Καταστροφή της Χαμάς σε τρεις φάσεις προαναγγέλλει ο ισραηλινός Υπ. Αμυνας: Το Ισραήλ θα πάψει να έχει την ευθύνη στη Λωρίδα της Γάζας

Smoke rises following an Israeli airstrike in the Tal Al-Hawa neighbourhood in Gaza, 20 October 2023. EPA/MOHAMMED SABER




Για τρεις φάσεις πολέμου έναντι της Χαμάς έκανε λόγο ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ, ανέφερε το σχέδιο των τριών σταδίων της καταστροφής της Χαμάς, ενώ είπε ότι στόχος του Ισραήλ είναι να μην έχει πια την ευθύνη στη περιοχή της Γάζας και να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς ασφάλειας στην περιοχή

«Είμαστε σε πόλεμο, δεν μας άφησαν άλλη επιλογή», ​​είπε ο Γκάλανατ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Η 7η Οκτωβρίου θα μείνει στη μνήμη μας ως η ημέρα που ξεκίνησε η καταστροφή της Χαμάς».

Τόνισε ότι ο πόλεμος ξεκίνησε από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, αναγκάζοντας το Ισραήλ να δράσει και ότι με αυτόν τον τρόπο η Χαμάς «σφράγισε τη μοίρα της».

Στη συνέχεια, ο Γκάλαντ εξέθεσε τους στόχους της εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της Χαμάς και της καταστροφής τόσο των στρατιωτικών όσο και των κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη αφαίρεση της ευθύνης του Ισραήλ από τη Γάζα και τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας στην περιοχή.

«Θα υπάρξουν τρία στάδια», εξήγησε. «Βρισκόμαστε τώρα στο πρώτο στάδιο – μια στρατιωτική εκστρατεία που περιλαμβάνει επί του παρόντος χτυπήματα και αργότερα θα περιλαμβάνει ελιγμούς, με στόχο την εξουδετέρωση τρομοκρατών και την καταστροφή των υποδομών της Χαμάς».

«Η δεύτερη φάση, μια ενδιάμεση, θα απαιτήσει επιχειρήσεις χαμηλότερης έντασης, με στόχο την εξάλειψη των «θύλακων αντίστασης» – τα εναπομείναντα τρομοκρατικά σημεία.

«Η τρίτη φάση θα σημάνει απαιτήσει την άρση της ευθύνης του Ισραήλ για τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ», κατέληξε.

Είκοσι παιδιά ανάμεσα στους ομήρους – Εν ζωή οι περισσότεροι

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του πως “η πλειονότητα των ομήρων” που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου “είναι ζωντανοί”.

“Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, δέκα έως 20 είναι άνω των 60 ετών, η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου, 100 έως 200 Ισραηλινοί θεωρούνται πλέον “αγνοούμενοι” από την επίθεση, σε σύγκριση με 3.000 που είχαν καταμετρηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου. “Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά” στον βαθμό που ο στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει το πού βρίσκονταν.

“Αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να διεξάγει επιχειρήσεις προκειμένου να βρει και να εντοπίσει τα πτώματα κοντά στη λωρίδα της Γάζας”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό έδαφος από άνδρες της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν από σφαίρες, κάηκαν ζωντανοί ή υπέκυψαν στα τραύματά τους από ακρωτηριασμούς κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης των μαχητων του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος που πραγματοποιήθηκε από τη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε στο Ισραήλ να ανακτήσει τον έλεγχο των ζωνών που είχαν δεχθεί την επίθεση.

Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 3.700 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

«Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα – Η εντολή θα δοθεί» λέει ο υπ. Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε χθες Πέμπτη σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω», ανέφερε το γραφείο του, υπονοώντας ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση.

«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Είμαι υπεύθυνος για το κατεστημένο της άμυνας. Ήμουν υπεύθυνος για αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος για τη νίκη στη μάχη», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ένα στρατιωτικό κέντρο κοντά στα σύνορα της Γάζας.

Mε πληροφορίες από Israel National News και ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Το 80% των Ισραηλινών ζητά από τον Νετανιάχου να παραδεχθεί δημόσια τις ευθύνες του: Το 65% είναι υπέρ της χερσαίας εισβολής στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: