Η Ανταρκτική λιώνει η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει: Σε 25 χρόνια η Λευκή Ηπειρος έχασε 40% πλωτών στρωμάτων πάγου- 7,5 δισ τόνοι νερού κύλησαν στον ωκεανό [ videos]

File Photo: Πιγκουίνοι με φόντο πλοίο που μεταφέρει ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο της Ανταρκτικής της Χιλής. EPA / ALEJANDRO VEJAR / CHILEAN NAVY




Πάνω από το 40% των πλωτών στρωμάτων πάγου της Ανταρκτικής έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία 25 χρόνια, ένα φαινόμενο που κινδυνεύει να αποδυναμώσει τον ρόλο τους ως φραγμού στη διάβρωση του ηπειρωτικού στρώματος πάγου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό American Scientist Science Advances.

Εβδομήντα ένα από τα 162 από αυτά, της Λευκής Ηπείρου, συρρικνώθηκαν σε όγκο μεταξύ 1997 και 2021, απελευθερώνοντας 7,5 δισ τόνους λιωμένου νερού στον ωκεανό, υπολόγισαν οι ερευνητές, αναλύοντας περισσότερες από 100.000 δορυφορικές εικόνες.

Ο ρόλος του φραγμού

Αυτές οι πλατφόρμες γλυκού νερού, μια προέκταση των παγετώνων της ηπείρου, λειτουργούν ως φράγμα μεταξύ της θάλασσας και του ηπειρωτικού πώματος, επιβραδύνοντας έτσι τη ροή των παγετώνων στον ωκεανό. Αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να έχουν πάχος αρκετών εκατοντάδων μέτρων και, όταν συρρικνώνονται, ο φραγμός τους εξασθενεί, επιταχύνοντας το λιώσιμο των ηπειρωτικών παγετώνων.

«Αυτή τη στιγμή, η Ανταρκτική συμβάλλει ένα σχετικά μικρό μερίδιο (6%) στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον, εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. ο Benjamin Davison, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Leeds (Ηνωμένο Βασίλειο) και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η τήξη επηρέασε ιδιαίτερα τις πλατφόρμες στα δυτικά της Ανταρκτικής, εκτεθειμένες σε θερμότερα νερά, ενώ αυτές στα ανατολικά, προστατευμένες από μια ζώνη κρύου νερού, παρέμειναν σταθερές ή αυξήθηκαν σε όγκο, σύμφωνα με τη μελέτη. «Πολλές πλατφόρμες πάγου έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά: 48 από αυτέ έχουν χάσει περισσότερο από το 30% της αρχικής τους μάζας μέσα σε 25 χρόνια», δήλωσε η Anna Hogg, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο, σε δήλωση από το Leeds. «Αυτό είναι περαιτέρω απόδειξη ότι η Ανταρκτική αλλάζει επειδή το κλίμα θερμαίνεται», πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η μείωση ή η εξαφάνιση των πλατφορών πάγου θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη βαθιά ωκεάνια κυκλοφορία, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση άνθρακα και θερμότητας από τον ωκεανό.

«Ο ωκεανός απορροφά πολύ άνθρακα και ατμοσφαιρική θερμότητα και ο Νότιος Ωκεανός που περιβάλλει την Ανταρκτική είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων, επομένως είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός ρυθμιστής του παγκόσμιου κλίματος», υπογραμμίζει ο κ. Davison.

Η υφαλοκρηπίδα πάγου της Ανταρκτικής, η οποία σχηματίζεται από το πάγωμα του θαλασσινού νερού, υποφέρει επίσης από μαζική τήξη για αρκετά χρόνια. Τον Φεβρουάριο, στα μέσα του αυστραλιανού καλοκαιριού, έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του, με 1,79 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Δεν τον φοβίζει ο θάνατος αλλά η βαριά ασθένεια: Σύμφωνο υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε περίπτωση άνοιας μεταξύ του Όζι Όσμπορν και της συζύγου του Σάρον [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: