Ο Guardian υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να βγάλει τελείως το στέγαστρο Καλατράβα από το ΟΑΚΑ: Πιο εύκολο, πιο γρήγορο και πιο φτηνό

File Photo: Φωτογραφία από τις εργασίες έλεγχου στο ΟΑΚΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΤΑΙΠΕΔ/STR




Την πληροφορία ότι η ελληνική κυβέρνηση συζητά να αφαιρέσει το στέγαστρο Καλατράβα από το ΟΑΚΑ δημοσιεύει σήμερα Πέμπτη ο Guardian.

Σε ανταπρόκριση της Helena Smith από την Αθήνα, σημειώνεται

Ήταν μια οροφή που συμβόλιζε την ολυμπιακή δόξα: ένας γιγαντιαίος τρούλος από χάλυβα με λευκές ραβδώσεις που αναπτύχθηκε πάνω από ένα στάδιο που όχι μόνο θα ήταν το επίκεντρο των Αγώνων της Αθήνας το 2004, αλλά και ένα εμβληματικό τοπόσημο.

Για τους Έλληνες, που ελπίζαμε ότι θα κοιτούσαν πίσω στα «ονειρικά παιχνίδια» με περηφάνια, το αρχιτεκτονικό ορόσημο του Σαντιάγο Καλατράβα τα είπε όλα. Μια κατασκευή που αψήφησε τους σκεπτικιστές που αμφισβήτησαν την ικανότητά τους να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο σόου στη Γη και εξέφραζε μια νεογέννητη αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Αυτή την εβδομάδα, σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το μεσογειακό έθνος βρέθηκε αντιμέτωπο με μια πολύ διαφορετική αφήγηση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα έκλεινε «επ’ αόριστον» λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του χαλύβδινου θόλου του Καλατράβα. Η δίτοξη οροφή –προάγγελος των μεταγενέστερων έργων του Ισπανού αρχιτέκτονα– δεν είχε «ανταποκριθεί στα νομικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας», σύμφωνα με έναν φορέα δημόσιας περιουσίας που είχε επιφορτιστεί με την επιθεώρηση του χώρου.

Ένα κοντινό ποδηλατοδρόμιο, καλυμμένο με παρόμοια δομή, θα έπρεπε επίσης να κλείσει γιατί και αυτό είχε δείξει σημάδια αστάθειας. «Θα ήταν επιφανειακό και ακόμη και ανόητο να δώσουμε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα… ή να πούμε πότε θα ανοίξει το ποδηλατοδρόμιο ή το γήπεδο», είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. Η τύχη των εγκαταστάσεων, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από μια δεύτερη επιθεώρηση από μια επαγγελματική ένωση μηχανικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση για έργα δημοσίων έργων.

Αλλά την Τετάρτη, καθώς το κόστος του κλεισίματος του γηπέδου έγινε εμφανές, με την προοπτική να ακυρωθούν δεκάδες εκδηλώσεις -συμπεριλαμβανομένης μιας sold-out συναυλίας των Coldplay τον επόμενο χρόνο- οι αξιωματούχοι άρχισαν να ψιθυρίζουν το αδιανόητο: ίσως ήταν καιρός να διαλύσουν το διάσημη στέγη συνολικά. Η σκουριά δεν είχε βρεθεί μόνο στα χαλύβδινα καλώδια και στις καμάρες του, αλλά ακόμη και στα μπουλόνια που το συγκρατούσαν. «Τίποτα προς το παρόν δεν αποκλείεται», είπε μια καλά τοποθετημένη πηγή. «Ίσως θα πρέπει να πέσει».

Ο Καλατράβα έχει υπερασπιστεί τον εαυτό του στο παρελθόν για την κριτική για έργα που αν και περίπλοκα και εντυπωσιακά αποδείχτηκαν στη συνέχεια προβλήματα – σε μια περίπτωση μια στέγη με διαρροή σε οινοποιείο στη βόρεια Ισπανία. Αλλά στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, η ανεπαρκής συντήρηση ενοχοποιήθηκε για τη δεινή κατάσταση του Ολυμπιακού σταδίου και, πράγματι, την εγκατάλειψη σχεδόν κάθε άλλης εγκατάστασης που κατασκευάστηκε για τους αγώνες.

«Είναι γνωστό ότι το Ολυμπιακό συγκρότημα του ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί για δύο δεκαετίες», έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διαδικτυακή ανάρτησή του. «Ποιος δεν νιώθει απογοητευμένος όταν βλέπει τις φωτογραφίες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στη μοίρα του τόσα χρόνια;» θρήνησε ο αρχηγός της κεντροδεξιάς.

Η έλλειψη συντήρησης πίσω από εγκαταστάσεις που τώρα είναι κενές, βεβηλωμένες και ερημωμένες, έχει αποδοθεί, κυρίως, στις περικοπές του προϋπολογισμού που αναγκάστηκαν να κάνουν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις κατόπιν εντολής των διεθνών δανειστών, αφού η χώρα που πλήττεται από χρέη απέτρεψε οριακά τη χρεοκοπία – και την εκδίωξη από την ευρωζώνη – στα τέλη του 2009.

«Δεν υπήρχαν χρήματα για τη διατήρηση του ΟΑΚΑ», θυμάται ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Αθλητισμού όταν το αριστερό κόμμα Σύριζα ανέλαβε την εξουσία με μια πλατφόρμα κατά της λιτότητας το 2015. «Ο χώρος είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού από το 2004 έως το 2014».

Ακόμη και οι προσπάθειες των στελεχών του υπουργείου να βρουν τον φάκελο του Ολυμπιακού σταδίου είχαν πέσει σε «τοίχο», υποστήριξε ο Κοντονής, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Δεν μπορούσαμε να βρούμε ούτε το αρχείο του έργου… Αναγκαστήκαμε να το ζητήσουμε από το γραφείο του Καλατράβα στην Ισπανία».

Δεν είναι όλοι οι μηχανικοί πεπεισμένοι ότι τα στέγαστρα κινδυνεύουν με επικείμενη κατάρρευση. Μερικοί που εργάστηκαν για το σχεδιασμό το 2003 πιστεύουν ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από καταστροφές φέτος, από ένα θανατηφόρο ατύχημα τρένου έως τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, μπορεί να ενήργησαν βιαστικά από φόβο μήπως πιαστούν στα πίσω πόδια.

Με πληροφορίες από Guardian

Κλείνει το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο: Προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: