Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Στα 10.920 ευρώ το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες από το 2024

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στη συνέντευξη τύπου σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο Υπουργείο Οικονομικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ύψους 10.920 ευρώ για τους επαγγελματίες που έχουν έξι χρόνια λειτουργίας, ποσό που θα φθάνει τα 14.196 ευρώ στα 12 χρόνια λειτουργίας, θα φορολογούνται από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τα ποσά αυτά θα προσαυξάνονται για όσους έχουν εργαζόμενους ή καταβάλλουν υψηλότερους μισθούς (από τον κατώτερο) στους εργαζόμενους. Δηλαδή μπορεί να φθάσει ακόμα και τις 50.000 ευρώ το τεκμαρτό εισόδημα για τους επαγγελματίες, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Χ. Θεοχάρης.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις 473.000 επαγγελματίες για τους οποίους οι επιβαρύνσεις θα αυξηθούν κατά 1.444 ευρώ, 124.000 δεν θα δουν καμία διαφορά, ενώ 138.000 θα διαπιστώσουν μείωση λόγω και της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος η οποία ξεκινάει από το 2024. Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει όφελος από τις αλλαγές ύψους 606 εκατ. ευρώ.

  • Για παράδειγμα, παλαιός επαγγελματίας με περισσότερο από 12 χρόνια λειτουργίας πληρώνει σήμερα για φορολογητέο εισόδημα 1.500 ευρώ το ποσό των 785 ευρώ (135 ευρώ φόρος και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος). Με τις αλλαγές που επέρχονται το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τα 14.196 ευρώ και ο φόρος μαζί με το τέλος επιτηδεύματος στα 1.038 ευρώ.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, θα υπάρχουν και μειώσεις ή διαφορετικά εκπτώσεις. Συγκεκριμένα

  • Έκπτωση 100% κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του επαγγελματία, η οποία μειώνεται στο 67% το δεύτερο έτος και στο 33% στο τρίτο έτος. Από το έκτο έτος το τεκμαρτό θα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ.
  • Οσοι έχουν αναπηρία θα έχουν μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50%
  • Οσοι δραστηριοποιούνται σε χωριό ή σε νησί κάτω των 3.100 κατοίκων επίσης θα έχουν μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50%.
  • Παράλληλα, το σχέδιο νόμου που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης περιλαμβάνει δέσμη νέων ψηφιακών μέτρων όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση, το ψηφιακό δελτίο αποστολής η καθολική χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων αλλά και μέτρα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ειδικότερα:
  • Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων.
  • Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA. Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.
  • Επέκταση υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση βάσει Κωδικού Δραστηριότητος (ΚΑΔ).
  • Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου δελτίο αποστολής με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.
  • Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  • Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
  • Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα 8τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.
  • Από 01/01/2024, ΦΠΑ και τέλος διαμονής στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων τύπου Airbnb. Το τέλος διαμονής θα επιβληθεί στο σύνολο των ακινήτων τύπου Airbnb.

Με πληροφορίες από Capital, Προκόπης Χατζηνικολάου

Μητσοτάκης: 50% μείωση τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό * Αντικοινωνική στάση η φοροδιαφυγή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: