Πάνω από 600.000 Παλαιστίνιοι κατέφυγαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ψάχνουν για νερό και ψωμί: Πρώτη χαραμάδα για ανθρωπιστική βοήθεια μετά την επίσκεψη Μπάιντεν

A Palestinian woman walks next to a destroyed bakery in Al Nusairat refugee camp in the central Gaza Strip, 18 October 2023. EPA, MOHAMMED SABER




O Αμπού Αχμέτ έφτασε με την οικογένειά του στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πριν τρεις ημέρες. «Η κατάσταση είναι άσχημη και χειροτερεύει. Δύο άνθρωποι μοιράζονται ένα κρεβάτι, υπάρχουν λιγοστές κουβέρτες», δηλώνει ο 60χρονος, ο οποίος ζει κοντά στην Μπέιτ Λαχία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Λέει ότι την ημέρα της άφιξής τους, η υπηρεσία αρωγής για τους Παλαιστινίους UNRWA έδωσε στον καθένα τους ένα καρβέλι ψωμί, κρέας για δύο άτομα και ένα κιλό χουρμάδες για δέκα άτομα. Τώρα ψάχνει για ψωμί για τα πέντε παιδιά του, τις γυναίκες τους και τα 17 εγγόνια του.

Ο Αμπού Αχμέτ είναι ένας από περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ανταποκρίθηκαν στην προτροπή του Ισραήλ να εγκαταλείψουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα το Ισραήλ βομβαρδίζει την Λωρίδα της Γάζας αντιδρώντας στις επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ με πολλές εκατοντάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, που ελέγχεται από την Χαμάς, στην Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.750 Παλαιστίνιοι.

«Αφήσαμε τα πάντα πίσω»

Επανειλημμένα ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να κινηθεί προς το νότο. Λέγεται ότι οι Ισραηλινοί υπόσχονται στους Παλαιστινίους ότι δεν θα επιτεθούν σε συγκεκριμένες ώρες στους διαδρόμους διαφυγής προς το νότο. Η χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας θεωρείται πάντως απλά ζήτημα χρόνου.

Στη Ράφα οι πρόσφυγες στέκονται σε μεγάλες ουρές μπροστά από τα αρτοποιεία και τις τουαλέτες των κέντρων βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών και των τζαμιών. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθονται στα πεζοδρόμια των κεντρικών δρόμων και αναζητούν στα κινητά πληροφορίες για τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.

Ο Ιμάντ Σαϊντάμ και η οικογένειά του κοιμούνται στο έδαφος μπροστά από ένα υπερπλήρες σχολείο της υπηρεσίας αρωγής UNRWA. Οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές, αναφέρει ο Ιμάντ. Δεν υπάρχει νερό στα καζανάκια των αποχωρητηρίων. «Αφήσαμε τα πάντα πίσω, το σπίτι και τις αναμνήσεις», λέει ο Παλαιστίνιος: «Γλιτώσαμε από το θάνατο, αλλά όμως ούτε εκεί που είμαστε σήμερα υπάρχει ζωή».

Η παράκτια Λωρίδα της Γάζας, με έκταση σαν την Άνδρο, έχει αποκλειστεί πλήρως εδώ και μέρες από τον ισραηλινό στρατό. Ο εφοδιασμός των δύο εκατομμυρίων κατοίκων με καύσιμα, νερό, τρόφιμα και φάρμακα έχει διακοπεί. Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ θα αποκαταστήσει την παροχή νερού στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα ωστόσο με το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δεν έβγαινε νερό από τους σωλήνες. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι η τιμή ενός μπουκαλιού νερού έχει διπλασιαστεί λόγω της έλλειψης.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εκτιμούν ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται σε σήραγγες και σε σπίτια. Κατηγορούν μάλιστα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδα και παρεμποδίζει την διαφυγή του στο νότο. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ωστόσο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση εγκατέλειψε γρήγορα τις προσπάθειές της να αποτρέψει τους αμάχους να φύγουν.

Πράσινο φως για ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Αιγυπτίων για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να παραδοθεί ζωτική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Το Τελ Αβίβ έδωσε χθες το πράσινο φως στην Αίγυπτο να παραδώσει περιορισμένες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για την πρώτη ελάχιστη ανάσα στην ασφυκτική πολυήμερη πολιορκία της περιοχής. Η συμφωνία προέκυψε κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν στην περιοχή. Της εξέλιξης είχε προηγηθεί η φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, που άφησε πίσω της 471 νεκρούς σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, με το Ισραήλ και Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να φέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας «με βιώσιμο τρόπο».

«Συμφώνησε να αφήσει να περάσουν για αρχή μέχρι 20 φορτηγά», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους αφού τηλεφώνησε στον Σίσι από το Air Force One, ενώ επέστρεφε από την επίσκεψη στο Ισραήλ όπου επέδειξε αλληλεγγύη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ενώ στηριξε ξεκάθαρα την θέση του Ισραήλ ότι δεν σχετίζεται με το λουτρό αίματος στο νοσοκομείο της Γάζας. Αυτή τη στιγμή περί τα 200 φορτηγα ύπαρχουν ακινητοποιημένα

Εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας δήλωσε επίσης ότι οι δύο χώρες συντονίζονται με τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών για να εξασφαλίσουν την άφιξη της βοήθειας με τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Το φορτίο πιθανότατα δεν θα περάσει μέχρι την Παρασκευή, καθώς ο δρόμος γύρω από το σημείο διέλευσης της Ράφα. έχει καταστραφεί μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα διανείμει τη βοήθεια και ότι μια δεύτερη δόση είναι πιθανή ανάλογα με το «πώς θα πάει». Προειδοποίησε ωστόσο: «Εάν η Χαμάς την κατασχέσει και δεν την αφήσει να περάσει … τότε όλα θα τελειώσουν».

ΟΗΕ: Χρειάζεται λεπτομερές σχέδιο και τόνοι βοήθειας σε καθημερινή βάση

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα — μόλις αυτή περάσει τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και του παλαιστινιακού θύλακα — θα πρέπει να είναι “συστηματική”, της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, και ασφαλής, δήλωσε στο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Έκανε λόγο για “απίστευτα λεπτομερείς διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές” για τον καθορισμό των όρων εισόδου και διανομής της βοήθειας

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να παρεμβαίνουμε σε μεγάλη κλίμακα κάθε μέρα, σκόπιμα, επαναλαμβανόμενα και αξιόπιστα», επέμεινε ο Γκρίφιθς, εξηγώντας ότι τα διάφορα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας – συμπεριλαμβανομένων 14.000 υπαλλήλων της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) – θα μπορούν στη συνέχεια να τη διανέμουν.

«Δεύτερον, πρέπει να είμαστε σε θέση να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους με ασφάλεια», επέμεινε ο Γκρίφιθς, υπενθυμίζοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέχουν βοήθεια εκεί όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς.

«Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διευκρινιστούν, να επιβεβαιωθούν και ελπίζω ότι αυτό θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτό το βασικό πρόγραμμα αρωγής», εξήγησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο από χθες, Τρίτη, για διαπραγματεύσεις με τις αιγυπτιακές αρχές.

Εδώ και μέρες, τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν εγκλωβιστεί στην έρημο του Σινά καθώς η Ράφα είναι κλειστή στην παλαιστινιακή πλευρά, έπειτα από τους βομβαρδισμούς.

Ο Γκρίφιθς υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ θα διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα παραδοθεί αποκλειστικά σε αμάχους και όχι στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Η Λωρίδα της Γάζας βυθίζεται σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Τελεί υπό σχεδόν πλήρη αποκλεισμό από την πλευρά του Ισραήλ, μετά την πρωτοφανή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο έδαφός του από τη Χαμάς, οι κομάντος της οποίας σκότωσαν περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς και απήγαγαν σχεδόν 200. Τα θύματα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι όπως και οι 3.478 Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης 12.065 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει αδιάλειπτα τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα που κατοικείται από 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους, για να προετοιμάσει ενδεχόμενη χερσαία επίθεση.

Eπιχείρηση του στρατού του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ στο χωριό Μπούντρους, στη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο νεαρός, ο Τζιμπρίλ Αουάντ, σκοτώθηκε και άλλος ένας Παλαιστίνιους τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών στρατευμάτων στο χωριό, διευκρίνισε.

Παράλληλα, ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet –η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ– αναφέρει, επικαλούμενος το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, πως άλλος Παλαιστίνιος, 21 ετών, ο Μοχάμεντ Φαουάκα, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών εποίκων κοντά στο χωριό Ντούρα αλ Κάρα χθες Τετάρτη αργά το βράδυ.

Νωρίτερα χθες, δυο παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια με ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Ραμάλα.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο από το 1967 παλαιστινιακό έδαφος, ήδη πολύ τεταμένη αυτή τη χρονιά, κλιμακώθηκε ξανά μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Μετά τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακές οργανώσεις στη Δυτική Όχθη κάλεσαν σε διαδηλώσεις, που ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Εξάλλου, η βία των εποίκων κλιμακώνεται, σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.

Πηγή: DW, ertnews, AΠΕ-ΜΠΕ

«Σταματήστε να βομβαρδίζετα συνοικίες, προστατεύστε τους αμάχους»: Προβληματισμός στις ΗΠΑ για τα εγκλήματα των παραστρατιωτικών στο Σουδάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: