Απεργία γυναικών στην Ισλανδία: Απεργεί και η πρωθυπουργός * Γιατί η χώρα δεν είναι «παράδεισος της ισότητας» όπως πολλοί νομίζουν

FILE PHOTO: Η πρωθυπουργος της Ισλανδίας Katrin Jakobsdottir επίσης θα απεργήσει και ευελπιστεί το ίδιο να πράξει και όλο το προσωπικό του πρωθυπουργικού της γραφείου. EPA/FILIP SINGER




Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και μη δυαδικά άτομα σε όλη την Ισλανδία, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού, αναμένεται να απέχουν από την εργασία τους – αύριο  την Τρίτη στην πρώτη απεργία αυτού του είδους εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η απεργία των γυναικών – της οποίας οι επιβεβαιωμένες συμμετοχές  περιλαμβάνουν εργαζόμενες στον κλάδο της αλιείας, στην εκπαίδευση, στα νοσοκομεία και και την ίδια την πρωθυπουργό Katrín Jakobsdóttir – θέλει να θέσει επιτακτικά στην κοινωνία το συνεχιζόμενο χάσμα στις αμοιβές των φύλων στη χώρα και στην εκτεταμένη έμφυλη και σεξουαλική βία.

Η πρωτοβουλία αυτή θα σηματοδοτήσει την πρώτη ημερήσια απεργία των γυναικών από το 1975, όταν το 90% των Ισλανδών γυναικών αρνήθηκαν να εργαστούν στο πλαίσιο της « kvennafrí » (η ημέρα της άδειας των γυναικών), οδηγώντας σε κομβικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας εκλεγμένης προέδρου μιας χώρας στον κόσμο.

Αλλά οι διοργανωτές, ορισμένοι εκ των οποίων συμμετείχαν στην απεργία του 1975, λένε ότι το βασικό αίτημα της απεργία, δηλαδή το να εκτιμάται η εργασία των γυναικών παραμένει ανεκπλήρωτο 48 χρόνια μετά.

Λέγεται αυτό ισότητα;

Οι Ισλανδές, παρά το γεγονός ότι θεωρούνται παγκόσμιοι ηγέτης στην ισότητα των φύλων, στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2023 για το χάσμα των φύλων για 14η συνεχή χρονιά, σε ορισμένα επαγγέλματα  εξακολουθούν να κερδίζουν 21% λιγότερα από τους άνδρες και πάνω από το 40% των γυναικών έχουν βιώσει διακρίσεις λόγω του φύλου τους  ή σεξουαλική βία.

  • Οι διοργανωτές της απεργίας λένε επίσης ότι οι δουλειές που παραδοσιακά συνδέονται με τις γυναίκες, όπως η καθαριότητα και η φροντίδα, συνεχίζουν να υποτιμώνται και να αμείβονται χαμηλότερα.

«Μιλάνε για εμάς, μιλάνε για την Ισλανδία, σαν να είναι ένας παράδεισος ισότητας», είπε η Freyja Steingrímsdóttir, μια εκ των διοργανωτριών της απεργίας και διευθύντρια επικοινωνίας της BSRB, της Ισλανδικής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

  • «Αλλά ένας παράδεισος ισότητας δεν πρέπει να έχει μισθολογικό χάσμα 21% και το 40% των γυναικών να υφίστανται βία λόγω φύλου ή σεξουαλική βία στη ζωή τους. Δεν είναι αυτό που προσπαθούν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο».

Η αυριανή  απεργία έχει σύνθημα « Kallarðu þetta jafnrétti ?» (Λέγεται αυτό  ισότητα;), και είναι το αποτέλεσμα ενός κινήματος και σχεδιασμού από 40 διαφορετικές οργανώσεις.

  • Οι γυναίκες και οι μη δυαδικοί άνθρωποι σε όλη τη χώρα καλούνται να μην κάνουν καμία αμειβόμενη ή μη αμειβόμενη εργασία αύριο Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών εργασιών στο σπίτι, «για να δείξουν τη σημασία της συνεισφοράς τους στην κοινωνία».

Κάποιοι όμως έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται εκ των προτέρων για να διευκολύνουν τη ζωή των ανδρών κατά τη διάρκεια της απουσίας τους.

 

Η «τρίτη βάρδια»

 

«Η τρίτη βάρδια είναι πραγματική, οι γυναίκες απεργούν, αλλά «ας βεβαιωθούμε ότι όλα θα λειτουργήσουν ομαλά» είναι η νοοτροπία στην οποία έχουμε κολλήσει και πρέπει να ξεφύγουμε», είπε η Steingrímsdóttir.

  •  «Για μια μέρα δεν είναι το πρόβλημά μας, οπότε ας μην προσπαθήσουμε να τους διευκολύνουμε».

Τουλάχιστον 25.000 άτομα αναμένεται να παρευρεθούν σε μια εκδήλωση στο κέντρο της πόλης του Ρέικιαβικ και πολλοί περισσότεροι θα συμμετάσχουν σε 10 άλλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα – μετατρέποντας πιθανότατα την πρωτοβουλία στη μεγαλύτερη γυναικεία απεργία στην Ισλανδία.

Ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της, η πρωθυπουργός Jakobsdóttir είπε ότι αναμένει ότι το γραφείο της πρωθυπουργού θα σταματήσει να λειτουργεί. «Πρώτα και κύρια, δείχνω αλληλεγγύη με τις Ισλανδές γυναίκες με αυτό», είπε στο mbl.is.

Σε αντίθεση με την απεργία του 1975, η εκδήλωση της Τρίτης είναι για γυναίκες και μη δυαδικά άτομα. 

«Το κάνουμε αυτό γιατί όλοι πολεμάμε το ίδιο σύστημα, είμαστε όλοι υπό την επιρροή της πατριαρχίας, οπότε σκεφτήκαμε ότι πρέπει να συνδυάσουμε τον αγώνα μας», είπε ο Steingrímsdóttir.

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Στο χαμηλότερο ποσοστό 20 ετών η εμπιστοσύνη των Ισραηλινών στην κυβέρνησή τους

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: