Ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την “απουσία” του Μενέντεζ για να μπορέσει να αποσπάσει έγκριση για τα F-16: Η στήριξη στη Χαμάς έφερε το “ναι” στη Σουηδία…

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan made a speech at a meeting of Türkiye Youth Foundation (TÜGVA) at Beştepe Nation’s Convention and Culture Center. Photo via Turkish Presidency




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Πρώτο Θέμα

Στην γνωστή τακτική μια στο σφυρί και μια στο πέταλο, ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί με μισό βήμα μπροστά στο θεμα της Σουηδίας να εξισορροπήσει την φανατική και εμπρηστική ρητορική του εναντίον του Ισραήλ και την στήριξη που ακόμη προσφέρει στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς.

Με μια λιτή ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας έγινε γνωστό ότι ο Προέδρο Ερντογάν υπέγραψε το Πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το απέστειλε προς κύρωση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Βεβαίως αυτό είναι ένα πρώτο βημα καθώς θα μεσολαβήσει ένα διάστημα μέχρι το Προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης να ορίσει την συνεδρίαση και φυσικά να δώσει την εντολή στους Βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να δώσουν την ψήφο τους. Ο κ. Ερντογάν επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι οι τούρκοι βουλευτές είναι ..αυτόβουλοι και συνεπώς οι ίδιοι θα αποφασίσουν !

Είναι προφανές ότι ο Ερντογαν αντιλήφθηκε ότι με όλα τα μέτωπα ανοιχτά , μπλοκάροντας την διεύρυνση του ΝΑΤΟ από την μια, συνεχίζοντας την συνεργασία με την Μόσχα και συγχρόνως σηκώνοντας την σημαία στην παγκόσμια μουσουλμανική κκοινότητα εναντίον του Ισραήλ ,διακινδυνεύει πλέον σοβαρά την σχέση του με την Δύση και οδηγείται σε μια σφοδρή σύγκρουση με τους Αμερικανούς.

  • Ετσι κάνοντας το μισό βήμα μπροστά (το οποίο έπρεπε να είχε γίνει πριν ένα χρόνο) ελπίζει ότι θα μετριάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί έστειλε το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στην Εθνοσυνέλευση χωρίς πάντως να υπάρχει κάποια ορατή «συμμόρφωση» της Στοκχόλμης με τις απαιτήσεις που είχε υποβάλει εσχάτως ο Ερντογάν και αφορούσαν την απαγόρευση των εκδηλώσεων για το κάψιμο του Κορανίου και έκδοση μιας σειράς καταζητούμενων για «τρομοκρατία» από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι με την κίνηση του αυτή θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί την «ευκαιρία» που παρουσιάζονταν για την Τουρκία με την απομάκρυνση του Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το Κογκρέσο να είναι ετσι σε θέση να εγκρίνει το πακέτο της Συμφωνίας για τα F-16.

Όμως τα τελευταία ξεσπάσματα του εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι προφανές ότι έχουν διαμορφώσει ένα νέο αντιτουρκικό κλίμα μεταξύ των Αμερικανών νομοθετών. Επίσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι και η αμερικανική κυβέρνηση μετά τα όσα εχουν συμβεί θα είναι πρόθυμη χωρίς να δει κινήσεις και σε άλλα πεδία ,να προωθήσει την συμφωνία των F16 στο Κογκρέσο.

Ο ίδιος ο Ερντογάν που χθες υπέγραψε το Πρωτόκολλο για την Σουηδία, την ίδια ώρα η Περιφερειακή οργάνωση του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε την διοργάνωση «Μεγάλης Διαδήλωσης για την Παλαιστίνη» την Κυριακή στο Γιελσικοϋ με παρουσία του τουρκου προέδρου.

Στην Αγκυρα χθες καταβλήθηκε προσπάθεια να διαψευσθεί η είδηση του Al Monitor ότι η τουρκική κυβέρνησή και ο ίδιος ο Ερντογάν ειχε ζητήσει από τον Ι.Χανιγιε και άλλα μέλη της Χαμάς να εγκαταλείψουν την χώρα, κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν από τις ΗΠΑ.

Το Κέντρο Αντι-Παραπληροφόρησης της Τουρκικής Προεδρίας έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες περί απαίτησης της ΄Αγκυρας προς ηγετικά στελέχη της Χαμας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

  • Ο Ερντογάν είναι προφανές ότι δεν έχει διάθεση να θυσιάσει την «φήμη» του στον μουσουλμανικό κόσμο ως προστάτης των Παλαιστινίων και κατήγορος του Ισραηλ, προκειμένου να αλλαξει την εικόνα του στην Δύση ως υποστηρικτή της Χαμάς.

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την απόφαση του Ερντογάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν σήμερα την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποβάλει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε ότι η Ουάσινγκτον «ανυπομονεί» να συζητηθεί το νομοσχέδιο αυτό από το τουρκικό κοινοβούλιο και εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθεί «το συντομότερο δυνατόν».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν έστειλε την μπάλα στη κερκίδα: Δεν φαίνεται να του βγαίνουν οι επιδιώξεις στη Μέση Ανατολή, η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι η Τουρκία είναι η μόνη επιλογή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: