Νόμπελ Οικονομίας 2023: Στην Αμερικανίδα Κλόντια Γκόλντιν για την κατανόηση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας * «Πάντα ήθελα να γίνω ντεντέκτιβ και τα κατάφερα»…

Η Aμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin) τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2023




Η Aμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin) τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2023 για τις εργασίες της με θέμα την θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Η βραβευόμενη, η τρίτη γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Οικονομίας, «εμβάθυνε την κατανόησή μας για την κατάσταση των γυναικών στην αγορά εργασίας», ανακοίνωσε η επιτροπή του Νόμπελ.

«Ψάχνοντας στα αρχεία και συγκεντρώνοντας και διορθώνοντας ιστορικά δεδομένα, η φετινή βραβευμένη στις οικονομικές επιστήμες Κλόντια Γκόλντιν μπόρεσε να παρουσιάσει νέα και συχνά εκπληκτικά στοιχεία. Μας έδωσε επίσης μια βαθύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις ευκαιρίες των γυναικών στην αγορά εργασίας και πόση ζήτηση υπήρξε για την  εργασία τους.

Το γεγονός ότι οι επιλογές των γυναικών ήταν συχνά και παραμένουν περιορισμένες από το γάμο και την ευθύνη για το σπίτι και την οικογένεια βρίσκεται στο επίκεντρο των αναλύσεών της και των επεξηγηματικών μοντέλων της. Οι μελέτες του Γκόλντιν μας δίδαξαν επίσης ότι η αλλαγή απαιτεί χρόνο, επειδή οι επιλογές που επηρεάζουν ολόκληρες σταδιοδρομίες βασίζονται σε προσδοκίες που αργότερα μπορεί να αποδειχθούν ψευδείς. Οι γνώσεις της φτάνουν πολύ έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ και παρόμοια μοτίβα έχουν παρατηρηθεί σε πολλές άλλες χώρες», σημειώνει η επιτροπή.

Η βραβευμένη στις οικονομικές επιστήμες του 2023, Κλόντια Γκόλντιν, παρείχε την πρώτη ολοκληρωμένη περιγραφή των αποδοχών και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας ανά τους αιώνες. Η έρευνά της αποκαλύπτει τα αίτια της αλλαγής και τις κύριες πηγές του εναπομείναντος χάσματος των φύλων.

Mε πληροφορίες από NobelPrize

 

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή: Πτώση 1,75% -Σε ανάλογη πορεία όλες οι ευρωπαϊκές αγορές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: