Μειοψηφική υπερψήφιση της πρότασης Κασσελάκη στην Π. Γ. για συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 23-25 Φεβρουαρίου: Η πρώτη σύγκρουση με την «Ομπρέλλα»

FILE PHOTO: Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης (Κ) κάνει δηλώσεις έξω από τα γραφεία του κόμματος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την προεδρία, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ- ΜΠΕ, AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη που περιλαμβάνει την πρόταση για συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Στην ψηφοφορία που έγινε στο τέλος πολύωρης συνεδρίασης η πρόταση του προέδρου υπερψηφίστηκε από 20 μέλη, 10 μέλη ψήφισαν κατά και υπήρξαν και 8 λευκά, στο σύνολο των 42 μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Η πρόταση ως εισήγηση πλέον της Πολιτικής Γραμματείας θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σε προηγούμενη συνεδρίασή της, η Κεντρική Επιτροπή είχε αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος να γίνει τον Νοέμβριο.

Στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας υπέρ της εισήγησης του νέου προέδρου για Συνέδριο το Φεβρουάριο ανάμεσα στους 20 που ψήφισαν ήταν η Όλγα Γεροβασίλη και ο Κώστας Ζαχαριάδης ενώ σε εκείνους που δεν έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» μετρήθηκαν 21 μέλη που τάχθηκαν είτε με το κατά είτε με το λευκό είτε επέλεξαν να απουσιάζουν την ώρα της ψηφοφορίας.

Σε εκείνους που καταψήφισαν την εισήγηση Κασσελάκη ήταν 10 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, οι 9 της Ομπρέλας του κ. Τσακαλώτου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος της ομάδας των 6+6 με τους περισσότερους της συγκεκριμένης Τάσης να τάσσονται με το λευκό, στάση σαφώς πιο διαλλακτική σε σχέση με την υπόλοιπη εσωκομματική αντιπολίτευση και δείγμα της ανοχής που είναι διατεθειμένοι να επιδείξουν στην νέα φάση που εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσα στα 8 λευκά που καταγράφηκαν από τους Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο και Χαρίτση ήταν και αυτά της Σίας Αναγνωστοπούλου της κας Φωτίου, του Διονύση Τεμπονέρα και της Σίας Αναγνωστοπούλου.

Στους 18 που βρέθηκαν απέναντι από τον νέο πρόεδρο, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προσμετρούν και τους 3 που επέλεξαν να απέχουν αποχωρώντας από τη συνεδρίαση, τους κ. Ραγκούση, Θεοχαρόπουλο και Τζουμάκα και οι οποίοι αν παρέμεναν όπως εκτιμάται και από τις τοποθετήσεις του θα τηρούσαν επίσης στάσης ανοχής ψηφίζοντας λευκό.

Η «Ομπρέλλα»

Προηγουμένως υπήρξε η πρώτη ανοιχτή σύγκρουση με αφορμή τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου του Κόμματος -και όχι μόνο- με στελέχη της (αντιπολιτευτικής) τάσης «Ομπρέλα».

Κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για «ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός», «ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές».

«Πιστεύω σε εσάς, πιστεύω σε εμάς, πιστεύω ότι μαζί θα κερδίσουμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογραμμίζοντας: «Πηγαίνουμε σε ένα μεγάλο συνέδριο για την κοινωνία».

Λίγο αργότερα, σε κείμενό τους, εννέα μέλη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» ζήτησαν διεγαγωγή του Συνεδρίου τον Νοέμβριο- όπως αρχικά είχε ορισθεί από την Κεντρική Επιτροπή- σημειώνοντας ότι «η δημοκρατική ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ επείγει ώστε να ανακοπεί η συνεχιζόμενη πορεία της στρατηγικής ήττας».

«Αυτό» συνεχίζουν στο κείμενό τους, «προϋποθέτει να λειτουργήσουν τα όργανα και να γίνει το Έκτακτο Συνέδριο μέσα στις προθεσμίες που είχε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή τον Νοέμβριο».

Υποστηρίζουν ότι «μόνο έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί, έστω την ύστατη στιγμή, να συγκροτήσει σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας, με πρόγραμμα, κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, με ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία. Δηλαδή, με αριστερή φυσιογνωμία, μακριά από τη μετατροπή του σε κεντρώο συστημικό κόμμα».

Σημειώνουν δε ότι «η πορεία προς το Συνέδριο δεν πρέπει να σφραγιστεί από πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές-μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα» και πως «η δημοκρατική λειτουργία είναι αναγκαία για να υπάρξει το κόμμα».

Ο κ. Κασσελάκης εγκαλείται ακόμη για απειλές κατά στελεχών αλλά και για υιοθέτηση νεοφιλελεύθερης ατζέντας.

Στο κείμενο τους για την Πολιτική Γραμματεία, οι υπογράφοντες (Α.Καββαδία, Έ.Καλαμαρά, Κ.Κνήτου, Π.Λάμπρου, Χ.Ματσούκα, Ανδ.Ξανθός, Π. Σκουρλέτης, Ευκ.Τσακαλώτος, Ν.Φίλης) υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι «το τελικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών συνιστά ρωγμή στην πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη» και πως «ωστόσο, παρά την αποδοκιμασία των κυρίαρχων πολιτικών, στις εκλογές δεν ωφελήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», αλλά «συνεχίστηκε η εκλογική υποχώρησή του, κάτι που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα». Υπογραμμίζουν ότι «χρειάζεται μια βαθύτερη ανασύνταξη της Αριστεράς, που δεν εξυπηρετείται από την υποκατάσταση της πολιτικής-ιδεολογικής αντιπαράθεσης με προσωπικές-επικοινωνιακές μονομαχίες».

Ο υπερσυντονιστής των Τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κατά την τοποθέτηση του στην Πολιτική Γραμματεία φέρεται να άσκησε έντονη κριτική στους προηγούμενους Τομεάρχες του κόμματος, αφήνοντας αιχμές για μετριοπαθή αντιπολίτευση κατά την προηγούμενη τετραετία.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να αντιδράσουν ιδιαίτερα έντονα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Πάνος Σκουρλέτης, οι οποίοι καταλόγισαν στον Παύλο Πολάκη πως με τη συμπεριφορά του ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα έχασε πέντε μονάδες στις εκλογές.

«Κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, από τα πέντε λεπτά που είχαμε, τα τρία απολογούμασταν» φέρεται να ειπώθηκε από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κατά του Παύλου Πολάκη.

 Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι:

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ
ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ
ΔΟΥΣΗ ΜΑΓΚΥ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ
ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ
ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ
ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΧΑΡΙΣ
ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ
ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ
ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

Παντρεύεται ο Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη

Επίσης ο κ. Κασσελάκης γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τετάρτης ότι αύριο παντρεύεται τον σύντροφό του Τάιλερ Μάκμπεθ.

Όπως εξήγησε αυτός ήταν και ο λόγος που ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γάμος θα λάβει χώρα στο Χάμπτονς της Νέας Υόρκης.
Την είδηση μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

ΣΥΡΙΖΑ 94 λέξεις, Τσίπρας 647, Κασσελάκης 0: Για τις εξελίξεις στη Γάζα και το φονικό πλήγμα στο νοσοκομείο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: