Η απίστευτα σκληρή γλώσσα και ειρωνεία κατά των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν, έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο: Η τρομοκρατική Χαμάς και σχέση με την αδίστακτη η Άγκυρα

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at the 26th Traditional Consumer Awards Summit in Ankara. Photo via Turkish Presidency




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*, Λευκωσία

Η περιστερά της ειρήνης που εξέπεμπε ελπίδες στους λαούς των χωρών της Μέσης Ανατολής , λόγω της σύναψης των συμφωνιών του Αβραάμ, βαριά πληγωμένη πέταξε μακριά από την πολυτάραχη και ασταθή περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα άλυτα προβλήματα τα οποία θεωρούνται “παγωμένα” από τον διεθνή παράγοντα αποτελούν ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Για μια ακόμα φορά τα αλληλο-συγκρουόμενα συμφέροντα και οι επιδιώξεις κρατών για εξαφάνιση λαών, για επικράτηση και έλεγχο της περιοχής, προκάλεσαν το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ.

Η απρόσμενη και άνευ προηγουμένου αποτρόπαιη επίθεση της τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και των συμμάχων της Ισλαμιστών της Τζιχάντ, υποστηριζόμενη, ως φαίνεται, και από ξένες δυνάμεις, κατά αμάχων πολιτών στο Ισραήλ με την σύλληψη και ομήρων πάσης ηλικίας, άνοιξε το κουτί της πανδώρας προσδίδοντας στην κρίση διεθνείς διαστάσεις.

Πολιτικοί αναλυτές μιλούν για “ώρα μηδέν για τη Μέση Ανατολή”. Ο κίνδυνος περαιτέρω ανάφλεξης εμφιλοχωρεί με την πιθανή εμπλοκή και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολλά που εδρεύει στο Λίβανο καθώς και άλλων δρώντων στην περιοχή.

  • Οι μεγάλες δυνάμεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Βρετανία , έχουν ήδη σπεύσει και ενισχύσει την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στέλνουν τα κατάλληλα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ώστε να μην επεκταθεί η ανάφλεξη και να περιοριστεί στη στενή Λωρίδα της Γάζας.
  • Η Ρωσία ευρισκόμενη από καιρό στη ναυτική της βάση στην Ταρτούς της Συρίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η κρίση έδωσε και πάλιν την ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επιδιώξει να καταστεί σημαντικός παίχτης και διαμεσολαβητής για την απελευθέρωση των ομήρων.

Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο βολικά για τον Ερντογάν και δύσκολος αν όχι αδύνατος ο ρόλος που επιθυμεί να διαδραματίσει εφόσον διακατέχεται από έντονο αντι-σημιτισμό και αντιαμερικανισμό. Η δε φιλοδοξία του να καταστεί ο “πατερούλης” και προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων όντας και ο ίδιος Αδελφός Μουσουλμάνος, τον καθιστούν αναξιόπιστο έναντι της Δύσης.

Η εν γένει στάση και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά του Ισραήλ, με το οποίο επεδίωκε εξομάλυνση των σχέσεων και συνεργασία σε θέματα ενέργειας, όπως και οι οργισμένες δηλώσεις του κατά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και υπέρ της τρομοκρατικής Χαμάς, δεν αποτελούν έκπληξη.

Οι δεσμοί της Άγκυρας με την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς ήταν και παραμένουν στενές λόγω και ιδεολογικής ταύτισης. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Ερντογάν εγκατέστησε το αρχηγείο της Χαμάς στην Άγκυρα.

Όπως με έμφαση τονίζει ο Αμερικανός συγγραφέας και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος για την Άμυνα και τις Δημοκρατίες , Jonathan Schanzer, στην πλατφόρμα Χ, ο Χακάν Φιντάν, νυν Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ως αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ, υπήρξε ο ιθύνων νους στην ίδρυση του αρχηγείου της Χαμάς στην Τουρκία στο οποίο στεγαζόταν και ο τρομοκράτης διοικητής, Saleh al-Arouri. Από την Τουρκία κατεύθυνε ο Αλ Αρούρι τις επιθέσεις στη Δυτική Όχθη.

  • Σημειωτέον ότι ο Χακάν Φιντάν δεν καταδίκασε την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ παρόλο που του ζητήθηκε από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.

Η απίστευτα σκληρή γλώσσα και ειρωνεία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής -Τί δουλειά έχεις εσύ εκεί;- που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν και που αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο και προσανατολισμό του Τούρκου δικτάτορα, σε μια περίοδο που περιφερόταν στα σαλόνια της Δύσης με το προσωπείο του “ειρηνιστή” προς εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας από τη Δύση και των μαχητικών F.16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδείνωσε έτι περαιτέρω τις ήδη διασαλευθείσες σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτων.

Ως γνωστό, εκμεταλλευόμενη η Άγκυρα την τραγική κατάσταση από την επίθεση της Χαμάς επιχείρησε αεροπορικό βομβαρδισμό των Κουρδικών περιοχών στη Συρία, στρατηγικών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο κατά τους Ισλαμικού κράτους, πράγμα που προκάλεσε την οργή των Αμερικανών οι οποίοι και κατέρριψαν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος ντρόουν.

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανανέωσε τη θέση του ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

* Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γιατί η Χαμάς κτύπησε την ημέρα των γενεθλίων του “Βλαδίμηρου”; Η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευθεί τον πόλεμο της Χαμάς με το Ισραήλ για να κτυπήσει Ελλάδα και Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: