Η Κομισιόν τριπλασιάζει τη χρηματοδότηση προς την Γάζα: Μετά από μια εβδομάδα ανάμεικτων μηνυμάτων

Παλαιστίνιοι στα δυτικά της Γάζας, μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό. EPA/MOHAMMED SABER




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τριπλασιάζει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα καθώς η ΕΕ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να εμφανιστεί με συνεκτική πολιτική απέναντι στην κρίση Ισραήλ-Γάζας.

Η Κομισιόν θα αυξήσει την ανθρωπιστική χρηματοδότηση προς τη Γάζα από 25 εκατομμύρια ευρώ σε 75 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακοίνωση έγινε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος υπήρξε μια από τις κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες που ζήτησαν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς .

Ο Φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επισκέφθηκαν το Ισραήλ την Παρασκευή για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους.

Ωστόσο, δέχθηκαν κριτική επειδή δεν ζήτησαν δημοσίως  αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ καθώς εξαπολύει επίθεση στη Γάζα. Αντίθετα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ νωρίτερα την εβδομάδα τόνισαν την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση και ζήτησαν να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Γάζα, ενώ παράλληλα καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Οι ανακοινώσεις ακολουθούν μια εβδομάδα ανάμεικτων μηνυμάτων από την ΕΕ για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι όλη η παλαιστινιακή βοήθεια θα ανασταλεί, με αποτέλεσμα αργότερα η ΕΕ να διευκρινίσει  ότι η βοήθεια στην πραγματικότητα δεν θα σταματήσει αλλά θα τεθεί υπό επανεξέταση.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ήταν επίσης σε αντίθεση με τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την έναρξη της κρίσης, λαμβάνοντας μια πιο κριτική στάση για τις δραστηριότητες της Ισραηλινής κυβέρνησης από αυτή που τήρησε  είτε η  Φον ντερ Λάιεν είτε η Μετσόλα.

Με πληροφορίες από POLITICO

Αυτοσυγκράτηση από τον ισραηλινό στρατό ζητάει ο Βρετανός ΥΠΕΞ: «Κάντε ό,τι μπορείτε για να ελαχιστοποιήσετε τις απώλειες αμάχων»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: