Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έπρεπε να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Κύπρου, όχι να ανακοινώσει δική του: Το λάθος των διπλωματικών πηγών της Αθήνας…

FILE PHOTO: A protester shouts slogans during a protest in solidarity with the Palestinian people, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas in the Gaza Strip, near the French embassy in Beirut, Lebanon, 31 October 2023. EPA, WAEL HAMZEH




Η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε μια πρόταση για να αποτελέσει τη βάση για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Λεμεσό στη Γάζα (ή σε κάποιο άλλο γειτονικό λιμάνι).

Η πρόταση αυτή συζητήθηκε από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Αλ Σίσι, με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Περαιτέρω, επαφές πραγματοποιεί για το θέμα αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, που πήγε σε Αμμάν και Ραμάλα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε για την πρόταση της Λευκωσίας τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Μετά τη ομιλία Χριστοδουλίδη αναφέρθηκε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ότι υπάρχει και πρόθεση της Αθήνας να δημιουργήσει θαλάσσιο διάδρομο για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Σαββατοκύριακο διέρρευσε στην Αθήνα ότι συζητά το θέμα με εταίρους. Να ξεκινά η βοήθεια από την Ελλάδα.

Προφανώς και δεν θα πρέπει να τίθεται θέμα ανταγωνισμού καθώς ο στόχος είναι ο ίδιος, να μεταφερθεί βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Το θέμα είναι πώς και η Αθήνα, μετά την εξαγγελία της πρωτοβουλίας από τη Λευκωσία, ανακοινώνει παράλληλη, δική της;

Η Κύπρος είναι πιο κοντά στη Γάζα και γι αυτό και ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να στηρίξει- και εμπράκτως- την πρωτοβουλία της Κύπρου.

Κ. ΒΕΝ.

Τα πολλά καντάρια θράσους του Ερντογάν: Η επεκτατική πολιτική παρουσιάζεται ως «φιλεύσπλαχνη»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: