CNN: Οι Αμερικανοί πιέζουν τον Νετανιάχου να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή * Για να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι και να περάσει βοήθεια στη Γάζα

FILE PHOTO: Israeli soldiers on military vehicles maneuver at an area along the border with Gaza, southern Israel, 09 October 2023. EPA/ATEF SAFADI




Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει το Ισραήλ να καθυστερήσει την επικείμενη εισβολή του στη Γάζα για να επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων από τη Χαμάς και παροχής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με δύο πηγές που είναι ενήμερες των σχετικών συζητήσεων και τις οποίες επικαλείται το CNN.

Η απελευθέρωση την Παρασκευή δύο Αμερικανών που κρατούνταν  από τη Χαμάς σηματοδότησε την πιθανή απελευθέρωση περισσότερων από τους περίπου 200 συνολικά που πιστεύεται ότι απήχθησαν από την Χαμάς μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις της πριν από δύο εβδομάδες.

  • «Η [κυβέρνηση] πίεσε την ισραηλινή ηγεσία να καθυστερήσει λόγω της προόδου στο μέτωπο των ομήρων» και της ανάγκης μεταφοράς φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είπε ένα άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε το Σάββατο εάν ενθάρρυνε το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή, απάντησε: «Μιλάω με τους Ισραηλινούς».

Το Κατάρ, ενεργώντας ως μεσάζων για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ηγείται των συζητήσεων με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων από τότε που απήχθησαν από τη Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με διπλωμάτη που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις περιελάμβαναν συνομιλίες για τη μεταφορά της τόσο αναγκαίας βοήθειας στη Γάζα και την ανάγκη για προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να βγουν οι όμηροι εκτός Γάζας.

  • Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει πάρει κάτι συγκεκριμένο ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της Τζούντιθ Ράαναν και της κόρης της Νάταλι, την περασμένη Παρασκευή.

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν σε δήλωση το Σάββατο ότι ήταν διατεθειμένες να απελευθερώσουν δύο «κρατούμενα άτομα» τα οποία προσδιόρισαν ονομαστικά. «Οι ίδιες διαδικασίες» που χρησιμοποιούνται για την απελευθέρωση των Ράαναν θα χρησιμοποιηθούν για τη νέα προτεινόμενη απελευθέρωση”, ανέφερε στη δήλωσή της.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου απάντησε στον ισχυρισμό το βράδυ του Σαββάτου, λέγοντας ότι δεν θα σχολιάσει την «ψευδή προπαγάνδα της Χαμάς», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να φέρει όλους τους ομήρους και τους αγνοούμενους πίσω στην πατρίδα».

Ένας αξιωματούχος στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού είπε στο CNN την Παρασκευή, μετά την είδηση ​​της απελευθέρωσης των Αμερικανών, ότι μπορεί να ήταν μια προσπάθεια της Χαμάς να μειώσει την ισραηλινή στρατιωτική απάντηση.

«Αυτή η [στρατιωτική] πίεση δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί επειδή έγινε η απελευθέρωση»  των δυο Αμερικανίδω, είπε ο αξιωματούχος. «Δεν θα αλλάξει την αποστολή, που είναι η εξάρθρωση της Χαμάς».

Με πληροφορίες από CNN

Πράσινο φως για ισραηλινή επέμβαση «δείχνει» το αμερικανικό προσχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Υπέρ της αυτοάμυνας, ουδεμία αναφορά σε εκεχειρία, επίθεση κατά Ιράν για τον εξοπλισμό της Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: