Αρνητές ψηφιοποίησης οι συμβολαιογράφοι: Αναγνωρίζουν μόνο το έγχαρτο συμβόλαιο, θέλουν δια ζώσης υπογραφή από τους πολίτες* Ιδού πεδίο μεταρρυθμιστικής δόξης για την κυβέρνηση

Photo by Camila Bou via Pexels




Κατά των ψηφιακών συμβολαίων τάχθηκε δια του προέδρου της, Γεωργίου Ρούσκα, η Ένωση Συμβολαιογράφων Ελλάδος με ομόφωνη απόφαση.

To επί σειρά ετών «κλειστό» επάγγελμα των συμβολαιογράφων εμφανίζεται έτσι δια του συνδικαλιστικώς επικεφαλής του να αντιτίθεται σε μία εύλογη εξέλιξη που σκοπεύει να ξεμπλοκάρει τουλάχιστον 300.000 πράξεις μεταβιβάσεων.

Προκαλεί δε απορία η επιχειρηματολογία της εν λόγω ανακοίνωσης που εμφανίζεται να ζητά τη δια ζώσης υπογραφή απο τους συμβαλλομένους τη στιγμή που μία σειρά από πράξκεις διοικητικού περιεχόμένου στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα εκτελούνται πλέο ψηφιακά.

Σε κάθε περίπτωση η άρνηση των συμβολαιογράφων αποτελεί πεδίο μεταρυθμιστικής δόξης για την κυβέρνηση που καλείται να εφαρμόσει ό,τι εξυπηρετεί νομίμως τον πολίτη και όχι την όποια συνδικαλιστική ιδιορρυθμία. Αν πρόκειται για τέτοια.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «η ελληνική συμβολαιογραφία εξακολουθεί να θεωρεί το «έγχαρτο συμβόλαιο υπογεγραμμένο από τους συμβαλλομένους δια ζώσης και όχι ψηφιακά» ως το μόνο τύπου δικαιοπραξιών που αναγνωρίζει, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «μη διαπραγματεύσιμη» λύση κάθε «ψηφιακό υποκατάστατο».

Πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Κτηματολογίου αναφέρουν ότι στις προηγηθείσες συναντήσεις με την Ένωση Συμβολαιογράφων η ανταπόκριση ήταν σε διαφορετικό κλίμα και σίγουρα ανακόλουθη των δημόσιων ανακοινώσεων.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για το Κτηματολόγιο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και η διοίκηση της Ελληνικό Κτηματολόγιο έχουν ανακοινώσει σχέδιο για να ξεμπλοκαριστούν 300.000 πράξεις μεταβιβάσεων με στόχο να φτάσει στην πορεία του χρόνο η μεταγραφή πράξης συμβολαίου για «καθαρό» ακίνητο να γίνεται αυθημερόν.

Βασικός πυλώνας του σχεδίου και κυβερνητική εξαγγελία είναι η λειτουργία του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης από τους συμβολαιογράφους, που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τίθεται σε πιλοτική από την 1η Νοεμβρίου 2023 και σε κανονική λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2024.

-«Στόχος είναι η μεταγραφή –όχι η σύναψη- συμβολαίου, να γίνεται εντός της ίδιας ημέρας», είπε επίσης ο κος Κυρανάκης ενώ διευκρινίστηκε ότι:

H αυθημερόν μεταγραφή συμβολαίου θα αφορά αποκλειστικά και μόνον κτηματογραφημένα ακίνητα, με «καθαρά» συμβόλαια και πλήρη τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, χωρίς νομικές, ιδιοκτησιακές, πολεοδομικές, φορολογικές και άλλες εκκρεμότητες.

Ο ψηφιακός φάκελος μεταβιβάσεων θα λειτουργήσει πρώτα για τις μεταβιβάσεις εν συνεχεία για τις δωρεές κληρονομιές και γονικές παροχές.

Το συνολικό σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Ελληνικό Κτηματολόγιο για το ξεμπλοκάρισμα των συμβολαίων προβλέπει επίσης αλλαγές στο νομικό έλεγχο των προς μεταγραφή συμβολαίων μαζικά από πιστοποιημένους ιδιώτες δικηγόρους, διεύρυνση της υπαλληλικής ιεραρχίας με δικαίωμα υπογραφής στα Κτηματολογικά Γραφεία και νέες ψηφιακές πλατφόρμες.

Διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ: Μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική εισήγαγε σπείρα… ψυκτικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: