Η Greenpeace καλεί την Ελλάδα να εγκαταλείψει τα σχέδια εξόρυξης φυσικού αερίου γιατί απειλούνται δελφίνια και φάλαινες στην Ελληνική Τάφρο

File Photo Υποβρύχια λήψη που απεικονίζει δελφίνια via pixabay.com/




Η Greenpeace προέτρεψε την Ελλάδα να εγκαταλείψει ένα έργο εξόρυξης και παραγωγής ορυκτού αερίου βαθέων υδάτων στη Μεσόγειο, επικαλούμενη πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα για να υποστηρίξει ότι ο αντίκτυπός του στις υπό εξαφάνιση φάλαινες και δελφίνια θα ήταν μεγαλύτερος από ό,τι πιστευόταν αρχικά, μεταδίδει το Associated Press.

Συγκεκριμένα, η περιβαλλοντική οργάνωση ανέφερε ότι μια έρευνα πέρυσι σε ύδατα ανοιχτά της νοτιοδυτικής Ελλάδας και της Κρήτης που προορίζονται για διερευνητική γεώτρηση βρήκε ότι θαλάσσια θηλαστικά ήταν παρόντα το χειμώνα, καθώς και το καλοκαίρι, όπως είχε ήδη διαπιστωθεί.

Σημειώνεται ότι η περιοχή που ερευνάται για φυσικό αέριο επικαλύπτει σε μεγάλο βαθμό την Ελληνική Τάφρο, η οποία περιλαμβάνει τα βαθύτερα νερά της Μεσογείου, στα 5.267 μέτρα (17.300 πόδια). Είναι ένας ζωτικός βιότοπος για τους φυσητήρες που ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες και για άλλα θαλάσσια θηλαστικά που ήδη απειλούνται από το ψάρεμα, τις συγκρούσεις με πλοία και τη ρύπανση από πλαστικό. Οι τρέχουσες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις που ισχύουν για το έργο περιορίζουν την αναζήτηση μέχρι το χειμώνα, με λιγότερες επιπτώσεις στις φάλαινες, τα δελφίνια και τα λοιπά κητώδη κατά τις περιόδους αναπαραγωγής.

Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Endangered Species Research έδειξε ότι τουλάχιστον τέσσερα είδη κητωδών – συμπεριλαμβανομένων των σπερματοφαλαινών και των φαλαινών με ράμφος Cuvier – υπήρχαν στην περιοχή όλο το χρόνο.

Επισημαίνεται ότι ο Κωστής Γριμάνης από την Greenpeace Greece είπε ότι το μέρος αυτό της Μεσογείου είναι «τεράστιας» οικολογικής σημασίας. «Κι όμως, η κυβέρνηση και οι εταιρείες πετρελαίου επιδιώκουν με εμμονή την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε αυτά τα νερά», είπε. «Αυτό είναι ένα παράλογο έγκλημα κατά της φύσης. Η επιδίωξη εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων ορυκτών καυσίμων δεν θα είναι μόνο επιζήμια για αυτά τα εμβληματικά είδη θαλάσσιας πανίδας, αλλά και για τον αγώνα μας ενάντια στην κλιματική κρίση», πρόσθεσε. Η Greenpeace κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει όλες τις άδειες για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Ελλάδα παραχώρησε δικαιώματα εξερεύνησης για δύο τετράγωνα βυθού νότια και νοτιοδυτικά του νησιού της Κρήτης σε διεθνή ενεργειακή κοινοπραξία και μικρότερα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη πιο βόρεια. Φέτος, η ExxonMobil και η Ελληνική Helleniq Energy ολοκλήρωσαν μια τρίμηνη σεισμική έρευνα του βυθού στα δύο μεγάλα τετράγωνα και η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι η αρχική διερευνητική γεώτρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει εκεί το 2025. Οι αξιωματούχοι λένε ότι τηρούνται τα πιο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, η σεισμική έρευνα χρησιμοποιεί ηχητικές εκρήξεις από τον πυθμένα της θάλασσας για να εντοπίσει πιθανά κοιτάσματα αερίου, μια διαδικασία που θα ήταν εκκωφαντική για τα ευαίσθητα στον ήχο κητώδη. Το σόναρ που χρησιμοποιείται από πολεμικά πλοία έχει αποδειχθεί ότι έχει θανατηφόρα αποτελέσματα στις φάλαινες και οι ειδικοί λένε ότι οι σεισμικές έρευνες μπορούν να κάνουν το ίδιο. Η γεώτρηση και η εξόρυξη αερίου θα προκαλούσαν επίσης σημαντικό υποθαλάσσιο θόρυβο, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους.

Η νέα έκθεση, από την Greenpeace Greece, το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Ινστιτούτο Κητωδών Pelagos με έδρα την Αθήνα, ανίχνευσε τουλάχιστον πέντε είδη κητωδών σε 166 συναντήσεις — συμπεριλαμβανομένων 14 σπερματοφαλαινών — τον χειμώνα του 2022, ενώ ακολούθησε παρόμοια έρευνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καταλήγει το δημοσίευμα.

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να «νοικιάσει» για 20 χρόνια πυρηνικό αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: