Η Τεχεράνη εκδικήθηκε την Ιερουσαλήμ, απειλεί όποια χώρα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ: Το Ιράν πίσω από τις επιθέσεις της Χαμάς… Μην υποστηρίξεις ένα κουτσό άλογο, είπε ο Χαμενέι στο Ριάντ!

epa10908651 The flag of Israel is raised at the Dutch Ministry of General Affairs in The Hague, the Netherlands, 09 October 2023, to show support for Israel after the Hamas attack, which has already left hundreds of dead. EPA, Phil Nijhuis




Καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και οι συνέπειες για την ασφάλεια πολλαπλασιάζονται, το Ισραήλ δείχνει την Τεχεράνη ως υπαίτια για την ενορχήστρωση των επιθέσεων της Χαμάς, σημειώνει  σε ανάλυσή του η εφημερίδα The Guardian, (κείμενο Patrick Wintour).

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι μπορεί οι επιθέσεις να γεννήθηκαν από θυμό, ειδικά από την πολύμηνη συμπεριφορά του συνασπισμού τυ Μπενιαμίν Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων στο τέμενος al-Aqsa, αλλά το Ιράν και οι δυνάμεις που υποστηρίζει έχουν έναν πιο μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο:

  • Να ματαιώσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, μια κίνηση που θα εδραίωνε τον ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – και στα μάτια του Ιράν θα στερούσε από τους Παλαιστίνιους τον τελευταίο διακεκριμένο χορηγό τους.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, ο στόχος του Ιράν είναι να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τη Σαουδική Αραβία να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία.

Από την πλευρά του το Ισραήλ  θέλει να συρρικνώσει την παλαιστινιακή σύγκρουση διπλωματικά, ώστε να τη μετατρέψει σταδιακά σε ένα ιστορικό απολίθωμα. Η βοήθεια που παρέχει με το σταγονόμετρο  στη Γάζα μέσω του Κατάρ αποτελεί το ένα σκέλος αυτής της στρατηγικής.

Σε μια ομιλία του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έστειλε μια λεπτή κωδικοποιημένη προειδοποίηση στο Ριάντ ότι οποιοδήποτε κράτος του Κόλπου υποστηρίξει  τις ΗΠΑ θα υποστήριζε ένα κουτσό άλογο.

«Η οριστική στάση της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι ότι οι κυβερνήσεις που δίνουν προτεραιότητα στο στοίχημα της εξομάλυνσης με το Σιωνιστικό καθεστώς θα υποστούν απώλειες», είπε σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τα κρατικά και ημιεπίσημα ΜΜΕ του Ιράν. «Όπως λένε οι Ευρωπαίοι, ποντάρουν σε ένα κουτσό άλογο», διευκρίνισε.

Η Σαουδική Αραβία, η οικονομία της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα λόγω των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου, επιζητεί απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις όπως και τον τεχνολογικό δυναμισμό του Ισραήλ.

Το εμπόριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ διπλασιάστηκε στα 2,56 δισ. δολάρια το 2022 μετά τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη χώρα.

Αλλά το Ριάντ θέλει επίσης νέες αμυντικές εγγυήσεις των ΗΠΑ, παρόμοιες αν όχι καλύτερες με αυτές που δόθηκαν στο Μπαχρέιν τον Σεπτέμβριο, και πρόσβαση σε μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια. Χρειάζεται επίσης κάτι απτό για την επανέναρξη των συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστίνιων.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επρόκειτο να συζητήσει Guardian: όλα αυτά με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε μια περιφερειακή περιοδεία την επόμενη εβδομάδα.

Τώρα με την έναρξη αυτού που θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός περιφερειακού πολέμου, οι υπολογισμοί κινδύνου έχουν αλλάξει. Η Χαμάς έδειξε τη δύναμη πυρός της και επέκτεινε τη βάση της πέρα από τη Γάζα.

Η αρχική απάντηση του Ριάντ στην επίθεση της Χαμάς, μια ομάδα με την οποία έχει λίγες επαφές, ήταν η πρώτη κρίσιμη ένδειξη για το πώς έβλεπε το Ριάντ τις διπλωματικές συνέπειες και δεν ήταν ενθαρρυντική για το Ισραήλ, παρατηρεί η εφημερίδα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε για αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές και στη συνέχεια υπενθύμισε «τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της για τους κινδύνους από την έκρηξη της κατάστασης ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής, της στέρησης του παλαιστινιακού λαού από τα νόμιμα δικαιώματά του και της επανάληψης των συστηματικών προκλήσεων κατά των αγίων του [ιερών τόπων]»…

Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ξαναρχίσει μια αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία βασισμένη σε μια λύση δύο κρατών. Το Κατάρ ήταν ακόμη πιο σαφές , προσθέτει η εφημερίδα, λέγοντας ότι το Ισραήλ ήταν «το μόνο υπεύθυνο για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση λόγω των συνεχών παραβιάσεων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων επανειλημμένων εισβολών στο τέμενος al-Aqsa υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας».

ΠΗΓΗ: The Guardian, Patrick Wintour – Hamas attack has abruptly altered the picture for Middle East diplomacy

Πάλι παριστάνει τον ιδιοτελή ειρηνοποιό ο Ερντογάν: Ζητά δύο κράτη ως λύση του παλαιστινιακού, αρνείται πεισματικά να καταδικάσει τη Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: