάμων μάγματος… Τρομακτικό αλλά συμβαίνει.

Αμεσος κίνδυνος έκρηξης δεν υπάρχει, λένε οι περισσότεροι ηφαιστειολόγοι, αλλά με το έδαφος να ανεβαίνει επί του παρόντος κατά 1,5 εκατοστό το μήνα, υπάρχει ανησυχία για το τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στα κτίρια της περιοχής.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι νοσοκομεία της περιοχής θα ξεκινήσουν δοκιμές εκκένωσης από την Παρασκευή για να βεβαιωθούν  ότι είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν πιθανώς ισχυρότερους σεισμούς ή εκρήξεις.

Η τελευταία φορά που τα Φλεγραία Πεδία υπέστησαν παρόμοια έκρηξη από σεισμούς ήταν τη δεκαετία του 1980. Τότε είχε εκκενωθεί πληθυσμός που αντιστοιχεί σε 40.000 ανθρώπους.

Ομως η πιο μεγάλη έκρηξη ήταν το 1538 ενώ θεωρείται ότι μια έκρηκξη πριν από 39.000 χρόνια ίσως ήταν αυτή που μπορεί να οδήγησε στην εξαφάνιση του ανθρώπου του Νεάντερταλ.

Το μάγμα από εκείνη την έκρηξη είχε εκτοξευθεί έως τη Γροιλανδία, 4.500 χιλιόμετρα μακριά.

Με πληροφορίες από Guardian

Σεισμός στη Νάπολη, προειδοποίηση για έκρηξη του «υπερηφαιστείου» Φλεγραία Πεδία που είναι ανενεργό από το 1538: 500.000 Ιταλοί ζουν μέσα στην καλδέρα του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: