Οι αποδείξεις που επικαλείται το Ισραήλ: Βίντεο, αεροφωτογραφίες και υποκλαπείσα συνομιλία «δείχνουν» ότι ρουκέτα της Χαμάς χτύπησε το νοσοκομείο στη Γάζα [videos, audio, photos]

FILE PHOTO: Aεροφωτογραφίες και βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ισραηλινός στρατός με την εικόνα του νοσοκομείου πριν και μετά την έκρηξη. Screenshot via Twitter@IDF




Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει «αποδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Τρίτη, στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Αράμπι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

  • «Οι αποδείξεις, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας, επιβεβαιώνουν ότι η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από την εκτόξευση ρουκέτας του Ισλαμικού Τζιχάντ που αστόχησε», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η επαγγελματική αυτή ανάλυση βασίζεται σε πληροφορίες, στα επιχειρησιακά συστήματα και σε αεροπορικές εικόνες», εξήγησε.

 

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Άραμπ στην πόλη της Γάζας. Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υψηλότερο απολογισμό.

Η Χαμάς απέδωσε την ευθύνη για το πλήγμα στο Ισραήλ και ο Ισλαμικός Τζιχάντ χαρακτήρισε «ψέματα» τις κατηγορίες του Ισραήλ που του αποδίδουν την ευθύνη.

Ο εκπρόσωπος του στρατού παρουσίασε επίσης χάρτες και ένα ηχητικό ντοκουμέντο, μια συνομιλία μεταξύ δύο μελών της Χαμάς στην οποία ακούγονται να λένε ότι για το πλήγμα ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

«Δεν υπήρξαν πυρά του στρατού από την ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα που να έπληξαν το νοσοκομείο», δήλωσε ο Χαγκάρι.

«Τα συστήματα ραντάρ μας εντόπισαν πυραύλους που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες από τη Γάζα την ώρα της έκρηξης και η ανάλυση της πορείας τους δείχνει ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κοντά στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

  • Παράλληλα ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα κτίρια του νοσοκομείου δεν υπέστησαν δομικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν κρατήρες που να ταιριάζουν με αεροπορική επιδρομή.

Για τον λόγο αυτό δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει τον χώρο του νοσοκομείου, πριν και μετά την έκρηξη:

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι υιοθετούν τον απολογισμό της Χαμάς για 500 θύματα, τονίζοντας ότι η Χαμάς υπερβάλλει για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι η οργάνωση δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει τόσο γρήγορα τι προκάλεσε την έκρηξη.

Ο Χαγκάρι σημείωσε μάλιστα ότι περίπου 450 ρουκέτες, που έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα τις 11 τελευταίες ημέρες, έχουν προσγειωθεί μέσα στον θύλακα.

 

Η τηλεφωνική συνομιλία μελών της Χαμάς

Τηλεφώνημα μεταξύ δύο φερόμενων στελεχών της Χαμάς που έχει υποκλαπεί, ήταν ένα από τα στοιχεί που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός (IDF).

Στην ηχογράφηση τα φερόμενα στελέχη της Χαμάς συζητούν για τη ρουκέτα της Ισλαμικής Τζιχάντ που έπεσε στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί στη Γάζα.

Απόσπασμα της συνομιλίας των δυο φερόμενων ως στελεχών της Χαμάς

* Σου λέω αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ρουκέτα σαν αυτή να πέφτει. Και έτσι γι’ αυτό λέμε ότι ανήκει στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ

* Τι;

* Λένε ότι είναι της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ 

* Είναι από εμάς;

* Έτσι φαίνεται!

* Ποιος το λέει αυτό;

* Λένε ότι τα κομμάτια από τη ρουκέτα είναι ‘ντόπια’ και όχι ισραηλινά κομμάτια

* Τι λες;

(Σιωπή)

* Αλλά, με την ευχή το Θεού, δεν θα μπορούσε να βρει κάποιο άλλο μέρος να εκραγεί;
Τέλος πάντων, ναι, το εκτόξευσαν από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο

* Τι;!

* Το εκτόξευσαν από το νοσοκομείο πίσω από το νοσοκομείο Αλ Μααμαντάνι και απέτυχε η εκτόξευση και έπεσε πάνω τους…

 

Βίντεο για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Πλάνα από λήψεις της Ισραηλινής Αεροπορίας  από την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο πριν και μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, ήταν επίσης ένα από τα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ:

Σε άλλο βίντεο διακρίνεται ρουκέτα που εξαπολύεται από μέσα από τη Γάζα με στόχο το Ισραήλ, να αστοχεί και να εκρήγνυται εντός της Γάζας στις 18:59. Την ίδια ώρα χτυπιέται το νοσοκομείο:

Βίντεο: Ο χώρος του νοσοκομείου πριν και μετά την έκρηξη:

Πρόκειται για δορυφορικές εικόνες, αλλά και βίντεο από drone, που δείχνουν την περιοχή που χτυπήθηκε, το πάρκινγκ του νοσοκομείου όπου ξέσπασε η φωτιά, “μετά από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας της Ισλαμικής Τζιχάντ” όπως αναφέρει ο Ισραηλινός στρατός IDF.

Σύμφωνα πάντα με τον IDF, το βίντεο αποδεικνύει ότι ένα στοχευμένο χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων δεν θα κατέληγε σε ένα πάρκινγκ, ενώ χτυπήματα από βόμβες του ισραηλινού στρατού ανοίγουν κρατήρες διαμέτρου 7  με 19 μέτρων, τη στιγμή που στο πάρκινγκ δεν διακρίνεται κανένας κρατήρας. 

 

 

Το οπλοστάσιο της Χαμάς μέσα στον αστικό πυκνοκατοικημένο χώρο της Γάζας

Το κίνημα Ισλαμικής Τζιχάντ διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου ήταν υπεύθυνη, υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποιεί δημόσιες εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η οποία περιέγραψε τις ισραηλινές κατηγορίες ως «ψευδείς και αβάσιμες».

O Iσραηλινός στρατός, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι επί έτη ο αστικός ιστός της Γάζας τόσο υπογείως όσο και στην επιφάνειά του χρησιμοποιείται για πολεμικές δραστηριότητες, έδωσε στη δημοσιότητα γραφική παράσταση για το οπολοστάσιο της Χαμάς μέσα στην Γάζα:

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/BBC/CNN

«Κάθε δευτερόλεπτο χάνουμε ζωές, η κατάσταση στη Γάζα ξεφεύγει εκτός ελέγχου»: Φωνή απόγνωσης από τον επικεφαλής του ΠΟΥ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: