Γέφυρα σωτηρίας και ειρήνης η Κύπρος: H Λευκωσία ετοιμάζει υποδομές για την υποδοχή 100 χιλιάδων ατόμων σε περίπτωση επέκτασης της σύγκρουσης της Γάζας στον Λίβανο

FILE PHOTO Palestinians with dual nationalities wait to cross the Rafah border crossing with Egypt, southern Gaza Strip, EPA, HAITHAM IMAD




Όλες οι δομές υποδοχής και φιλοξενίας της Κύπρου αναμένεται ότι θα δεχθούν ιδιαίτερα σοβαρή πίεση σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου και προς το Λίβανο.

Η Κύπρος, σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί κάπου 100 χιλιάδες άτομα, υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι θα θελήσουν να διαφύγουν.

Την ίδια ώρα ορατό είναι το ενδεχόμενο μαζικής μετακίνησης άτυπων μεταναστών από το Λίβανο προς την Κύπρο, βάζοντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις κυπριακές αρχές.

Από τα στοιχεία που αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» η έως τώρα εικόνα έχει ως εξής:

Η ροή ατόμων από το Ισραήλ προς άλλες χώρες μέσω Κύπρου έχει σταματήσει. Υπάρχουν άτομα με διπλή υπηκοότητα που παραμένουν στη γειτονική χώρα και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να μετακινηθούν.

Από την πρώτη ημέρα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς μέχρι και σήμερα μετακινήθηκαν προς την Κύπρο 1188 άτομα, με 15 πτήσεις και 2 πλοία.

Τα άτομα αυτά προέρχονταν από 33 διαφορετικές εθνικότητες και φιλοξενήθηκαν προσωρινά στην Κύπρο μέχρι την αναχώρησή τους.

Υπολογίζεται ότι το 90% των ατόμων αυτών έχουν αναχωρήσει.

Στο συντονιστικό κέντρο «Ζήνων» υπάρχουν εκπρόσωποι από 19 διαφορετικές χώρες που εργάζονται σε ομάδες μαζί με τους Κύπριους και προετοιμάζονται σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωση.

Η μεγαλύτερη ανησυχία και παράλληλα το μεγαλύτερο τεστ για τις κυπριακές αρχές, όπως έχει λεχθεί χαρακτηριστικά, έχει να κάνει με την εξέλιξη των γεγονότων και μια πιθανή επέκταση του πολέμου προς τον Λίβανο.

Ένα σενάριο που κανείς δεν το αποκλείει. Και σε μια τέτοια περίπτωση:

Οι πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι κυπριακές αρχές δείχνουν ότι στο Λίβανο υπάρχουν σήμερα γύρω στις 100 χιλιάδες άτομα με διπλή υπηκοότητα τα οποία σε περίπτωση επέκτασης το πολέμου θα θελήσουν να διαφύγουν.

Τα άτομα αυτά είναι όσα είχαν ανταποκριθεί στις σχετικές εκκλήσεις χωρών που ήθελαν να καταγράψουν υπηκόους τους που διαμένουν στον Λίβανο.

Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των ξένων πρεσβειών.

Η Κύπρος θα αποτελέσει κεντρικό σημείο διακίνησης ατόμων που θα θελήσουν να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη.

Οι κυπριακές αρχές προετοιμάζονται για το πιο ακραίο σενάριο, δηλαδή να χρειαστεί οι δομές του νησιού να πρέπει να υποδεχθούν μέχρι και 100 χιλιάδες άτομα.

Όπως αναφέρθηκε από αρμόδιες πηγές θα χρειαστεί να στηθεί μια επιχείρηση ανάλογη με εκείνη του 2006.

Μια επέκταση του πολέμου εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα παράτυπων μεταναστών.

Στο Λίβανο βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία οι οποίοι δεν αποκλείεται να επιδιώξουν να φύγουν από τη χώρα δημιουργώντας νέες ροές προς χώρες της περιοχής.

Χειρότερα προβλήματα μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση επέκταση του πολέμου και προς την κατεύθυνση της Συρίας.

Το βάρος της προετοιμασίας αλλά και αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων το έχουν επωμιστεί τρία υπουργεία: Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Τα τρία αυτά υπουργεία βρίσκονται από την πρώτη ημέρα σε εγρήγορση, ενώ τα αρμόδια τμήματά τους, όπως π.χ. διπλωματικές υπηρεσίες, αστυνομία, πολιτική άμυνα κ.λπ. συντονίζονται και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Η Κύπρος, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωση από γειτονικές χώρες τη μεγαλύτερη πίεση θα την δεχθούν τα κυπριακά αεροδρόμια απ’ όπου θα φτάνουν και θα αναχωρούν κατά χιλιάδες.

Η Κύπρος θεωρείται ως σταθμός προκειμένου να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη προς τις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Στο τραπέζι και η πρόταση Χριστοδουλίδη

Ενώπιον των χωρών της περιοχής βρίσκεται και η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Γάζα.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι προσεγγίζουν με θετική διάθεση την κυπριακή πρόταση για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που θα έχει χρονική διάρκεια και συνεχή ροή.

Η τύχη αυτής της πρότασης, ως προς την υλοποίησή της, εξαρτάται εν πολλοίς από το Ισραήλ το οποίο από τις έως τώρα επαφές της κυπριακής κυβέρνησης δείχνει πρόθυμο να τη συζητήσει.

Ωστόσο είναι από όλους ξεκάθαρο πως χωρίς τη θετική απάντηση του Ισραήλ η συγκεκριμένη πρόταση δύσκολα θα υιοθετηθεί.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέφερε την πρότασή του και προς τους ηγέτες της ΕΕ που επίσης δεν ήταν αρνητικοί με την κυπριακή εισήγηση.

Ενώ την έχει συζητήσει και με άλλες χώρες της περιοχής όπως την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Η Λευκωσία ευρύτερα θέλει να παίξει ρόλο γεφυροποιού σε αυτή την κρίση.

Στέκεται σε θέσεις αρχών και συμβάλλοντας προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, πάντοτε με στόχο ένα πολιτικό ορίζοντα που θα επιτρέψει τον διάλογο για συνολική διευθέτηση του προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Συζητάμε με Ελλάδα και Κύπρο για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, λέει ο Μακρόν: Αεροπορική βάση η Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: