Ανανήψαντα μέλη του ISIS δουλεύουν σε σχολεία στη Σουηδία, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα: Είναι «αφελής» η πολιτική μας, παραδέχεται η υπουργός Παιδείας

Image by kalhh from Pixabay




Σύμφωνα με έρευνα, κέντρα αναψυχής, νηπιαγωγεία και κοινωνικές υπηρεσίες είναι χώροι στους οποίους εργάζονται πλέον πρώην τζιχαντιστές του ISIS, γεγονός που ώθησε τη φιλελεύθερη υπουργό Παιδείας Lotta Edholm να χαρακτηρίσει «αφελή» την πολιτική της Σουηδίας σχετικά με την επιστροφή και τον έλεγχο των πρώην Σουηδών ισλαμιστών μαχητών.

Από τα 83 άτομα που ταυτοποιήθηκαν ότι επέστρεψαν στη Σουηδία από την περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, 21 εργάζονται τώρα δίπλα σε παιδιά, νέους και ευάλωτους, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το σουηδικό μέσο ενημέρωσης Expressen.

Επίσης, 24 από τους 83 πρώην μαχητές του ISIS έχουν βρει δουλειά σε δημόσιες υπηρεσίες, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας ότι όσοι επέστρεψαν στη Σουηδία μπορούν να εξακολουθήσουν να στρατολογούν άτομα για το ISIS.

Πρόκειται ξεκάθαρα για άτομα που πολέμησαν για το ISIS όσο έζησαν σε περιοχές που ελέγχονται από αυτό.

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της υπουργού Παιδείας Lotta Edholm του Φιλελεύθερου Κόμματος (Renew Europe).

«Είναι εντελώς απαράδεκτο άνθρωποι που είναι τρομοκράτες του ISIS να εργάζονται σε σουηδικά σχολεία, κέντρα αναψυχής και άλλα παρόμοια. Αυτό δεν πρέπει να ξανά επιτραπεί ποτέ», δήλωσε στον Τύπο, προσθέτοντας μάλιστα ότι η σουηδική κοινωνία υπήρξε πολύ «αφελής».

Σε αρκετές περιπτώσεις, όσοι μαχητές του ISIS επέστρεψαν στη Σουηδία προσλήφθηκαν σχεδόν αμέσως μετά την επιστροφή τους από τη Συρία. Εκεί, βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, είχαν περάσει αρκετά χρόνια στην τρομοκρατική σέχτα.

Σύμφωνα με τον Edholm, οι εργοδότες στο σχολικό σύστημα, ειδικότερα, θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ελέγχουν το ιστορικό των υπαλλήλων τους.

«Είναι ευθύνη του εργοδότη, για παράδειγμα, να παίρνει συστάσεις και να ελέγχει τι έχει κάνει ένα άτομο πριν από την πρόσληψή του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό έχει ξεκάθαρα αποτύχει», δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο, υπογράμμισε μια κραυγαλέα έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας (Säpo, Säkerhetspolisen) και άλλων δημόσιων διοικήσεων.

«Οι αρχές πρέπει να συνεργαστούν. Εξετάζουμε τώρα πώς μπορούμε να σπάσουμε το απόρρητο μεταξύ των υπηρεσιών, ώστε η αστυνομία, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα σχολεία να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους χωρίς να εμποδίζει η μυστικότητα», είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

«Οι πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται προφανώς στην κατοχή της Säpo. Είναι σαφές ότι οι πληροφορίες αυτές πρέπει με κάποιον τρόπο να φτάσουν στα σχολεία», δήλωσε ο Edholm.

Σε μια υπόθεση που αναφέρθηκε στον σουηδικό Τύπο φέτος, ένας μαχητής του ISIS που επέστρεψε στη Σουηδία καταδικάστηκε βάσει του νέου λεγόμενου ταξιδιωτικού νόμου, ο οποίος απαγορεύει τα ταξίδια προς ένα τρομοκρατικό κράτος. Παρά το γεγονός αυτό, μπόρεσε να γίνει αναπληρωτής λειτουργός νεολαίας στο Γκέτεμποργκ τρεις μήνες μετά την έκτιση της ποινής του, επειδή το συγκεκριμένο αδίκημα δεν καταγράφηκε στο ποινικό του μητρώο.

«Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση. Πρέπει να παίρνετε σωστές συστάσεις όταν προσλαμβάνετε ανθρώπους, ακόμη και για ανθρώπους που μπορεί να προσλαμβάνονται μόνο για μια θέση αναπληρωτή», κατέληξε.

Με πληροφορίες από euractiv.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Αρμιτά Γκεραβάντ η νέα Μαχσά Αμινί: «Εγκεφαλικά νεκρή» η 16χρονη που έστειλε στο νοσοκομείο η «αστυνομία ηθών» των μουλάδων γιατί δεν φορούσε χιτζάμπ [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: