Επέκταση μέτρων στήριξης στο τραπέζι για τρόφιμα και θέρμανση: Η κρίση στη Μέση Ανατολή καθορίζει- Δηλώσεις Χατζηδάκη [video]

FILE PHOTO: Γυναίκα διαλέγει προϊόντα σε κατάστημα σούπερ μάρκετ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές -ειδικά στα τρόφιμα- αφήνει το Υπουργείο Οικονομικών. Προϋπόθεση, η καλή πορεία της οικονομίας και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς στην εξίσωση μπαίνει πλέον και ο παράγοντας πιθανών επιπτώσεων από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Μόλις χθες ανακοινώθηκε από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ότι θα έχουμε αυξημένες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για το Νοέμβριο, και μένει να δούμε αν θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση και της επιδότησης από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται άνοδος στην μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, απόρροια της ανόδου που έχει καταγραφεί στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, ειδικά μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και την ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.




Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στο MEGA, η ελληνική οικονομία εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, και δεν είναι σε γυάλα. Άρα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπτώσεις από την αναταραχή που έχει ξεσπάσει μετά και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πηγαίνει καλά η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι απαιτείται χρόνος και πως είναι νωρίς ακόμη για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης. Τα σενάρια υπάρχουν ήδη στο τραπέζι, και πως έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο να έχουμε μια πρόσθετη οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στα τρόφιμα ή από εκεί και πέρα να υπάρξει ενίσχυση για την αντιμετώπιση του κόστους της θέρμανσης, ειδικά αν αυτή η κρίση στη Μέση Ανατολή, οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA σχετικά με το κατά πόσον υπάρχουν τα περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του χρόνου ανέφερε ότι η απάντηση συνδέεται με την πορεία της οικονομίας αλλά και με την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τη φετινή χρονιά. Προς το παρόν φαίνεται ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για υπερεκτέλεση, ωστόσο υποστήριξε ότι είναι νωρίς για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Θα γίνει αυτό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενόψει και της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, όπως είπε.

Πάντως τα σενάρια υπάρχουν ήδη πάνω στο τραπέζι και μιλούν για το ενδεχόμενο επέκτασης για ένα δίμηνο του market pass, όχι μόνο για τους πληγέντες από τις πλημμύρες, αλλά για το σύνολο του πληθυσμού. Επίσης, για ένα νέο σχήμα επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στοχευμένα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και ενδεχομένως για την έκδοση μιας νέας επιταγής ακρίβειας στις εξαιρετικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ενόψει και των Χριστουγέννων.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα

Παράταση του πλαφόν στο φυσικό αέριο εξετάζει η ΕΕ σύμφωνα με τους Financial Times

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: