Η «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή και το ψήφισμα της Βουλής εναντίον της Χαμάς στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η κατάσταση στο Ισραήλ, το ψήφισμα της Βουλής εναντίον της Χαμάς, η υποστελέχωση στα νοσοκομεία, η οικονομία και ο διορισμός του νέου Πρέσβη στο Παρίσι είναι μεταξύ των θεμάτων που δεσπόζουν στον σημερινό Τύπο της Κύπρου.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο αδελφός Κόμπος νέος πρέσβης στο Παρίσι» και γράφει ότι νέος πρέσβης στο Παρίσι διορίστηκε ο διπλωμάτης Παύλος Κόμπος – αδελφός του Υπουργού Εξωτερικών – που υπηρετεί σήμερα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ενώ ο ΥΠΕΞ έθεσε εαυτόν εκτός διαδικασίας επιλογής.

Αλλού αναφέρεται σε παραδοχή στελέχους της Χαμάς για υποστήριξη από Ιράν, Ρωσία και Τουρκία. Γράφει επίσης ότι σε λειτουργία τίθεται από Δευτέρας η ιστοσελίδα για επιλογή μελών ΔΣ σε ημικρατικούς.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Ανοίγει επικίνδυνα ο κύκλος των φονικών συγκρούσεων» γράφει ότι και στη Συρία επεκτείνονται τώρα τα κτυπήματα του Ισραήλ αφού χθες βομβάρδισε αεροδρόμια στη Δαμασκό και το Χαλέπι.

Γράφει επίσης ότι ούτε και σήμερα θα ανακοινωθούν οποιαδήποτε μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αρχισε επίσης, αναφέρει, συζήτηση στη Βουλή για Υφυπουργείο Μετανάστευσης.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον κύριο τίτλο « Σχεδιάζουν μάχες μέσα στα σπίτια» και γράφει ότι για πόλεμο μέσα σε αστικό περιβάλλον, ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό για τον άμαχο πληθυσμό, προετοιμάζονται Χαμάς και Ισραήλ.

Αλλού αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας κατέχει στοιχεία για 35 μαθητές παγκύπρια με ακραία παραβατικότητα ενώ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όπου το θέμα εξετάστηκε και λήφθηκαν μέτρα επί τάπητος. Γράφει επίσης ότι 16 φορές προκήρυξαν θέση για νεφρολόγο στο νοσοκομείο της Λάρνακας και 23 για το νοσοκομείο της Αμμοχώστου και προσελήφθη μόνο ένας γιατρός.

Η «Χαραυγή» στο πρωτοσέλιδο τίτλο της «Συνεχώς τα υπερκέρδη αυξάνονται, ενώ η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα» γράφει ότι το ΑΚΕΛ επαναφέρει την πρότασή του για φορολόγηση των υπερκερδών. Γράφει επίσης ότι σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε χθες ομόφωνα τις δολοφονίες και τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς.

Αλλού αναφέρει ότι η Επιτροπή Υγείας διαπίστωσε έλλειψη κλινών και απουσία στελέχωσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νεφρολογικών τμημάτων και των τμημάτων αιμοκάθαρσης των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Ο Ιωάννου προωθεί υφυπουργείο Μετανάστευσης» γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημέρωσε τη Βουλή για τα σχέδιά του για τη δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης για ολοκληρωμένη και συντονισμένη στρατηγική όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Δημοσιεύει επίσης φωτογραφία από παιδιά που κοιμούνται σε καρέκλες της εβραϊκής συναγωγής στη Λάρνακα, όπου συντονίζεται η βοήθεια για εκατοντάδες Ισραηλινούς που καταφεύγουν στην Κύπρο από τη βία. Γράφει επίσης ότι η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα καταδικάζοντας την Χαμάς.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Σταματήστε τον πόλεμο!» και γράφει πως δεν πρέπει να χυθεί άλλο αίμα αθώων ανθρώπων «για το συμφέρον των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων».

Γράφει επίσης ότι η Κύπρος κινδυνεύει να μπει «στο μάτι του κυκλώνα» λόγω «μονόπλευρης πολιτικής» έναντι του Ισραήλ στο Μεσανατολικό. Αλλού χαρακτηρίζει την πράσινη φορολογία ως «το κερασάκι στην τούρτα».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» με κύριο τίτλο «Ο ‘προφήτης’ Ερντογάν μπλέκεται στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ» γράφει στο κύριο θέμα της ότι δεν υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει για τον ρόλο της Τουρκίας και του Ερντογάν στα εσωτερικά των Παλαιστινίων.

Γράφει επίσης ότι στην Κύπρο καταγράφονται 700 καρδιακές ανακοπές κάθε χρόνο. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, πολλοί Κύπριοι με προβλήματα ψυχικής υγείας, δεν έλαβαν στήριξη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
Λευκωσία, Κύπρος

Βλάσφημο ή φρικιαστικά αληθινό; Το νέο σκίτσο του σατιρικού Charlie Hebdo για τη Χαμάς: Μιλάει για βαρβαρότητα ο χασάπης μουλάς…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: