Άρθρο γνώμης στο Al Jazeera: Πόλεμος στη Γάζα – Η κατά το δοκούν εργαλειοποίηση του διεθνούς δικαίου

File Photo Residents of Gaza city begin to evacuate following an Israeli warning of increased military operations in the Gaza strip, 13 October 2023. EPA/MOHAMMED SABER




«Οι μάσκες έπεσαν: Η Γάζα αποκάλυψε την υποκρισία του διεθνούς δικαίου». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που φιλοξενείται στο Al Jazeera. Με υπότιτλο «Δεν είναι πλεόν πιθανό να υποστηρίξει κάποιος ότι το διεθνές δίκαιο είναι υπέρτατο και ισχύει ισότιμα για όλους».

Το υπογράφει ο Wesam Ahmad, Παλαιστίνιος δικηγόρος, υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη ΜΚΟ Al-Haq NGO, με έδρα της Ραμάλς της Παλαιστίνης.

«Η μάσκα που έχει από καιρό συσκοτίσει την αληθινή φύση και τον σκοπό του «διεθνούς δικαίου», του υποτιθέμενου θεμελίου της τρέχουσας παγκόσμιας τάξης, τελικά έπεσε.

Καθώς οι παλαιστινιακές κραυγές για βοήθεια από τη Γάζα παραμένουν αναπάντητες, η απαίσια αλήθεια είναι πλέον αναμφισβήτητα γυμνή: η διεθνής δικαιοσύνη, τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την προώθηση των αυτοκρατορικών συμφερόντων και όχι της δικαιοσύνης.

Αυτό ήταν, φυσικά, γνωστό από καιρό σε όποιον είχε ποτέ εξετάσει, έστω και επιφανειακά, την ιστορία του ιμπεριαλισμού, από τον ευρωπαϊκή σπουδή για την Αφρική έως τις πιο πρόσφατες επεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λατινική Αμερική, και σε όποιον είχε ανιχνεύσει πώς αυτό το σκοτεινό παρελθόν συνέβαλε στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος λειτουργεί επί του παρόντος.

Απλώς δείτε πώς το διεθνές δίκαιο χρησιμοποιήθηκε με ζήλο, και χρησιμοποιείται ακόμα, για να υπερασπιστεί, να ανακουφίσει και να αποδώσει δικαιοσύνη στον ουκρανικό λαό ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας.

Τώρα συγκρίνετε αυτό με το πώς οι ίδιοι νόμοι, κανόνες και αρχές περιορίστηκαν σε απλές υποσημειώσεις και υποδείξεις στην απάντηση της Δύσης στη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στους Παλαιστίνιους.

Η Δύση, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπερασπίζεται σαφώς την τήρηση του διεθνούς δικαίου και της βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας τάξης, μόνον όταν ταιριάζει στην ατζέντα της.»

Πηγή Al Jazeera / The mask is off: Gaza has exposed the hypocrisy of international law 

«Προφητική» ανάλυση στο War on the Rocks: Αναπόφευκτα κάποια στιγμή το Ισραήλ θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: