Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα συσπειρώνεται κατά του Μαδούρο για τις εκλογές το ΄24: Απέναντι του η μηχανικός Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Maria Corina Machado reacts after getting the primary election results in Caracas, Venezuela, early 23 October 2023. Machado won the primary elections of opposition candidates for the 2024 presidential elections. EPA/MIGUEL GUTIERREZ




Η μηχανικός Μαρία Κορίνα Ματσάδο κήρυξε στη διάρκεια της νύχτας τη νίκη της στις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, έχοντας εξασφαλίσει ένα τεράστιο ποσοστό μετά την καταμέτρηση μόλις λίγο πάνω από το ένα τέταρτο των ψήφων.

Η αντιπολίτευση διεξήγαγε εκλογές προκειμένου να επιλέξει τον υποψήφιό της απέναντι στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο που θα επιδιώξει πιθανότατα την επανεκλογή του το επόμενο έτος, εν μέσω δεσμεύσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα επαναφέρουν τις κυρώσεις εάν η κυβέρνηση δεν άρει τις απαγορεύσεις που εμποδίζουν κάποιους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να διεκδικήσουν τον θώκο.

Η Ματσάδο, που έχει υποσχεθεί να ιδιωτικοποιήσει την κρατική πετρελαϊκή εταιρία PVDSA αν εκλεγεί πρόεδρος, εξασφαλίζει το 93% των ψήφων, με καταμετρημένο ποσοστό άνω του 26% των ψήφων, ανέφερε η οργανωτική επιτροπή γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής (07:00 σήμερα ώρα Ελλάδας).

Η καταμέτρηση –που καθυστέρησε λόγω ενός προβλήματος στους server– αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα. Δεν είναι σαφές πότε θα ανακοινωθούν νεώτερα αποτελέσματα.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία, που διοργανώθηκε χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης, ήταν διπλάσια και πλέον της αναμενομένης σε ορισμένες πολιτείες, παρά τη μεταφορά εκλογικών κέντρων, τις μεγάλες ουρές και την έλλειψη βενζίνης και δημόσιων μέσων μεταφοράς σε ορισμένες περιοχές.

Ο πιο κοντινός αντίπαλος της Ματσάδο, ο Κάρλος Προσπέρι, πρώην βουλευτής, εξασφαλίζει το 4,75% των ψήφων. Η 56χρονη Ματσάδο προηγείτο με περίπου 40 μονάδες των αντιπάλων της στις δημοσκοπήσεις.

Τον Ιούνιο απαγορεύθηκε στη Ματσάδο η άσκηση δημόσιου αξιώματος για 15 χρόνια, καθώς κατηγορείται από την κυβέρνηση Μαδούρο για διαφθορά και υποστήριξη των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας σε βάρος της Βενεζουέλας.

Η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα εκλογική συμφωνία που επιτρέπει σε κάθε πλευρά να επιλέξει τον υποψήφιό της σύμφωνα με τους εσωτερικούς της κανόνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που χαλάρωσαν σε γενικές γραμμές τις κυρώσεις στο πετρέλαιο και το αέριο καθώς και τα ομόλογα από τη Βενεζουέλα σε απάντηση για τη συμφωνία, έχει πει πως ο Μαδούρο έχει διορία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να αρχίσει να αποσύρει τις απαγορεύσεις σε βάρος της αντιπολίτευσης και να απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους και Αμερικανούς που “κρατούνται άδικα”.

Αν και πέντε κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, η κυβέρνηση Μαδούρο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υποψήφιοι σε βάρος των οποίων ισχύουν απαγορεύσεις δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές του 2024.

Η αντιπολίτευση, η οποία λέει πως οι απαγορεύσεις είναι παράνομες, ήταν επιφυλακτική για το τι θα έκανε αν η Ματσάδο κερδίσει τις προκριματικές εκλογές αλλά δεν μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές το 2024.

Η Ματσάδο έχει πει πως θα μπορούσε να πιέσει τις εκλογικές αρχές να την αφήσουν να υποβάλει υποψηφιότητα, ενώ άλλοι έχουν πει πως θα χρειαζόταν να βρεθεί αντικαταστάτης.

Με πληροφορίες από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΧ
Ελλάδα Αθήνα 

Αρμιτά Γκεραβάντ η νέα Μαχσά Αμινί: «Εγκεφαλικά νεκρή» η 16χρονη που έστειλε στο νοσοκομείο η «αστυνομία ηθών» των μουλάδων γιατί δεν φορούσε χιτζάμπ [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: