ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Πριν από 160 χρόνια σε μια ταβέρνα του Λονδίνου γεννήθηκε το σύγχρονο ποδόσφαιρο [videos]

File Photo epa10911016 A statue of former England national team captain Sir Bobby Moore stands in front of the Wembley Stadium in London, Britain, 10 October 2023. EPA/NEIL HALL




Η σημερινή είναι σίγουρα μία από τις ημερομηνίες ορόσημα στο αγγλικό ποδόσφαιρο αλλά κια γενικότερα, αφού πριν από 160 χρόνια, στις 26 Οκτωβρίου 1863 ιδρύθηκε η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA) και μαζί της, όπως υποστηρίζουν ιστορικοί του παιχνιδιού, «γεννήθηκε» και το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Εκπρόσωποι ποδοσφαιρικών συλλόγων του Λονδίνου συναντήθηκαν στην ταβέρνα του «Free Mason» στην Great Queen Street, προκειμένου να θεσπίσουν τους επίσημους κανονισμούς του παιχνιδιού.

‘Εχοντας θέσει ήδη τις βάσεις για έναν ενιαίο κώδικα, καθόρισαν το μέγεθος του αγωνιστικού χώρου και των κανονισμών για τα γκολ και τα οφσάιντ. Αρχικά υπήρχαν κανόνες που έκαναν το ποδόσφαιρο πολύ παρόμοιο με το παιχνίδι του ράγκμπι.

Αιώνες πριν από την πρώτη συνεδρίαση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στη Freemasons’ Tavern στην Great Queen Street του Λονδίνου στις 26 Οκτωβρίου του 1863, δεν υπήρχαν διεθνώς αποδεκτοί κανόνες για το άθλημα του ποδοσφαίρου.

Σε κάθε δημόσιο σχολείο, το παιχνίδι είχε τους ξεχωριστούς κανόνες. Αλλά όταν τα παιδιά περνούσαν στο πανεπιστήμιο, ακολούθησε χάος, καθώς κάθε παίκτης χρησιμοποιούσε διαφορετικούς κανόνες, οπότε το 1848 τα μέλη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ επινόησαν και δημοσίευσαν μια σειρά από κανόνες οι οποίοι έγιναν ευρέως αποδεκτοί με την ονομασία Κανόνες του Κέμπριτζ. Το 1850, ένα άλλο σύνολο κανόνων, οι Κανόνες του Σέφιλντ, χρησιμοποιήθηκαν από αρκετούς συλλόγους στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας.

Στις 26 Οκτωβρίου του 1863, έντεκα ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι σχολείων, συναντήθηκαν με σκοπό να συμφωνήσουν κοινούς κανόνες. Τα ιδρυτικά σωματεία που ήταν παρόντα κατά την πρώτη συνεδρίαση ήταν:

Η Μπερνς Κλαμπ, Σίβιλ Σέρβις ΦΚ, η Κρουζέιντερς ΦΚ, η Φόρεστ οφ Λέιτονστοουν (αργότερα ονομάστηκε Γουόντερερς), η NN (Νόου Νέιμς) Κλαμπ (Κίλμπουρν, Λονδίνο), η αρχική Κρίσταλ Πάλας, η Μπλάκχιθ, η Κένσινγκτον Σκου, η Περσέιβαλ Χάουζ (Μπλάκχιθ), η Σάρμπιτον και η Μπλάκχιθ Προπάιατρι Σκουλ. Η Τσάρτερχαουζ έστειλε τον αρχηγό της, Μ.Φ. Χάρτσορν, όμως αυτός αρνήθηκε να παρευρεθεί.

Πολλά από αυτά τα σωματεία δεν υφίστανται πλέον ή αγωνίζονται στο άθλημα του ράγκμπι γιούνιον (rugby union).

Καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) και του σύγχρονου ποδοσφαίρου έπαιξε ο Εμπενίζερ Κομπ Μόρλευ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας το 1863. Το 1862, ως αρχηγός του Μόρτλεϊκ Κλαμπ (Mortlake-based club), έγραψε στην εφημερίδα Bell’s Life την άποψή του για μια διοικούσα αρχή σχετικά με το άθλημα, που οδήγησε στην πρώτη συνάντηση στην ταβέρνα Freemasons και στη δημιουργία της FA. Υπήρξε ο πρώτος γραμματέας της FA (1863-1866), ο δεύτερος πρόεδρος της (1867-1874) και συνέταξε τους “Κανόνες του Παιχνιδιού” (γνωστοί και ως “Κανόνες του Λονδίνου”) στο σπίτι του στο Μπερνς του Λονδίνου. Ως παίκτης, έλαβε μέρος στο πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα το 1863.

Η πρώτη έκδοση των κανόνων για το σύγχρονο παιχνίδι, καταρτίστηκε σε μια σειρά από έξι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ταβέρνα Freemasons, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Κατά την τελευταία συνεδρίαση, ο Φ.Μ. Κάμπελ (πρώτος ταμίας της FA και εκπρόσωπος της Μπλάκχεαθ) απέσυρε την ομάδα του από την FA λόγο της διαγραφής δύο κανόνων κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, τον πρώτο που επέτρεπε το τρέξιμο με την μπάλα στο χέρι και τον δεύτερο, κατά τον οποίο επιτρεπόταν η τρικλοποδία και το κράτημα του αντιπάλου.

Ορισμένοι σύλλογοι ακολούθησαν αυτούς τους κανόνες και δεν εντάχθηκαν στην FA, αλλά αντ’ αυτού το 1871 συγκρότησαν την Ομοσπονδία Ράγκμπι (RFU). Ο όρος soccer χρονολογείται από την περίοδο της διάσπασης (ποδοσφαίρου και ράγκμπι) και εννοεί ότι το ποδόσφαιρο (association football) παίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA).

Το εναρκτήριο παιχνίδι με τους νέους κανόνες της FA είχε αρχικά προγραμματιστεί στο Μπάτερσι Παρκ (Battersea Park) στις 2 Ιανουαρίου του 1864, αλλά τα ενθουσιώδη μέλη της FA δεν μπορούσαν να περιμένουν το νέο έτος, οπότε διεξήγαγαν ένα πειραματικό παιχνίδι στο Μόρτλεϊκ (Mortlake) στις 19 Δεκεμβρίου του 1863 μεταξύ της Μόρλεϊζ Μπερνς (Morley’s Barnes) και της γειτονικής Ρίτσμοντ (δεν ήταν μέλος της FA), το οποίο κατέληξε σε μια λευκή ισοπαλία 0–0.

Η πλευρά της Ρίτσμοντ προφανώς δεν εντυπωσιάστηκε από τους νέους κανόνες, διότι στη συνέχεια βοήθησε στο να διαμορφωθεί η Ένωση Ράγκμπι (RFU) το 1871. Το παιχνίδι στο Μπάτερσι Παρκ αναβλήθηκε για μια εβδομάδα, και το πρώτο παιχνίδι στο οποίο έγινε επίσημα χρήση των κανόνων της FA πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου του 1864. Στα μέλη των αντιπάλων ομάδων για αυτό το παιχνίδι, που επιλέχθηκαν από τον Πρόεδρο της FA Άρθουρ Πέμπερ (Αrthur Pember) και το Γενικό Γραμματέα Εμπενίζερ Κομπ Μόρλευ (E.C. Morley) περιλαμβάνονται πολλοί γνωστοί ποδοσφαιριστές της εποχής εκείνης.

Μετά τον πρώτο αγώνα, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους νέους κανόνες της FA, δόθηκε η πρόποση “Επιτυχία στο ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από τη κοινωνική τάξη ή την θρησκεία”.

Ο Τσάρλς Άλκοκ (Charles Alcock) από το Χάροου Σκουλ (Harrow School) των Γουόντερερς εξελέγη στην επιτροπή της FA το 1866 και ως ο πρώτος πλήρους απασχόλησης γραμματέας και ταμίας το 1870. Αυτός εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Κυπέλλου Αγγλίας, (Football Association Cup)[5] της μακροβιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο, το 1871. Δεκαπέντε σύλλογοι συμμετείχαν στο να αγοραστεί ένα τρόπαιο για το θεσμό.

Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Δι Όβαλ (The Oval) στις 16 Μαρτίου του 1872, αγωνίστηκαν η Γουόντερερς και η Ρόγιαλ Εντζινίρς (Royal Engineers), μπροστά σε 2.000 θεατές.

Αυτός ο διαγωνισμός, αρχικά, περιλάμβανε κυρίως ερασιτεχνικές ομάδες, αλλά μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα άρχισε να κυριαρχείται από επαγγελματικούς συλλόγους που ήταν, ως επί το πλείστον, μέλη της Φούτμπολ Λιγκ η οποία είχε ιδρυθεί το 1888 και επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890.

Μετά από πολλά χρόνια αντιπαραθέσεων μεταξύ της Ομοσπονδίας του Λονδίνου (FA) και της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Σέφιλντ (Sheffield Football Association), οι υπεύθυνοι διεξαγωγής του Κυπέλλου Αγγλίας (FA Cup) αποδέχτηκαν το ότι ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο σύνολο κανόνων. Δύο σύλλογοι είχαν παίξει 16 αγώνες με διαφορετικούς κανόνες ( Κανόνες του Σέφιλντ, Κανόνες του Λονδίνου και Μικτούς Κανόνες). Τον Απρίλιο του 1877, ενσωματώθηκαν ορισμένοι από τους Κανόντες του Σέφιλντ.

Το 1992, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πήρε τον έλεγχο της νεοσυσταθείσας Πρέμιερ Λιγκ (Premier League), η οποία αποτελούνταν από 22 σωματεία που είχαν αποσχιστεί από την Φερστ Ντιβίζιον της Φούτμπολ Λιγκ (Football League). Η Πρέμιερ Λιγκ, της οποίας οι ομάδες μειώθηκαν σε 20 το 1995, είναι ένα από τα πλουσιότερα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στον κόσμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και wikipedia

Η Βενεζουέλα πέρασε την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη εθνικών ομάδων της FIFA: Αργεντινή, Γαλλία, Βραζιλία οι τρεις πρώτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: