Η ώρα της αλήθειας για την Εθνική, σαν «τελικός» ο αγώνας με τους Ολλανδούς: «Το παιχνίδι με την Ελλάδα είναι επικίνδυνο» λέει ο Κούμαν [video]

Head coach Ronald Koeman reacts during a training session of the Dutch national soccer team at the KNVB Campus in Zeist, the Netherlands, 14 October 2023. EPA, OLAF KRAAK




Η νίκη της Εθνικής επί της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο, σε συνδυασμό με την ήττα της Ολλανδίας από τη Γαλλία, διαφοροποίησε… οριζοντίως και καθέτως την κατάσταση στο Β΄ προκριματικό όμιλο του EURO 2024.

Με ένα σενάριο που ούτε ο Γκουστάβο Πογέτ δεν θα είχε γράψει καλύτερα, η ελληνική ομάδα προσπέρασε τους Ολλανδούς και έμεινε μόνη δεύτερη στη βαθμολογία, έστω με παιχνίδι περισσότερο από τους «Οράνιε», την ώρα που οι «Μπλε» του Ντιντιέ Ντεσάν προκρίθηκαν και μαθηματικά στα τελικά της Γερμανίας.

Ο νέος βαθμολογικός συσχετισμός καθιστά λοιπόν «τελικό» τον αγώνα της Ελλάδας με τους «Οράνιε» το βράδυ της Δευτέρας (16/10, 21:45) στην OPAP Arena, που αναμένεται να γνωρίσει μεγάλες στιγμές.

Η Εθνική χρειάζεται απαραιτήτως νίκη για να ελπίζει στη δεύτερη θέση (και το δεύτερο εισιτήριο), αλλά ακόμη κι αν φτάσει τη διαφορά στους 6 βαθμούς με τους Ολλανδούς θα χρειάζεται και πάλι τουλάχιστον ένα βαθμό στον τελευταίο (εντός έδρας) αγώνα της, με την αδιάφορη Γαλλία.

Αυτό συμβαίνει επειδή το πρόγραμμα της ομάδας του Ρόναλντ Κούμαν στη συνέχεια (Ιρλανδία εντός, Γιβραλτάρ εκτός) θα είναι πολύ δύσκολο να μην αποφέρει 6 βαθμούς στους Ολλανδούς, που υπερτερούν στην ισοβαθμία της Ελλάδας μετά τη νίκη τους με 3-0 στο Αϊντχόφεν, εκτός κι αν η «γαλανόλευκη» ισοφαρίσει ή υπερκαλύψει τη διαφορά στα γκολ απέναντι στην αντίπαλό της, κάτι που αντικειμενικά είναι πολύ δύσκολο.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Γκουστάβο Πογέτ έδωσε τον τόνο της αναμέτρησης, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας με τους «Οράνιε» είναι ο μεγαλύτερος στην έως τώρα πορεία του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

«Είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι μας, πολύ σημαντικό αυτό με το Κόσοβο στο Nations League, αλλά το ξεπερνάει. Έχουμε το μομέντουμ και θα παίξουμε το παιχνίδι. Οι παίκτες είναι εντάξει, δεν έχουμε πολλούς τραυματίες, δεν έχουμε δικαιολογίες και πάμε να παίξουμε. Είμαστε έτοιμοι, οι ποδοσφαιριστές περιμένουν να παίξουν το παιχνίδι», τόνισε ο Ουρουγουανός εκλέκτορας.

Ως προς την ενδεκάδα, το πιθανότερο είναι ο Πογέτ να ξεκινήσει με έναν αμυντικό μέσο, κι αυτός θα είναι ο Κουρμπέλης ή ο Σιώπης, με Μάνταλο και Μπακασέτα μπροστά του. Οι υπόλοιποι της ενδεκάδας, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι οι ίδιοι με την Ιρλανδία, δηλαδή οι Βλαχοδήμος, Ρότα, Τσιμίκας, Μαυροπάνος, Μάνταλος, Πέλκας, Μασούρας και Γιακουμάκης.

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο 40χρονος Ισπανός και κατηγορίας Elite Αλεχάντρο Ερνάντεθ Ερνάντεθ, που θα διευθύνει για πρώτη φορά παιχνίδι του ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Βοηθούς θα έχει τους συμπατριώτες του Χοσέ Ναράνιο και Ντιέγκο Σάντσες Ρόχο, ενώ καθήκοντα τέταρτου διαιτητή θα εκτελέσει ο Χοσέ Λουίς Μουνουέρα.

Τι φοβάται ο Κούμαν

Στην επικινδυνότητα της αναμέτρησης με την Εθνική Ελλάδας, εστίασε ο προπονητής της Ολλανδίας, Ρόναλντ Κούμαν, στη συνέντευξη Τύπου, την παραμονή του κρίσιμου μεταξύ τους αγώνα στην OPAP Arena (16/10, 21:45, ALPHA), για τα προκριματικά του EURO 2024.

«Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Η Ελλάδα ξαφνικά νιώθει ότι έχει μια ευκαιρία που δεν περίμενε. Πρέπει να είμαστε στα καλύτερά μας και υπάρχει εμπιστοσύνη. Πρέπει να πάρουμε και τα θετικά από το ματς απέναντι στη Γαλλία», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Πρέπει να παίξουμε για να νικήσουμε γιατί αν το κάνουμε αυτό, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα. Δεν είναι απλά ένα κανονικό παιχνίδι της φάσης των ομίλων. Τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ολλανδία το αποτέλεσμα είναι τρομερά σημαντικό».

Μιλώντας για την OPAP Arena και την ατμόσφαιρα, είπε: «Οι παίκτες μου έχουν αγωνιστεί ήδη σε αγώνες με παρόμοια ατμόσφαιρα. Αλλά σαν ομάδα πρέπει να είμαστε έξυπνοι. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να πάρουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Πρέπει να μείνουμε μαζί, να είμαστε έξυπνοι, να έχουμε ηρεμία και την κατοχή της μπάλας. Αυτό είναι το σημαντικό».

 

 «Χέρι-χέρι» στους τελικούς, Ισπανία και Σκωτία, πρόκριση και για την Τουρκία

Μετά τις Γαλλία, Πορτογαλία και Βέλγιο, οι Ισπανία (1-0 τη Νορβηγία), Σκωτία από τον πρώτο όμιλο και η Τουρκία (4-0 τη Λετονία) από τον τέταρτο εξασφάλισαν την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2024.

Στο 4ο γκρουπ γίνεται μεγάλη μάχη για το δεύτερο «εισιτήριο» μετά τη νίκη της Ουαλίας επί της Κροατίας (2-1), ενώ στον 5ο η ισοπαλία στο Πολωνία-Μολδαβία (1-1) «έμπλεξε» ακόμη πιο πολύ τα πράγματα, με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν τις δύο θέσεις, με την Αλβανία (είχε ρεπό) να έχει τον πρώτο λόγο.

Το γκολ του Γκάβι στο «Ούλεβαλ» του Όσλο χάρισε τη μεγάλη νίκη στην Ισπανία, με 1-0 επί της Νορβηγίας και ταυτόχρονα το «εισιτήριο» στην «ρόχα» για την καταληκτική φάση της διοργάνωσης.

Κερδισμένη από το «διπλό» των Ισπανών ήταν και η Σκωτία, που μπορεί να είχε ρεπό, αλλά με το αποτέλεσμα αυτό «κλείδωσε» και αυτή την παρουσία της στα γήπεδα της Γερμανίας.

Στις δύο αγωνιστικές που απομένουν και με τη Νορβηγία στους 10 βαθμούς κι ένα ματς να δώσει ακόμη, Ισπανία και Σκωτία έχουν από 15 και θα δώσουν τη μάχη για την πρωτιά του 1ου ομίλου.

Μετά το τεράστιο «διπλό» στο Όσιγιεκ επί της Κροατίας, η Τουρκία επιβλήθηκε στο Ικόνιο της Λετονίας με 4-0, έφτασε τους 16 βαθμούς κι εξασφάλισε την πρόκριση στους τελικούς της διοργάνωσης, έχοντας δώσει μέχρι τώρα 7 ματς και μένει ακόμη ένα.

Για το δεύτερο «εισιτήριο» θα δώσουν μεγάλη μάχη, Ουαλία και Κροατία που ισοβαθμούν στους 10 (από 6 αγώνες), με τους Ουαλούς να επικρατούν σήμερα στο Κάρντιφ με 2-1 της «Χρβάτσκα» (ξεκίνησε βασικός ο κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ, Ντομαγκόι Βίντα) με τα δύο γκολ του Γουίλσον στο δεύτερο μέρος.

Η Ρουμανία εκμεταλλεύτηκε το «δώρο» της Λευκορωσίας με την Ελβετία και με το άνετο 4-0 επί της Ανδόρας πέρασε την κορυφή του 9ου ομίλου και, πλέον, κρατά την τύχη στα χέρια της για να προκριθεί απευθείας στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του ερχόμενου καλοκαιριού.

Η «σεμνή τελετή» στο «Νασιονάλ» του Βουκουρεστίου είχε τελειώσει από το πρώτο ημίχρονο, με τους Βαλκάνιους να πετυχαίνουν τρία γκολ σε διάστημα 22 λεπτών!

Tα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 8ης αγωνιστικής των προκριματικών του EURO 2024 έχουν ως εξής:

  • 1ος όμιλος

Γεωργία-Κύπρος 4-0

(46΄ Κιτεϊσβίλι, 58΄ Κβαρατσκέλια, 82΄ Σενγκέλια, 90΄+5 πεν. Μικαουτάτζε)

Νορβηγία-Ισπανία 0-1

(49΄ Γκάβι)

Ρεπό: Σκωτία

  • 2ος όμιλος

Γιβραλτάρ-Ιρλανδία 16/10

ΕΛΛΑΔΑ-Ολλανδία 16/10

Ρεπό: Γαλλία

  • 3ος όμιλος

Μάλτα-Ουκρανία 17/10

Αγγλία-Ιταλία 17/10

Ρεπό: Β. Μακεδονία

  • 4ος όμιλος

Τουρκία-Λετονία 4-0

(58΄ Ακγκούν, 83΄, 90΄+2 Τοσούν, 87΄ Ακτούρκογλου)

Ουαλία-Κροατία 2-1

(47΄, 60΄ Γουίλσον – 75΄ Πάσαλιτς)

Ρεπό: Αρμενία

  • 5ος όμιλος

Τσεχία-Νησιά Φερόε 1-0

(76΄ πεν. Σούτσεκ)

Πολωνία-Μολδαβία 1-1

(53΄ Σφιντέρσκι – 26΄ Νικολαέσκου)

Ρεπό: Αλβανία

  • 6ος όμιλος

Αζερμπαϊτζάν-Αυστρία 16/10

Βέλγιο-Σουηδία 16/10

Ρεπό: Εσθονία

  • 7ος όμιλος

Λιθουανία-Ουγγαρία 17/10

Σερβία-Μαυροβούνιο 17/10

Ρεπό: Βουλγαρία

  • 8ος όμιλος

Φινλανδία-Καζακστάν 17/10

Β. Ιρλανδία-Σλοβενία 17/10

Σαν Μαρίνο-Δανία 17/10

  • 9ος όμιλος

Ελβετία-Λευκορωσία 3-3

(28΄ Σακίρι, 89΄ Ακάντζι, 90΄ Αμπντούνι – 61΄ Εμπόνγκ, 69΄ Πολιάκοφ, 84΄ Αντιλέφσκι)

Ρουμανία-Ανδόρα 4-0

(23΄ Στάντσιου, 28΄ Χάτζι, 44΄ πεν. Μάριν, 50΄ Κόμαν)

Κόσοβο-Ισραήλ Αναβλήθηκε

  • 10ος όμιλος

Ισλανδία-Λιχτενστάιν 16/10

Λουξεμβούργο-Σλοβακία 16/10

Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Πορτογαλία 16/10


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Β΄ ΟΜΙΛΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝ. ΒΑΘΜ. ΓΚΟΛ

1. Γαλλία 6 18 13-1

2. Ελλάδα 6 19 12-5

3. Ολλανδία 5 9 9-7

4. Ιρλανδία 6 3 5-9

5. Γιβραλτάρ 5 0 0-17

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θρίλερ στο ΣΕΦ: Στο παρά πέντε επικράτησε ο Ολυμπιακός με 79-71 απέναντι στην μαχητική ΑΕΚ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: