Μυστικές διαβουλεύσεις στην Τουρκία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας, αποκαλύπτει το Politico

A still image taken from a handout video provided by the Russian Defence Ministry press-service shows Russian peacekeepers evacuating civilians at an undisclosed location in Nagorno-Karabakh, 20 September 2023. More than two thousand civilians, including 1,049 children, were evacuated from the ‘most dangerous areas’ of Nagorno-Karabakh, the Russian ministry said. Azerbaijan’s Ministry of Defense announced on 20 September that it agreed to a proposal for a ceasefire with ethnic Armenians in Azerbaijan’s breakaway region of Nagorno-Karabakh, a day after Azerbaijan began an offensive to take control of the enclave. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT — MANDATORY CREDIT — BEST QUALITY AVAILABLE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ανώτατοι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ συναντήθηκαν με τους Ρώσους ομολόγους τους για άγνωστες επείγουσες συνομιλίες στην Τουρκία με σκοπό την επίλυση της αντιπαράθεσης για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λίγες μέρες πριν το Αζερμπαϊτζάν εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση τον περασμένο μήνα για την κατάληψη της αποσχισθείσας περιοχής από τον έλεγχο των Αρμενίων.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Politico που υπογράφεται από τους GABRIEL GAVIN, NAHAL TOSI και ERIC BAZAIL-EIMIL

Η εκτός προγράμματος συνάντηση σηματοδοτεί μια σπάνια -αν και τελικά αποτυχημένη- επαφή μεταξύ Μόσχας και Δύσης για μια σημαντική ανησυχία για την ασφάλεια, μετά την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 που ανέτρεψε την τακτική διπλωματία.

Ανώτερος διπλωμάτης με γνώση των συζητήσεων είπε στο POLITICO ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη ως μέρος των προσπαθειών να πιέσει το Αζερμπαϊτζάν να τερματίσει τον εννιάμηνο αποκλεισμό του θύλακα και να επιτρέψει σε νηοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αρμενία.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο, η συνάντηση επικεντρώθηκε στο «πώς να κινηθούν τα ματωμένα φορτηγά» και να διασφαλιστεί ότι οι προμήθειες τροφίμων και καυσίμων θα μπορούσαν να φτάσουν στους 100.000 κατοίκους της.

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον Louis Bono, ανώτερο σύμβουλο της Ουάσιγκτον για τις διαπραγματεύσεις για τον Καύκασο, ενώ η ΕΕ απέστειλε τον Toivo Klaar, εκπρόσωπό της για την περιοχή. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έστειλε τον Ιγκόρ Χοβάεφ, ο οποίος υπηρετεί ως ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν για τις σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Τέτοιες διπλωματικές αλληλεπιδράσεις υψηλού επιπέδου είναι σπάνιες. Τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στην Ινδία – αλλά η Μόσχα επέμεινε ότι η συνάντηση έγινε «εν κινήσει» και δεν έγιναν διαπραγματεύσεις.

Σε δήλωσή του στο POLITICO, αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι «πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους σχετικούς συνομιλητές για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις». Ο αξιωματούχος παρατήρησε επίσης ότι η Klaar είχε προσπαθήσει να κρατήσει ανοιχτές τις γραμμές σε πολλά μέτωπα τα «προηγούμενα χρόνια», συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με τον Khovaev και τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Mikhail Galuzin.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση, λέγοντας μόνο ότι «δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις».

Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα, στον οποίο παραχωρήθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει ευαίσθητα διπλωματικά θέματα, εξήγησε ότι οι συζητήσεις προέκυψαν από την κατανόηση ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να κυριαρχεί στην περιοχή. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με τους Ρώσους σε αυτό γιατί έχουν επιρροή, ειδικά καθώς βρισκόμαστε σε μια επισφαλή στιγμή αυτή τη στιγμή», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια αστραπιαία επίθεση εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 19 Σεπτεμβρίου, στέλνοντας άρματα μάχης και στρατεύματα στην περιοχή υπό την κάλυψη βαρέων βομβαρδισμών πυροβολικού. Οι Αρμένιοι ηγέτες του Καραμπάχ αναγκάστηκαν να παραδοθούν μετά από 24 ώρες σκληρών μαχών που σκότωσαν εκατοντάδες και από τις δύο πλευρές. Από τότε, η κυβέρνηση της Αρμενίας λέει ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν περάσει τα σύνορα, φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Το Αζερμπαϊτζάν επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση κατά των «παράνομων ένοπλων σχηματισμών» στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφός του και έχει δεσμευτεί να «επανενσωματώσει» όσους έχουν μείνει πίσω. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel χαρακτήρισε τη στρατιωτική επιχείρηση ως «καταστροφική», ενώ ο Blinken συμμετείχε στις εκκλήσεις προς το Αζερμπαϊτζάν «να απόσχει από περαιτέρω εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να παρέχει απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση».

Πηγή Politico

Η Γαλλία «υιοθετεί» την Αρμενία και καλεί τις ΗΠΑ να την στηρίξουν: Στρατιωτικός εξοπλισμός από το Παρίσι στο Γερεβάν και επαφές με Μπάιντεν για περαιτέρω ενίσχυση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: