Πρόστιμο σε 4 Ολλανδικές εταιρείες που έχτισαν την γέφυρα Κερτς στην Κριμαία για τον Πούτιν: Παραβίασαν το εμπάργκο, μετά την προσάρτηση

FILE PHOTO A handout satellite image made available by Maxar Technologies shows smoke and a collapsed part of the Kerch Strait bridge in Crimea, 08 October 2022. EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT




Η Εισαγγελία επέβαλε την Παρασκευή πρόστιμο σε τέσσερις ολλανδικές εταιρείες και οκτώ φυσικά πρόσωπα για παραβίαση των κυρώσεων, καθώς συμμετείχαν στην κατασκευή της γέφυρας της Κριμαίας της Ρωσίας από το 2014 έως το 2017.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2017, αφού η ολλανδική εφημερίδα De Gelderlander αποκάλυψε τη συμμετοχή των εταιρειών στην κατασκευή της γέφυρας.

«Οι ενέργειες των εταιρειών υπονόμευσαν τον σκοπό και την αποτελεσματικότητα των διεθνών κυρώσεων. Η γέφυρα της Κριμαίας κατασκευάστηκε εν μέρει με ολλανδική γνώση και εμπειρογνωμοσύνη», έγραψε η εισαγγελία σε δελτίο Τύπου.

«Η έρευνα αποκάλυψε ότι ολλανδικές εταιρείες και άτομα ανέπτυξαν και προμήθευσαν αγαθά, όπως (τμήματα) πασσαλοφόρους, δονητικά σφυριά και συγκροτήματα ισχύος για την κατασκευή της γέφυρας της Κριμαίας» πρόσθεσε, λέγοντας ότι στο πλαίσιο αυτών των προμηθειών παρασχέθηκε τεχνική βοήθεια τόσο στην Ολλανδία όσο και επί τόπου.

Οι εν λόγω εταιρείες ωστόσο δεν κατονομάστηκαν.

Η υπόθεση διευθετήθηκε τελικά εξωδικαστικά, με τις εταιρείες να τους επιβάλλεται πρόστιμο συνολικού ύψους 160.000 ευρώ και τα οκτώ άτομα που συμμετείχαν να καταδικάζονται σε 20 έως 60 ώρες κοινωφελούς εργασίας. Η εισαγγελία κατάσχεσε επίσης τα κέρδη μιας από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, συνολικού ύψους 71.330 ευρώ.

Για να καταλήξει στην απόφασή της, η εισαγγελία έλαβε υπόψη της τα ανώτατα πρόστιμα για παραβάσεις των κυρώσεων εκείνη την εποχή, το εύρος των δραστηριοτήτων των εταιρειών και το γεγονός ότι είχαν περάσει αρκετά χρόνια από τις παραβάσεις.

«Ολλανδικές εταιρείες κατασκευάζουν γέφυρα στην Κριμαία μετά την παράνομη ρωσική προσάρτηση. Παράκαμψη κυρώσεων πρώτης κατηγορίας. Η τιμωρία τους; Πρόστιμο ύψους 71.000 ευρώ και 20 έως 60 ώρες κοινωνικής εργασίας. […] Για την ‘προσπάθεια αποφυγής των κυρώσεων’. Η εισαγγελία έχει χάσει τον δρόμο της», έγραψε στο Χ ο Isa Yusibov, ανώτερος αξιωματούχος εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Η Ρωσία κατασκεύασε τη γέφυρα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 για να συνδέσει τη χερσόνησο με τη ρωσική ενδοχώρα. Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η εν λόγω γέφυρα έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις, ενώ συνέβη μια μεγάλη έκρηξη τον Οκτώβριο του 2022.

Η ΕΕ εισήγαγε για πρώτη φορά κυρώσεις κατά της Ρωσίας το 2014, μετά την κατάληψη της Κριμαίας και ύστερα από την ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Viktor Yanukovych κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων Euromaidan.

Η ετυμηγορία έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψη αξιωματούχου του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας για παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προμηθεύοντας τη χώρα με ανταλλακτικά αεροπλάνων μέσω τρίτων χωρών.

Με πληροφορίες από euractiv.gr

Ο Βλαδίμηρος έφτασε στο Πεκίνο: Ο Ρώσος αυταρχικός πρόεδρος θα γίνει δεκτός από τον Σι Τζινπίνγκ, ρωσοκινεζική συνεργασία στα σκαριά;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: