Ουδέν νεότερον από το μέτωπο του ειδικού απεσταλμένου στην Κύπρο: Σενάρια και φήμες αλλά τίποτα επίσημο για την επανέναρξη του συνομιλιών

FILE PHΟTO: Ο ΓΓ του ΟΗΕ, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος της Κύπρου. Via KYΠΕ [email protected]




Καμία επίσημη ενημέρωση δεν είχε μέχρι στιγμής η Λευκωσία σε σχέση με το διορισμό του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη στον Φιλελεύθερο στα κατεχόμενα την προηγούμενη βδομάδα γινόταν λόγος για συμφωνία και δημοσιεύματα ανέπτυσσαν και διάφορα σενάρια για τη στάση του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ εντούτοις όμως η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα ακόμα ενώπιον της.

Το περασμένο Σάββατο δημοσίευμα της εφημερίδας Αλήθειας έκανε λόγο για την περίπτωση της μόνιμης αντιπροσώπου της Νορβηγίας στον ΟΗΕ, πρέσβειρας Μόνα Γιούλ.

Στην όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα μπαίνει και η δήλωση την περασμένη βδομάδα του τέως διαπραγματευτή και τέως υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην τηλεόραση του Άλφα και είπε ότι γνωρίζει και το όνομα του ειδικού απεσταλμένου.

«Φαίνεται να έχει προταθεί ένα συγκεκριμένο όνομα, το οποίο εγώ γνωρίζω, αλλά δεν μπορώ να το αναφέρω, και πως ακριβώς θα εργαστεί αυτό το πρόσωπο.

Έχω συγκεκριμένη άποψη, αλλά δεν είναι της ώρας τώρα να αρχίσουμε να λέμε για το πρόσωπο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικές πηγές

Από πλευράς Κυβέρνησης ωστόσο δηλώνεται κατηγορηματικά πώς δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη πέραν από την προσέγγιση που έγινε για βολιδοσκόπηση της θέσης της πλευράς στο θέμα του διορισμού και για το οποίο υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Αυτό το οποίο επίσης σημειώνουν διπλωματικές πηγές είναι ότι αυτό το οποίο συζητήθηκε είναι οι περιπτώσεις που δεν μπορούν να αναλάβουν αυτό το ρόλο και όχι πιθανά ονόματα ειδικού απεσταλμένου.

Συνεπώς, αυτό το οποίο λέγεται από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανή ενημέρωση.

Σίγουρα, η Νορβηγία ή η Ελβετία ή χώρες της Λατινικής Αμερικής, θα μπορούσαν να ήταν χώρα από την οποία θα προέρχεται ο ειδικός απεσταλμένος.

Ωστόσο, επίσημα δεν υπάρχει τίποτε μέχρι στιγμής. Κρίνεται επίσης ότι οι εξελίξεις στην περιοχή του Ισραήλ, θέτουν άλλες προτεραιότητες για τον διεθνή οργανισμό στην παρούσα φάση.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χθες, εξέφρασε την αισιοδοξία τους ότι παρόλες τις δυσκολίες, παρόλα τα προβλήματα, παρόλες τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή «θα πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017».

Ο Πρόεδρος μιλούσε στο Εθνικό Μνημόσυνο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ του Δήμου Παραλιμνίου που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργιου, στο Παραλίμνι.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «σε μια χρονική περίοδο, όπου καλούμαστε να διαβούμε δύσβατα μονοπάτια, για να διασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, για να δημιουργήσουμε ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του κυπριακού λαού, είναι με έντονο και ανυπόκριτο αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας που βρισκόμαστε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου για να αποτίσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής στους ήρωες-αγωνιστές της ΕΟΚΑ του Δήμου Παραλιμνίου».

Σημείωσε πως «μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα τα άξια τέκνα του Παραλιμνίου, που δεν δίστασαν λεπτό να θέσουν την ίδια τους τη ζωή στη διάθεση της πατρίδας, στον αγώνα υπέρ της πολυπόθητης ελευθερίας».

Τόνισε πως «ο αγώνας που έδωσαν μνημονεύεται διαχρονικά όχι μόνο σήμερα, με σκοπό να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει ηθικά τον Κυπριακό Ελληνισμό, έτσι ώστε να ανταπεξέλθει των δυσκολιών που διέρχεται διατηρώντας πρώτα και πάνω από όλα καθολική ενότητα και ομοψυχία».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «ο αγώνας και οι θυσίες των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, οδήγησαν σε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, οδήγησαν στη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της πατρίδας μας που οι πληγές της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής παραμένουν, δυστυχώς, εδώ και 49 χρόνια ανοικτές».

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που εργαζόμαστε στη βάση συγκεκριμένου πλάνου και σχεδιασμού, έτσι ώστε να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών που θα μας οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση πάντα των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ και παρόλες τις δυσκολίες, παρόλα τα προβλήματα, παρόλες τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή μας είμαστε αισιόδοξοι ότι, ναι, θα πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Συναγερμός για πληθωρισμό, ανάπτυξη και τουρισμό: Oι επιπτώσεις που θα έχει η κρίση της Μέσης Ανατολής στην Κυπριακή οικονομία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: