Προβάδισμα στον κυβερνητικό υποψήφιο Σέρχιο Μάσα με οχτώ μονάδες δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Αργεντική για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

FILE PHOTO: The president of Argentina Alberto Fernandez (L), and the economy minister Sergio Massa, attend the swearing-in ceremony at the Government House Bicentennial Museum, in Buenos Aires, Argentina. EPA, Juan Ignacio Roncoroni




Ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, του συνασπισμού των περονιστών, για την προεδρία της Αργεντινής, ο υπουργός Οικονομικών Σέρχιο Μάσα, αυξάνει το προβάδισμά του έναντι του ακροδεξιού αντιπάλου του Χαβιέρ Μιλέι.

Αυτό προκύπτει από νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθές, ενώ απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο του μήνα ως τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η έρευνα αυτή, του ινστιτούτου Analogías, φέρει τον κ. Μάσα να συγκεντρώνει περί το 42% των προθέσεων ψήφου, έναντι 34% του κ. Μιλέι, άκρως φιλελεύθερου υποψήφιου με λόγο επιθετικό, που περιγράφει τον εαυτό του ως «αναρχοκαπιταλιστή», υπόσχεται να χειριστεί τον κρατικό μηχανισμό με «αλυσοπρίονο» και να δολαριοποιήσει την οικονομία.

Εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν επικριθεί έντονα στην Αργεντινή τα τελευταία χρόνια διότι οι προβλέψεις τους αποδείχθηκαν λαθεμένες, κάτι που συνέβη και στον πρώτο γύρο αυτών των εκλογών: ο κ. Μιλέι φερόταν να προηγείται,  σχεδόν σε όλες, όμως τελικά κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον κ. Μάσα, που τερμάτισε πρώτος με διαφορά σχεδόν έξι μονάδων.

Η δημοσκόπηση του Analogías ενόψει του δεύτερου γύρου της 19ης Νοεμβρίου ακολουθεί την ανακοίνωση της ατυχήσασας υποψήφιας της δεξιάς πως τάσσεται υπέρ του κ. Μιλέι.

Η Πατρίσια Μπούλριτς, η πρώην υπουργός Ασφαλείας, που έλαβε σχεδόν 24% των ψήφων την Κυριακή, διευκρίνισε πάντως πως δεν εκφράστηκε εξ ονόματος ούτε του κόμματός της, ούτε του συνασπισμού της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης.

Μολαταύτα, ενδέχεται να βοηθήσει τον Χαβιέρ Μιλέι να εξασφαλίσει κάποιες από τις ψήφους της συντηρητικής παράταξης, μολονότι αυτή η τελευταία είναι πολυδιασπασμένη, με συνιστώσες της να εκφράζουν ανοικτά τη διαφωνία τους με την απόφαση της κυρίας Μπούλριτς, που ήταν «ανεύθυνη» όπως το είδε ο ηγέτης μιας από αυτές.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο Σέρχιο Μάσα, 51 ετών, κεντρώος πολιτικός, προσελκύει από τη δική του πλευρά περί το 15% των ψηφοφόρων που επέλεξαν την κυρία Μπούλριτς.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Analogías διενεργήθηκε το διάστημα 23η-25η Οκτωβρίου σε δείγμα σχεδόν 2.000 ψηφοφόρων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2,4%.

Άλλες δημοσκοπήσεις αντανακλούν εντελώς αντιφατικές εικόνες. Έρευνα της CB Consultora θέλει τον κ. Μιλέι, 53 ετών, να έχει προβάδισμα 1 μονάδας· άλλη, της Proyección Consultores, φέρει αντιθέτως τον κ. Μάσα να είναι 10 μονάδες μπροστά.

Οι εκλογές διεξάγονται σε ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και ανησυχίας, βαριά όσο σπάνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας πριν από 40 χρόνια, με φόντο την οικονομική κρίση στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, με κύρια χαρακτηριστικά το πελώριο δημόσιο χρέος, τον πληθωρισμό που συγκαταλέγεται στους υψηλότερους στον πλανήτη (138%) και το νόμισμα σε ασταμάτητη υποτίμηση την τελευταία διετία.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Πέθανε ξαφνικά ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ: Είχε πέσει σε δυσμένεια, θεωρείτο υπέρμαχος του ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: