Αποκαλυπτική συνέντευξη κορυφαίας ερευνήτριας: «Τα επεξεργασμένα τρόφιμα πλήγμα για τον εγκέφαλο και κύρια αιτία πρόωρου θανάτου» – Ετήσιο κόστος $20 τρισ. σε συστήματα υγείας και περιβάλλον

FILE PHOTO: Tαμείο se σούπερ μάρκετ ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μπουγιώτης Ευάγγελος




Αποκαλυπτική συνέντευξη από την κορυφαία Αυστραλή διατροφική ψυχίατρος Felice Jacka αναδεικνύει την προβληματική σχέση της υγείας των ανθρώπων με τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μιλώντας στη στήλη Observer του The Guardian, η κορυφαία ερευνήτρια συνδιευθύντρια του Food & Mood Center στο Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διατροφικής Ψυχιατρικής Έρευνας μιλά για μειωμένη υγεία του εγκεφάλου, την άμεση σχέση με τους πρόωρους θανάτους καθώς και το κόστος για την παγκόσμια υγεία και το περιβάλλον που αθροιστικά φτάνει τα $20 τρισ. το χρόνο

Το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε η Elice Jacka στον The Guardian

  • Συνήθως πιστεύουμε ότι το φαγητό έχει επίδραση πάνω μας από… το στόμα και κάτω. Γιατί να μελετήσουμε την επίδρασή του στον εγκέφαλό μας;

Το μικροβίωμα του εντέρου μας επηρεάζει ουσιαστικά κάθε πτυχή της υγείας. Επηρεάζει το μεταβολισμό μας, τη γλυκόζη στο αίμα μας, το σωματικό μας βάρος. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται και την ποσότητα σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το έντερο διασπά την τρυπτοφάνη [από την πρωτεΐνη] στη διατροφή μας. Επηρεάζει το σύστημα απόκρισης στο στρες. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μιτοχόνδρια [που παράγουν ενέργεια] στα κύτταρά μας και επηρεάζει πολύ βαθιά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Έτσι, αν αρχίσετε να σκέφτεστε όλα αυτά τα πράγματα, τα οποία εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην ψυχική και εγκεφαλική υγεία, και ότι η διατροφή είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει τα μικρόβια του εντέρου, τότε μπορείτε να δείτε γιατί πρέπει να σκεφτούμε τι κάνουμε «τρώμε και τι δεν τρώμε σε σχέση με την ψυχική και εγκεφαλική μας υγεία.

  • Και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παίζουν έναν ιδιαίτερα ασυνήθιστο ρόλο σε αυτό;

Είναι ένα ερώτημα για το οποίο η επιστήμη δεν έχει ακόμη όλες τις απαντήσεις. Υπάρχει ήδη κάποια έρευνα που μας λέει ότι όταν μια δυτική δίαιτα πρόχειρου φαγητού δίνεται σε νέους που συνήθως ακολουθούν μια αρκετά υγιεινή διατροφή για μια εβδομάδα, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν βλάβες στις γνωστικές λειτουργίες του ιππόκαμπου [μια περιοχή του εγκεφάλου ]. Εμείς και άλλοι δείξαμε ότι τα άτομα που έχουν λιγότερο υγιεινή διατροφή έχουν μικρότερο ιππόκαμπο και τα άτομα που έχουν πιο υγιεινή διατροφή έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο.

  • Ένας συρρικνωμένος εγκέφαλος είναι μια τρομακτική εικόνα. Πόσο πρέπει να φοβόμαστε;

Ο ιππόκαμπος είναι η μόνη περιοχή του εγκεφάλου που μπορεί να αναπτυχθεί και να συρρικνωθεί. Τα άτομα με, για παράδειγμα, σοβαρή καταθλιπτική νόσο έχουν κατά μέσο όρο μικρότερο ιππόκαμπο. Αλλά όταν δεν έχουν πλέον κατάθλιψη, ο ιππόκαμπος τους μεγαλώνει ξανά.

Έτσι, ο ιππόκαμπος είναι πολύ σημαντικός για την ψυχική υγεία. Γνωρίζουμε ότι σε μελέτες σε ζώα, εάν μπλοκάρουν τις πρωτεΐνες που βοηθούν στην ανάπτυξη του ιππόκαμπου, τότε τα αντικαταθλιπτικά δεν λειτουργούν. Και τότε, φυσικά, ο ιππόκαμπος είναι πολύ σημαντικός για διάφορες πτυχές της μάθησης και της μνήμης. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά στο σχολείο, για παράδειγμα, ενώ όποιος από εμάς θέλει να διατηρήσει τον εγκέφαλό του και να μην έχει γνωστική έκπτωση καθώς μεγαλώνουμε, θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τον ιππόκαμπο του ωραίο, παχύ και υγιή.

  • Γιατί λοιπόν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν τον εγκέφαλό μας;

Μόλις εκτελέσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη όπου δοκιμάσαμε την υπερεπεξεργασμένη τροφή έναντι της ολικής τροφής μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων και εξετάσαμε τον αντίκτυπο στο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμα και όταν το πακέτο λέει ότι έχει αυτή τη βιταμίνη ή ότι έχει πρόσθετα μέταλλα ή ότι έχει αρκετή πρωτεΐνη, ο εγκέφαλός σας ή τα μικρόβια του εντέρου σας δεν τα επεξεργάζονται ως τροφή με τον ίδιο τρόπο. [ως ολική τροφή]. Χρειαζόμαστε απλώς περισσότερη επιστημονική έρευνα για να το αποδείξουμε οριστικά.

  • Οι κατασκευαστές τροφίμων συχνά ισχυρίζονται ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι υγιεινά για τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες τους. Είναι ευσεβής πόθος;

Νομίζω ότι η μεγάλη εικόνα είναι πραγματικά κρίσιμη εδώ. Το βιομηχανοποιημένο σύστημα τροφίμων είναι η κύρια αιτία ασθενειών και πρόωρων θανάτων σε όλο τον κόσμο. Και είναι η κύρια αιτία απώλειας βιοποικιλότητας. Η έκθεση του ΟΗΕ για τα τρόφιμα του 2021 κατέδειξε ότι το παγκόσμιο βιομηχανοποιημένο σύστημα τροφίμων μας κοστίζει στον κόσμο περίπου 20 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Περίπου 11 τρισ. δολάρια από αυτά αφορούν τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο καρκίνος. Και περίπου 7 τρισ. ​​δολάρια είναι ο αντίκτυπος στο περιβάλλον.

  • Επομένως, πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων όπου μπορούμε;

Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν απαραιτήτως την επιλογή, επειδή πολύ συχνά συμβαίνει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τα φθηνότερα. Αυτή είναι μια αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, τίποτα λιγότερο από αυτό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είναι στην Αυστραλία, όταν πηγαίνετε να γεμίσετε το αυτοκίνητό σας με βενζίνη, βλέπετε σειρές από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ποτά με ζάχαρη και κάθε είδους τσιπ, γλειφιτζούρι και αναψυκτικό. Δεδομένου ότι αυτά τα τρόφιμα αλληλεπιδρούν πολύ έντονα με τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου, αν τα βρίσκετε μπροστά σας κάθε μέρα όταν βρίσκεστε στον κεντρικό δρόμο, στο σούπερ μάρκετ, γεμίζοντας το αυτοκίνητό σας με βενζίνη, είναι πολύ δύσκολο. ώστε τα άτομα να κάνουν υγιείς επιλογές.

  • Εξερευνήσατε επίσης μια σύνδεση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και νευροαναπτυξιακών διαταραχών. Τι βρήκατε;

Το 2021, εξετάσαμε άμεσα την ποιότητα της διατροφής σε μητέρες και παιδιά, καθώς και τα συμπτώματα και τη διάγνωση της ΔΕΠΥ. Και συγκεκριμένα, η πρόσληψη υγιεινών και ανθυγιεινών τροφών από τις μητέρες συνδέονταν ανεξάρτητα με τη διάγνωση της ΔΕΠΥ στα παιδιά.

Αυτό δεν είναι πείραμα, είναι απλώς μια παρατήρηση. Αλλά είναι πολύ σύμφωνο με τις μελέτες σε ζώα και την αναδυόμενη κατανόηση ότι τα μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο της μητέρας ενώ το μωρό μεγαλώνει και τα μικρόβια που βρίσκονται στα έντερα των βρεφών όταν γεννιούνται, επηρεάζουν όχι μόνο την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού αλλά και τον εγκέφαλο. ανάπτυξη. Επειδή η δίαιτα των ανθρώπων είναι πολύ εξασθενημένη στη Δύση, πιστεύουμε ότι αυτό, μαζί με την έκθεση στα αντιβιοτικά και την απώλεια της βιοποικιλότητας από τα τρόφιμα που τρώμε, περιορίζει το υγιές μικροβίωμα στις μητέρες και στα βρέφη. Και αυτό μπορεί να είναι μέρος αυτού που οδηγεί σε εμφανείς αυξήσεις στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές καθώς και σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

  • Ορισμένοι ερευνητές επέκριναν τον όρο εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ως κακώς ορισμένο, υπερβολικά ευρύ και ακατάλληλο για το σκοπό. Μήπως πρέπει να επανεξετάσουμε τον όρο;

Το φαγητό πρέπει να είναι η πιο περίπλοκη έκθεση στον κόσμο. Έρχεται σε τόσες πολλές μορφές, έχει τόσους πολλούς δεσμούς με τον πολιτισμό και τη συναισθηματική υγεία και εκπληρώνει τόσους πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Επομένως, είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν κάποια ασαφή όρια και κάποιες εσφαλμένες ταξινομήσεις.

Αλλά αυτό που ξέρω επίσης είναι αυτό που κάνει η βιομηχανία, απολύτως εν γνώσει της, είναι να πηδήξει και να κάνει τους ανθρώπους να μπερδεύονται. Με τα τσιγάρα, ποτέ δεν αποδείχθηκε κατηγορηματικά μέσω μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Πώς θα μπορούσατε τυχαία να αναθέσετε σε ανθρώπους είτε να καπνίσουν είτε όχι και να τους ακολουθήσετε για 40 χρόνια; Όμως γνωρίζουμε από συγκλίνουσες ενδείξεις –από μελέτες σε ζώα, από επιδημιολογία– ότι αν οι άνθρωποι σταματήσουν το κάπνισμα, ο κίνδυνος τους μειώνεται.

Αυτό που είχε κάνει η καπνοβιομηχανία για πολύ καιρό ήταν να μπερδεύει τους ανθρώπους λέγοντας ότι η συσχέτιση δεν ισούται με αιτιότητα. Τώρα, κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα με το φαγητό. Σκεφτείτε τα δισεκατομμύρια δολάρια που παράγονται σε κέρδη μέσω του βιομηχανοποιημένου συστήματος τροφίμων κάθε χρόνο και τη δύναμη αυτών των βιομηχανιών να κάνουν τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων, να λασπώσουν τα νερά. Νομίζω ότι πολλά από τη συζήτηση γύρω από την ταξινόμηση Nova [η οποία ομαδοποιεί τα τρόφιμα ανάλογα με το επίπεδο επεξεργασίας τους] και αν είναι κατάλληλα για τον σκοπό προέρχονται στην πραγματικότητα από τη βιομηχανία.

Πηγή TheGuardian

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2: Aντικατάσταση με υγιεινές τροφές προτείνουν οι επιστήμονες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: