Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, με χρήσιμες στενές φιλίες στη Μέση Ανατολή: Η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της τρομοκρατικής Χαμάς και ο Αραβικός Κόσμος

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu σε συνάντηση, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Διευθυντής eKathimerini

Tο Ισραήλ καλείται να διαχειριστεί ένα απρόσμενα ισχυρό και αιματηρό χτύπημα. Η επίθεση της Χαμάς είναι για τους τους Ισραηλινούς η δική τους 11η Σεπτεμβρίου και ως μια τέτοια τραγωδία θα μείνει χαραγμένη στο υποσυνείδητό τους.

Σ’ αυτό το φορτισμένο περιβάλλον καλούνται οι ισραηλινές δυνάμεις να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά, αλλά χωρίς να διολισθήσουν σε υπερβολές και ακρότητες.

Σοβαροί Ισραηλινοί συνομιλητές καθιστούν σαφές ότι στις επιχειρήσεις που θα ακολουθήσουν θα υπάρχουν προειδοποιήσεις για εκκένωση συγκεκριμένων κτιρίων ή περιοχών, αλλά όχι στον βαθμό που γινόταν στο παρελθόν και αναγνωρίζουν εκ των προτέρων ότι από τη στιγμή που η Χαμάς δραστηριοποιείται μέσα από κατοικημένες περιοχές, άμαχοι θα χάσουν τη ζωή τους.

  • Χρειάζεται τεράστια ψυχραιμία για να μπορέσει το Ισραήλ να διατηρήσει μια ισορροπία ανάμεσα στη συμμετρική αντίδραση και το μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας που θέλει να εκπέμψει.

Ελλοχεύει ο κίνδυνος μια πιθανή βραχυπρόθεσμη επιτυχία στο τακτικό επίπεδο να καταλήξει σε μια ουσιαστική αποτυχία σε βάθος χρόνου.

Οι συμφωνίες του Αβραάμ και η προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία έχουν τεράστια σημασία για το Ισραήλ, αλλά και την περιοχή. Τη στιγμή που είναι ορατός ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου με την εμπλοκή της Χεζμπολάχ, εμμέσως ακόμη και του Ιράν, η απόλυτα κατανοητή οργή των Ισραηλινών, εμφανής και στα λεγόμενα έμπειρων διπλωματών τους, δεν πρέπει να θολώσει την αναγκαιότητα νηφάλιας αποτίμησης όλων των δεδομένων.

Προφανώς θα υπάρξουν αντίποινα. Υπάρχουν ήδη και θα συνεχιστούν. Ωστόσο, η λελογισμένη και συμμετρική αντίδραση μπορεί να εκπέμψει ένα επαρκές μήνυμα ισχύος, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ενώ θα περιορίσει το όποιο πλήγμα στην εν εξελίξει προσέγγιση με τον αραβικό κόσμο.

Η τελευταία επισήμανση δεν αφορά μόνον διακρατικές συμφωνίες, ενεργειακές συνεργασίες και άλλες οικονομικές πτυχές, αλλά και τη στάση των κοινωνιών στα αραβικά κράτη.

  • Αυτή τη στιγμή, δικαίως, η παγκόσμια κοινότητα είναι με απόλυτο τρόπο στο πλευρό του Ισραήλ. Χωρίς ναι μεν, αλλά.

Δεν θα ωφελήσει το ίδιο –ούτε τη Δύση και στο πλαίσιο αυτό ούτε και την Ελλάδα– η ριζοσπαστικοποίηση μιας νέας γενιάς Αράβων.

Ακόμη κι αν βραχυπρόθεσμα αυτή αποδειχθεί δύσκολο να αποτραπεί, πρέπει και μπορεί μεσοπρόθεσμα το περιβάλλον να παραμείνει διαχειρίσιμο. Η γεωγραφία επιβάλλει τη συνύπαρξη με τις αραβικές χώρες και τους λαούς τους. Να μην πληγεί η εξαιρετικά σημαντική θετική εξέλιξη των τελευταίων ετών στις σχέσεις Ισραήλ και Αράβων.

Η Ελλάδα από την πλευρά της είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον όποιο ρόλο της αναλογεί, με μια ιδιαίτερη φωνή στις παρεμβάσεις της Ε.Ε. ως ένα μέλος της το οποίο βρίσκεται γεωγραφικά κοντά στις εξελίξεις και ως ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή και στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, που διατηρεί ταυτόχρονα στενές παραδοσιακές φιλίες με όλο τον αραβικό κόσμο, χωρίς έχθρες και αντιπαλότητες με χώρες ή κυβερνήσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θα πρέπει άραγε να προβληματιστούμε με τη σημερινή τοποθέτηση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε ως νέου υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας; Προσπάθησε να “παραδώσει”την Κύπρο στην επιρροή της Τουρκίας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: