Γνωστός της αστυνομίας για σχέσεις με ισλαμιστές ο μουσουλμάνος που σκότωσε τον καθηγητή σε Λύκειο της Γαλλίας: Αποτέλεσμα της «βάρβαρης ισλαμιστικής τρομοκρατίας» λέει ο Μακρόν [videos]

FILE PHOTO Γάλλοι αστυνομικοί της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στέκονται μπροστά από το λύκειο Gambetta στο Aράς της Γαλλίας, όπου σκοτώθηκε από ισλαμιστή ένας καθηγητής και τραυματίστηκαν άλλα δυο άτομα, 13 Οκτωβρίου 2023. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT




Ο οπλισμένος με μαχαίρι άνδρας Μωχαμέντ Μ. που σκότωσε έναν καθηγητή και τραυμάτισε σοβαρά δύο ανθρώπους σε λύκειο του Αράς, στη βόρεια Γαλλία, ήταν γνωστός για τις σχέσεις του με τους ισλαμιστές και ελέγχθηκε από τις αστυνομικές αρχές μόλις χθες Πέμπτη χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια ή να κατηγορηθεί για κάτι, αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

  • Οι ίδιες πηγές σημειώνουν παράλληλα ότι οι αρχές παρακολουθούσαν τις τελευταίες ημέρες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του από τις οποίες δεν προέκυψαν στοιχεία σχετικά με τη σημερινή επίθεση.

O δράστης έχει συλληφθεί και ανακρίνεται.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο ένας από τους τέσσερις αδελφούς του είχε συλληφθεί το 2019, σε ηλικία 17 ετών στο Στρασβούργο ως μέλος μίας οργάνωσης ισλαμιστών που προετοίμαζε επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων στο Παρίσι. Ένας άλλος αδελφός του συνελλήφθη επίσης σήμερα.

Ο Μωχαμέντ Μ. γεννήθηκε το 2003 στη Ρωσία και έφτασε στη Γαλλία το 2008.

Το 2021 ζήτησε πολιτικό άσυλο αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Επειδή όμως είχε εισέλθει στη Γαλλία πριν από την ηλικία των 13 ετών δεν μπορούσε να απελαθεί με βάση το γαλλικό Δίκαιο.

Ο Μακρόν επί τόπου

 

Η επίθεση στο σχολείο  είναι το αποτέλεσμα της «βάρβαρης ισλαμιστικής τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προαύλιο του Λυκείου του Αράς, προσθέτοντας ότι η αστυνομία βοήθησε να αποτραπεί μια άλλη απόπειρα επίθεσης σε διαφορετική περιοχή της χώρας.

  • «Ο καθηγητής που σκοτώθηκε μπήκε μπροστά για να προστατεύσει άλλους και αναμφίβολα έσωσε πολλές ζωές», είπε ο Μακρόν καλώντας τους Γάλλους να παραμείνουν «ενωμένοι» απέναντι στην τρομοκρατία.

«Έχουμε κάνει την επιλογή να μην υποκύψουμε στον τρόμο, να μην αφήσουμε τίποτα να μας διχάσει», είπε ο Γάλλος πρόεδρος από την αυλή του λυκείου όπου έγινε η επίθεση.

Οι αστυνομικές αρχές, διαπιστώνοντας ότι πολλές φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο, ζήτησαν από τους πολίτες την άμεση διακοπή της κυκλοφορίας τους «για να διευκολυνθεί το έργο των αρχών αλλά και από σεβασμό στα θύματα».

H επίθεση

Ο δράστης εισέβαλε στον χώρο του Λυκείου και βγάζοντας το μαχαίρι φώναζε “Αλλάχου Ακμπά” [ΟΑλλάχ είναι μεγάλος]. Όπως μετέδωσε το δίκτυο BFM TV ο δράστης είναι πιθανόν πρώην μαθητής του σχολείου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο νεκρός ήταν καθηγητής Γαλλικών, ενώ ένας καθηγητής Γυμναστικής που επίσης μαχαιρώθηκε, είναι τραυματίας.

Οι μαθητές, την ώρα της επίθεσης, περιορίστηκαν μέσα στις τάξεις τους.

Η γαλλική βουλή ανέστειλε τις εργασίες της σε ένδειξη συμπαράστασης προς τα θύματα.

Η επίθεση πραγματοποιείται τρία χρόνια μετά την δολοφονία του Σαμυέλ Πατί, του 47χρονου καθηγητή που αποκεφαλίσθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020 κοντά στο σχολείο του στο Κονφλάν-Σεντ Ονορίν στην περιφέρεια του Παρισιού δέκα ημέρες αφού έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ στο πλαίσιο μαθήματος με θέμα την ελευθερία της έκφρασης.

Ο 18χρονος δολοφόνος, ρώσος πρόσφυγας τσετσενικής καταγωγής, είχε σκοτωθεί από πυρά της αστυνομίας.

Με πληροφορίες από AΠΕ – ΜΠΕ του ανταποκριτή Μ.Σπινθουράκη
Παρίσι, Γαλλία

Στον «ξεχασμένο» πόλεμο της Ουκρανίας: Το Κίεβο έπληξε δύο ρωσικά πλοία με drones οπλισμένα με πειραματικά όπλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: