Η ασύμμετρη απειλή της Χαμάς, ο πόλεμος με το Ισραήλ και η Κύπρος: Ενσκήψτε με όλες τις δυνάμεις σας, χωρίς χρονοτριβές, για την αναβάθμιση της άμυνάς της

Φωτογραφία από την επίσκεψη του Νίκου. Χριστοδουλίδη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Φωτογραφία ΓΤΠ, ΡΙΟ




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ

Ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς του πολέμου, ο Έλληνας Θουκυδίδης, αναφέρεται περί της αντίληψης της στρατηγικής ασφάλειας του κράτους, ότι όσο μεγάλο ή μικρό κράτος είσαι, πρέπει οπωσδήποτε το πρώτο πράγμα που φροντίζεις είναι η ασφάλεια του κράτους σου. Αυτό πρέπει να αποτελεί δόγμα για όλα τα κράτη του κόσμου.

Φωτεινό παράδειγμα το Σινικό Τείχος της Κίνας. Ένα αμυντικό έργο που χρειάστηκε 2.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί (7ος αιώνας π.χ.-1.700 μ.Χ.).

Η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση, στις 7 Οκτωβρίου 2023 εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική επίθεση στο κράτος του Ισραήλ. Σύμφωνα με πηγές αναλυτών, 1.180 μαχητές της Χαμάς από 19 σημεία εισόδου, εισέβαλαν στο Ισραήλ. Αυτό ονομάζεται ασύμμετρος πόλεμος, διότι η συγκεκριμένη οργάνωση δεν είναι κράτος και οι ενέργειες της είναι ασύμμετρες σε σχέση με ένα κράτος, ώστε να δημιουργήσουν σοβαρές απώλειες, απειλή, διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του κράτους του Ισραήλ, με απώτερο αντικειμενικό σκοπό, να πετύχει ως οργάνωση τους δικούς της αντικειμενικούς σκοπούς.

Η Χαμάς κατόρθωσε με την αιφνιδιαστική ενέργεια της να θέσει σε αμφισβήτηση την αντίληψη περί της στρατηγικής ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ με τις φρικαλεότητες, τις σφαγές, τους ομήρους, τις απειλές των αιχμαλώτων και των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές των Ισραηλινών.

Το Ισραήλ από την πρώτη στιγμή κήρυξε γενική επιστράτευση και στην συνέχεια κατά την εκτίμηση μου κατά σειρά θα ακολουθήσουν τα παρακάτω:

  • Εξάλειψη όλης της απειλής (τρομοκρατών) της Χαμάς από το έδαφος του Ισραήλ.
  • Ισραηλινή χερσαία επίθεση εναντίον της Γάζας και εκτιμώ ότι θα γίνει από διαφορετικές κατευθύνσεις, παρόλη την δυσκολία των χερσαίων επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους και θα ανοίξει διαδρόμους με την ισχυρή της πολεμική αεροπορία, ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά τις κατευθύνσεις εισβολής, προκειμένου να διευκολυνθούν οι χερσαίες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και εξάλειψη της Χαμάς, του προσωπικού-υποδομών-οπλισμού-πυραύλων της. Η ενέργεια της με παρότρυνση για απομάκρυνση των Παλαιστινίων από την βόρεια Γάζα προς τον νότο, θα διευκολύνει τις χερσαίες τις επιχειρήσεις στις βόρειες συγκεκριμένες περιοχές.

Ο αντικειμενικός σκοπός (ΑΝΣΚ) του Ισραήλ δεν είναι άλλος από την με πάση θυσία εντοπισμό και εξάλειψη όλων των τρομοκρατών της Χαμάς έναντι οποιουδήποτε κόστους.

Ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο και μόνο τότε, όταν θα εξουδετερωθεί η Χαμάς, ώστε να αποκατασταθεί η στρατηγική ασφάλεια του Ισραήλ.

Αναφέρω ιστορικό παράδειγμα παρόμοιο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι Ιάπωνες επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά εναντίον των Αμερικανών στο Περλ Χάρμπορ, με καταστροφή σχεδόν όλου του στόλου τους και απώλεια εκατοντάδων Αμερικανών, με αποτέλεσμα να απειληθεί η στρατηγική ασφάλεια των ΗΠΑ. Τότε τι έκαναν οι ΗΠΑ; Χτύπησαν το Ναγκασάκι και την Χιροσίμα με δύο πυρηνικές βόμβες και σε εύλογο χρονικό διάστημα αποκατέστησαν την στρατηγική τους ασφάλεια, με την οριστική παράδοση των Ιαπώνων.

Βεβαίως το Ισραήλ δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά, αν και είναι η μόνη δύναμη της Μεσογείου που διαθέτει, αλλά θα χρησιμοποιήσει όλη την συμβατική του ισχύ με οποιοδήποτε ανθρώπινο κόστος και για όσο χρόνο χρειαστεί για την επαναφορά της στρατηγικής ασφάλειας του ως κράτος (Θουκυδίδης).

Παράλληλα, ας αναλογιστούμε και εμείς ως Κύπρος πόσο τηρούμε αυτή την απαραβίαστη αρχή του Θουκυδίδη περί της αντίληψης της στρατηγικής ασφάλειας του κράτους, όσο μικρό ή μεγάλο και να είναι το κράτος μας αφού:

  • Καταργήσαμε το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης.
  • Μειώσαμε τις δαπάνες για την άμυνα.
  • Μειώσαμε την θητεία και τους εξοπλισμούς

Κι αυτά, ενώ έχουμε απέναντι μας μια τεράστια κατοχική δύναμη (απειλή) με τις παρακάτω δυνατότητες:

  • 40.000 άνδρες και άνω με πλήρη επάνδρωση
  • 300 άρματα μάχης
  • 260 πυροβόλα διαφόρων μετρημάτων
  • 650 τεθωρακισμένα
  • Πολλαπλούς εκτοξευτές
  • Αντιαρματικά
  • Αντιαεροπορικά, drones κ.λπ.
  • Μηχανοκίνητους σχηματισμούς της 28ης και 39ης Μεραρχίας Πεζικού
  • Μηχανοκίνητη ταξιαρχία (ΤΟΥΡΔΥΚ) μαζί με σύνταγμα καταδρομών, σύνταγμα πυροβολικού, σύνταγμα διοικητικής μέριμνας και με δυνατότητες να επιτηρούν τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο τους και με την εγγύτητα τους στις αεροναυτικές βάσεις της Τουρκίας (Μερσίνη, Άδανα)

Αγαπητοί, ως στρατιωτικός αποτυπώνω ακριβώς τις δυνατότητες των κατοχικών δυνάμεων και ας βγάλει ο κάθε αναγνώστης τα δικά του συμπεράσματα. Επισημαίνεται ότι με το παραπάνω δυναμικό οι κατοχικές δυνάμεις μπορούν να μας αιφνιδιάσουν και να μας επιτεθούν σε 30’ οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, διότι είναι σε πλήρη επάνδρωση και εκτιμώ ότι, ω μη γένοιτο, αυτό θα πράξουν, για να μας αιφνιδιάσουν και δεν θα μας περιμένουν να οργανωθούμε. Έχουν το πλεονέκτημα να το κάνουν και θα το αφήσουν να πάει χαμένο;

Εσείς πιστεύετε, μετά τα παραπάνω, ότι έχουμε αντίληψη στην Κύπρο περί της στρατηγικής ασφάλειας του κράτους; Οι στρατιωτικοί έχουν, οι πολιτικοί όχι. Βεβαίως δεν είναι μηδενιστικός ο λόγος για την ασφάλεια του κράτους μας. Κάναμε αρκετά αλλά μπορούσαμε πολύ περισσότερα και μπορούμε πολύ-πολύ περισσότερα, τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουμε υλοποιήσει. Οι εκφράσεις που ακούγονταν από προέδρους για ανοχύρωτη πολιτεία και ότι η στρατιωτική αδυναμία μας είναι η δύναμη μας για το κράτος μας, στερούνται λογικής σε ένα νησί που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην γεωπολιτική-στρατηγική σημασία και όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή.

Πολιτικοί άνδρες και γυναίκες αυτού του κράτους, ξυπνήστε προτού να είναι πολύ αργά. Γιατί δεν μπόρεσε κανείς μέχρι τώρα σε όλη την ανθρωπότητα να ανατρέψει την αντίληψη περί της στρατηγικής ασφάλειας του κράτους (Θουκυδίδης), όσο μικρό ή μεγάλο και να είναι και θα το ανατρέψετε εσείς;

Ενσκήψτε με όλες τις δυνάμεις σας, χωρίς χρονοτριβές, για την αναβάθμιση της άμυνας της Κύπρου με νέους εξοπλισμούς, αύξηση των δαπανών για την άμυνα, μελέτη και εφαρμογή για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, ενσωμάτωση όλων των γυναικών στην άμυνα της Κύπρου και τέλος επαναφορά του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) με το οποίο διασφαλίζεται όσο το δυνατό καλύτερα η ασφάλεια του κράτους έναντι οποιωνδήποτε κινδύνων, στην περίπτωση μας δε, από τον νέο-οθωμανικό επεκτατισμό.

* Η Χρήστος Δημοσθένους είναι Ταξχος (Π.Α.) ε.α.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Τουρκία θα κληθεί σύντομα να λάβει ξεκάθαρη θέση σε αυτό τον πόλεμο, δεν θα τη… γλυτώσει όπως στην Ουκρανία: Η Κύπρος πρέπει να να ενεργήσει έξυπνα και στρατηγικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: