Ο Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του για να του επαναλάβει ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν “τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ”: Τι να απάντησε άραγε ο Φιντάν;

Secretary Antony J. Blinken (L) hosts a working dinner for People’s Republic of China Director of the CCP Central Foreign Affairs Commission and Foreign Minister Wang Yi (R) at the Department of State, October 26, 2023. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν Antony J. Blinken μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan), ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Ο τελευταίος τόνισε ότι ο Αμερικανός υπουργός “καταδίκασε και πάλι τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ”, αλλά δεν κάνει αναφορά στην απάντηση του κ. Φιντάν, η οποία θα ηταν η γνωστή.

Άλλωστε μίλησε επ’ αυτού ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει πλήρως την τρομοκρατική οργάνωση, η οποία διαθέτει γραφεία στην Τουρκία και λαμβάνει προστασία από την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ:

Οι δυο τους συζήτησαν την ανάγκη δέσμευσης με τους περιφερειακούς ηγέτες για την πρόληψη της εξάπλωσης της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, την εξασφάλιση της απελευθέρωσης ομήρων και την κινητοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κ. Μπλίνκεν, αναφέρει ο εκπρόσωπος, “μοιράστηκε (με τον Χακάν Φιντάν) την ανακοίνωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν 100 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη”.

Οι δυο τους, σημείωσε ο κ. Μίλερ, “συζήτησαν επίσης την πρόοδο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”, η οποία φαίνεται πως “σκάλωσε” πάλι, καθώς ενώ ο Ερντογάν έστειλε το αίτημα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο πρόεδρος της δεν το παρέπεμψε ακόμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία ελέγχεται πλήρως από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι υπάρχει απέραντη διαφωνία για το θέμα της άνανδρης επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ενώ παραμένει ανοικτό το μείζον -για την Αμερική- θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Office of the Spokesperson

The following is attributable to Spokesperson Matthew Miller:

Secretary of State Antony J. Blinken spoke via phone with Turkish Foreign Minister Hakan Fidan. The Secretary again condemned Hamas’s barbaric terrorist attack against Israel. The two discussed the need for engagement with regional leaders to prevent the spread of the Israel-Hamas conflict, secure the release of hostages, and mobilize humanitarian aid. The Secretary shared President Biden’s announcement that the United States will provide $100 million in humanitarian assistance for the Palestinian people in Gaza and the West Bank. The two also discussed progress on Sweden’s accession to NATO.
​Look up details.

Ο Σάλιβαν ζητά από το Ισραήλ να λάβει κάθε μέτρο ώστε να διακρίνει τους Παλαιστίνιους αμάχους από τους τρομοκράτες της Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: