Ο κύβος ερρίφθη για την χερσαία εισβολή στη Γάζα: Ύστατες εκκλήσεις στους Παλαιστίνιους αμάχους: «Φύγετε αμέσως – θα θεωρηθείτε συνεργάτες των τρομοκρατών»

FILE PHOTO: Πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού έχουν καλύψει την Γάζα, μετά από βομβαρδισμό, το πρωί της Κυριακής 22 Οκτωβρίου. EPA/MOHAMMED SABER




Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ έπληξαν τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη νωρίς σήμερα το πρωί, καθώς η χερσαία εισβολή πρέπει να θεωρείται πλέον θέμα ελάχιστου χρόνου: Ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών δυνάμεων το κατέστησαν σαφές, ενώ οι προειδοποιήσεις προς τους Παλαιστινίους αμάχους να αποχωρήσουν από την Γάζα περιλαμβάνουν πλέον και την απειλή πως θα θεωρηθούν συνεργάτες των τρομοκρατών όσοι δεν το πράξουν.

Το Ισραήλ έπληξε τη νότια Γάζα με αεροπορικές επιδρομές νωρίς την Κυριακή και ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις επιθέσεις στο βόρειο τμήμα του θύλακα, καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο αργά το Σάββατο, όπου συζητήθηκε η αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

  • Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα και ότι το Ισραήλ χτυπούσε την πόλη Ράφα στα νότια.

Τα πλήγματα ήρθαν λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια «για τη δική σας ασφάλεια». Είπε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) θα εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές από το Σάββατο ως προετοιμασία για το επόμενο στάδιο του πολέμου.

  • «Θα εμβαθύνουμε τις επιθέσεις μας για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας στα επόμενα στάδια του πολέμου. Θα αυξήσουμε τις επιθέσεις, από σήμερα», είπε ο Χάγαρη.

Παράλληλα, οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο, με την προσθετη προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε με φυλλάδια τα οποία έφεραν το όνομα και τον λογότυπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και εστάλη μέσω ηχητικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα.

  • «Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Γουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Γουάντι Γάζα ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρει το φυλλάδιο.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε αργότερα σε ανακοίνωσή του ότι «δεν σκοπεύει να θεωρεί όσους δεν έχουν απομακρυνθεί (…) μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Πρόσθεσε ότι δεν στοχοθετεί αμάχους: «Προκειμένου να περιοριστούν οι βλάβες σε αμάχους, οι IDF έστειλαν ένα αίτημα στους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς νότο», εξήγησε.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς τον παλαιστινιακό θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ενώ έχει συγκεντρώσει στρατεύματα και εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με τη Γάζα ενόψει χερσαίας επιχείρησης εκεί.

«Από σήμερα θα αυξήσουμε τα πλήγματα» στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε ο Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, το βράδυ του Σαββάτου.

  • «Θα εισέλθουμε στις επόμενες φάσεις του πολέμου στις συνθήκες που θα είναι οι βέλτιστες για εμάς», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

«Θα μπούμε στη Γάζα, θα το κάνουμε για επιχειρησιακό σκοπό, να καταστρέψουμε τις υποδομές και τους τρομοκράτες της Χαμάς, και θα το κάνουμε με επαγγελματικό τρόπο», δήλωσε κατά την επιθεώρηση των στρατευμάτων και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χέρτζι Χαλέβι.

“Η Γάζα είναι πολύπλοκη, η Γάζα είναι πυκνοκατοικημένη, ο εχθρός προετοιμάζει πολλά πράγματα εκεί, αλλά προετοιμαζόμαστε και εμείς γι’ αυτόν”, προειδοποίησε ο ανώτερος αξιωματικός. “Και θα έχουμε στο μυαλό τις φωτογραφίες και τις εικόνες, όπως και τους νεκρούς πριν από δύο εβδομάδες”.

Ενισχύουν την βοήθεια οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργά το Σάββατο ότι θα στείλουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή- συμπεριλαμβανομένου ενός αμυντικού συστήματος υψηλού υψομέτρου (Thaad) και πρόσθετων ταγμάτων πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot- ενώ θα προετοιμαστούν να μετακινήσουν περισσότερα στρατεύματα μετά τις επιθέσεις στις δυνάμεις τους στο Ιράκ και τις προειδοποιήσεις από τους τρομοκράτες να μην επέμβουν για να στηρίξουν το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες στόχευσαν δύο στρατιωτικές βάσεις που στεγάζουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, στην τελευταία από μια σειρά επιθέσεων μετά την προειδοποίηση Ιρακινών μαχητών στην Ουάσιγκτον να μην επέμβει για να στηρίξει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

«Μετά από λεπτομερείς συζητήσεις με τον Πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με τις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις δυνάμεις που δρουν εξ ονόματός του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σήμερα διέταξα μια σειρά πρόσθετων βημάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της στάσης του Υπουργείου Άμυνας στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν,  αργά το Σάββατο.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει σημαντική ποσότητα ναυτικής δύναμης στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, πλοίων υποστήριξής τους και περίπου 2.000 πεζοναυτών.

Εκκενώσεις ισραηλινών οικισμών και στη μεθόριο Συρίας και Λιβάνου

Οι αρχές του Ισραήλ πρόσθεσαν 14 κοινότητες στο σχέδιο εκκένωσης του βόρειου τμήματος της χώρας, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας και του στρατού.

Οι κοινότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, το οποίο έχει την έγκριση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, βρίσκονται κοντά στη μεθόριο με τη Συρία και τον Λίβανο.

 

Με πληροφορίες από Reuters/ΑFP/The Guardian

Φωτογραφίες και σχεδιάγραμμα για την «υπόγεια γιάφκα» κάτω από τέμενος στη Τζενίν έδωσαν οι Ισραηλινοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: