Γιατί ο Ερντογάν μετατρέπεται σε σκληρό επικριτή του Ισραήλ; Γιατί επέστρεψε ο γιος του και ο γαμπρός του να είναι ανάμεσα στους διαδηλωτές στην Αγιά Σοφιά;

epa10919069 Pro-Palestine protesters take part in a march and demonstration in front of the Hagia Sophia Grand Mosque in Istanbul, Turkey, 14 October 2023. EPA, ERDEM SAHIN




Οι διαδηλωτές περπάτησαν στην Παλιά Πόλη της Κωνσταντινούπολης, κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας «Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας», προτού συγκεντρωθούν στην Αγία Σοφία για βραδινή προσευχή.

Έτσι ξεκινούν τις ανταποκρίσεις τους τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Αυστρίας για τις διαδηλώσεις στην Τουρκία εναντίον του Ισραήλ. Σημειώνουν τα εξής:

Υπήρξαν αρκετές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στην Τουρκία από το ξέσπασμα του νέου πολέμου στη Γάζα, αλλά η διαδήλωση του Σαββάτου ξεχώρισε λόγω των επιφανών συμμετεχόντων: ένας γιος και ο γαμπρός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, ο Ερντογάν αρχικά εξέφρασε επιφυλακτικότητα και κάλεσε και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση. Η Τουρκία υποστηρίζει εδώ και καιρό τη Χαμάς, αλλά πρόσφατα επιδίωξε καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και συμφώνησε για στενότερη συνεργασία. Αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Τούρκος πρόεδρος συνέστησε τον εαυτό του ως μεσολαβητή σε τηλεφωνικές συνομιλίες με Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους, Δυτικούς και Άραβες ηγέτες.

Τώρα όμως ο Ερντογάν υιοθετεί αντι-ισραηλινούς τόνους. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «βομβαρδίζει αδιάκριτα» τη Λωρίδα της Γάζας, επέκρινε τη διακοπή της παροχής ενέργειας και νερού στην περιοχή και χαρακτήρισε «απάνθρωπο» το αίτημα του Ισραήλ για μετεγκατάσταση περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα στο νότο. Μεταφορικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας μετέφεραν προμήθειες βοήθειας για τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης τη στάση των ΗΠΑ. Η αποστολή αεροπλανοφόρων δεν συνεισφέρει στην ειρήνη δήλωσε. Παραπονέθηκε και για τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ανέφερε την εβραϊκή του καταγωγή πριν από το ταξίδι του στην περιοχή της κρίσης: «Τι λέτε όταν λέω ότι βλέπω την περιοχή με τα μάτια των μουσουλμάνων;»

Μπορεί να υπάρχει οργή πίσω από την κριτική του για το λόγο ότι αγνοήθηκε σε προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες. Αλλά και πριν από τον νέο πόλεμο στη Γάζα, ο Ερντογάν δεν μιλούσε καλά για τις ΗΠΑ.

Πριν από δέκα μέρες, αμερικανοί στρατιώτες κατέρριψαν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης στη Συρία που είχε αναπτυχθεί εναντίον Κούρδων πολιτοφυλακών.

Η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ, αλλά καταπολεμάται από την Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση. Η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας συνιστά «ακραία απειλή για την εθνική ασφάλεια» της Τουρκίας, δήλωσε ο Ερντογάν.

Εσωτερικοί πολιτικοί λόγοι μπορεί επίσης να παρακίνησαν τον Ερντογάν να απομακρυνθεί από την ουδέτερη θέση του έξι μήνες πριν από τις τοπικές εκλογές. Σε έρευνα του Ινστιτούτου Asal, το 64 % ζήτησαν να ταχθεί η Άγκυρα στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος που ο γιος του Ερντογάν Μπιλάλ και ο γαμπρός του, ο κατασκευαστής drones Selcuk Bayraktar, βγήκαν στους δρόμους εναντίον του Ισραήλ. Επιφανείς πολιτικοί από το κυβερνών κόμμα AKP, όπως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ήταν επίσης εκεί.

Η προσευχή στην Αγία Σοφία έγινε από τον Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της τουρκικής θρησκευτικής αρχής Diyanet. Οι συμμετέχοντες πόζαραν μπροστά από την εκκλησία με πανό που έγραφε: «Η Σιωνιστική οργάνωση θα εξαφανιστεί».

ΠΗΓΗ: Erdoğan lässt Sohn gegen Israel demonstrieren – Erdogan lets his son demonstrate against Israel

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται για όλα, ακόμα και για πόλεμο… Τι πάει να κάνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο Ισραήλ και την Ιορδανία;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: